![]() |
Tasavvufta 4 Kapı Vardır / Tasavvufta 4 Kapı Vardır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tasavvufta 4 Kapı Vardır / Tasavvufta 4 Kapı Vardır![]() Tasavvufta 4 Kapı Vardır 1- Şeriat Kapısı 2- Tarikat Kapısı 3- Marifet Kapısı 4- Hakikat Kapısı Öğreti olarak bu kapılar birer birer geçilerek Hakikate ulaşılır ![]() Öğrencilerinden biri Mevlana'ya sormuş; "Efendim bu 4 kapı meselesini ben pek anlayamıyorum ![]() "Şimdi bak karşı medresede dersini çalışan dört kişi var ve hepsi rahlelerine eğilmiş ![]() Sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at sonra gel sana anlatayım ![]() **** Öğrenci gitmiş birincinin ensesine bir tokat akşetmiş ![]() Tokadı yiyen derhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlana'nın öğrencisini yere yıkmış ![]() ![]() Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat akşetmiş ![]() ![]() Tam tokadı vuracakken vazgeçip yerine oturmuş ![]() Öğrenci devam etmiş üçüncüye de bir tokat atmış ![]() Üçüncü şöyle bir kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş ![]() Dördüncü tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına devam etmiş ![]() Öğrenci Mevlana'ya dönmüş olanları anlatmış ![]() Mevlana; "İşte sana istediğin örnekler ![]() ![]() ![]() ![]() — Birinci şeriat kapısını geçememiş biri idi ![]() sana iade etti ![]() — İkinci tarikat kapısındadır ![]() geldi ![]() ![]() oturdu ![]() — Üçüncü marifet kapısına kadar gelmiştir ![]() ![]() Yaradan bu kötülüğe hangi iblisi alet etti diye merakından şöyle bir dönüp baktı ![]() — Dördüncü hakikat kapısını da geçmiştir ![]() ![]() Onun için dönüp bakmadı bile ![]() ![]() ![]() Mevlana |
![]() |
![]() |
|