![]() |
HAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise Sirruh / HAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise Sirruh |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() HAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise Sirruh / HAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise SirruhAdıyaman Menzil Köyü – Nakşibendi Tarikatı – Menzil Grubu Adıyamanın Kahta ilçesine bağlı menzil köyü bir haç merkezi gibi Heryıl inanan ve merak eden milyonlarca kişiyi ağırlıyor Şifa verdiğine inanılan köyü ve içindeki oluşumu sizler için araştırdık ![]() MENZİL Adıyaman iline 80 km Kahta ilçesine 50 km uzaklıktadır ![]() Köyde ilköğretim okulu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaygın kanı; Çorbası suyu ve ekmeği bütün hastalıklara şifadır ![]() ![]() ![]() 2004 yılından beri Medeni Gündüz ( 2008 seçimleri ile birlikte Erkan KILIÇ ) muhtarlık yapmaktadır ![]() ![]() ![]() Köyün ekonomisi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nakşibendîlik Menzil köyü Nakşibendîlik tarikatının merkezlerindendir ![]() Nakşibendilik (Nakşbendiyye Osmanlıca: ﻪﻴﺪﻨﺒﺸﻘﻧ) Abdulhalik-ıl Güjdevani tarafından sistemleştirilen Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu İslam dini tarikatı ![]() "Nakış yapan" anlamına gelen Nakşibend; Nakşibendi mürşitlerinin kalbi dünyadan ahirete bağladığı düşünüldüğü için bu adı almıştır ![]() Nakşibendi tarikatında sessiz zikir uygulanır ![]() Abdulhalik-ıl Gücdevani'nin tespit ettiği tarikat prensibleri
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Muhammet Raşit Erol Hz leri vefatından sonra yerine GAVSI sani Abdülbaki Erol hz leri geçmiştir" ( Raşit isimli ziyaretçimizin ikazı ile 16 ![]() ![]() Adıyaman'ın Kâhta ilçesi Menzil köyünde örgütlenerek adını alan cemaatin üyelerinin İstanbul Ankara Kütahya ve Sakarya'da olduğu biliniyor ![]() UlaşımBirçok ilde var olan Semerkant otobüs firması direkt gidiyormuş Olmadı Adıyaman'dan aktarmalıda gidilebiliyor Günlük 1000 e yakın ziyaretçi ağırlayan bir köyede doğal olarak turlar düzenleniyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
HAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise Sirruh / HAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise Sirruh |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() HAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise Sirruh / HAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise SirruhHAZRETİ ŞAHI NAKŞBEND Kuddise Sirruh ![]() ![]() ![]() ![]() Tarikatın imamı samedânî gavs rabbânî âlim sıddîkıyet sırlarının madeni hak ve hakikatin bahası Şâh-ı Nakşbend Muhammed el-Üveysî el-Buhârî kuddise sirruh hazretlerinin bazı menkıbeleri hakkındadır ![]() Reşehât'da naklolunduğuna göre hicrî 718 yılının muharrem ayında dünyaya geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bahâeddin Hâce Muhammed Baba Semmâsî hazretlerinin elinde yetişti ![]() ![]() Hâce Mahmud Fağnevî hazretlerinin zamanından Seyyid Emir Külâl hazretlerinin zamanına kadar bu tarikat mensubları cehrî zikir için toplanırlardı ![]() ![]() ![]() Hatta Emir Külâl hazretlerinin etrafında cehrî zikir için halka çevrildiği zaman Bahâeddin dışarı çıkar ve iştirak etmez bu hareket onlara ağır gelir ve öfkelerine aldırmaz havatırlarını düzeltmek için de teveccüh etmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözünü bitirdikten sonra Hâce Bahâeddin'i istedi ![]() ![]() - Oğulcuğum Hâce Muhammed Baba Semmâsî'nin senin hakkındaki vasiyetini yerine getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâce Bahâeddin bundan sonra yedi sene Mevlânâ Arif hazretlerinesonra Şeyh Halil hazretlerine hizmet eyledi ![]() İki defa hacca gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hâce Bahâeddin Nakşbend cehrî zikir yapmıyor ona nasıl tâbi olabiliriz? dediklerinde Emir Külâl: - Allah ona ne vermişse hepsi hikmettir ![]() ![]() Şeyh Ahmed bin Allan Makâmât'ında der ki: Hazret-i Hâce Alaeddin Attar kuddise sirruh Hâce Bahâeddin Nakşbend hazretlerinin kudsi sözlerinden nakletmiştir: "Çocukluk günlerimde Cenab-ı Hak bana büyük şeyh Hâce Baba Semmâsî hazretleriyle şereflenmeyi müyesser kıldı ve beni evladlığa kabul ettiler ![]() Hâce Bahâeddin Nakşbend hazretlerinin muhterem dedeleri anlatıyor: "Oğlum Bahâeddin'in doğumundan üç gün sonra Hâce Baba Semmâsî ihvanından bir topluluk ile Kasr-ı Hinduvan'a geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu benim oğlumdur ![]() ![]() Bundan sonra yüzünü ihvanına çevirerek -ki bu meclisde Seyyid Emir Külâl hazretleri de bulunuyordu- ona hitaben: - Buralara uğradığımda bu güzel kokunun ne kadar arttığını size kaç defa söylemiştim ![]() ![]() ![]() Hâce Alaeddin Attar hazretleri anlatır:"Ben onsekiz yaşlarındaydım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah olunca Hâce Muhammed Baba Semmâsî hazretleri bana teveccüh edip firasetiyle benden sâdır olanları bana haber verdi ![]() "Evladım dua ederken Ey Rabbim bu zayıf kuluna razı olacağın şeyi ver" de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâce Hazretleriyle beraber Kasr-ı Ârifan yoluna koyulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu geliş ve gidişlerimizde beni devamlı murakabe eder her an kendilerine muhabbetim artardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kasr-ı Ârifan'da ikamet ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() "Hâce Baba Semmâsî hazretleri bana "Oğlum Bahâeddin'den terbiye ve şefkatini esirgeme! Eğer onun terbiyesinde kusur edersen sana terbiye hakkımı helal etmem" demiş Hâce Emir Külâl de "Eğer Hâce Hazretlerinin vasiyetini bırakıp da senin terbiyende kusur edersem namerd olayım" diye adamıştı ![]() Hâce Bahâeddin Nakşbend hazretleri anlatıyorlar: Bir gece rüyamda Hakim Atâ'yı gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Buhârâ'da gezerken o derviş ile buluştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir müddet sonra Maveraünnehir sultanı vefat etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altı sene sonra saltanatı zeval buldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birincisi: Buhara'daki kabristanda ne kadar yatan varsa cümlesine şefaat edeyim senin rahmetine nail olsunlar ![]() |
![]() |
![]() |
|