![]() |
Ozanlarımız - Aşık Kemali |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - Aşık KemaliAşık Kemali Dostum celaline razı ol gönül Vardır bir celalin cemali derler Cevrü cefa çekmek ne yaman müşkül Çekenin nicolur ahvalı derler Saf besaf halların bin canlar değer Ey canların canı ey hüsnü Enver Biraz dost kadrini vasfetsem eğer Hayli meddah miskin KEMALİ derler Kemali, Kastamonuludur ![]() ![]() ![]() Babası, Cebrail mahallesinden mantar oğlu İbrahim idi ![]() ![]() Şimdi, tek bir bekçi kulübesi bulunan kalede, o zaman 20-30 ev vardı ![]() ![]() ![]() Küçük Mustafa,kalede otururken, her Kastamonulu gibi, dört yaşında dört aylık mektebe verildi ![]() ![]() ![]() ![]() Sipahiliğin kaldırılmasından sonra, babası,sanatı olan bakırcılığa dönmüştü ![]() ![]() ![]() O zamanları Kastamonu her taraftan gelen dertli, Emrah gibi usta ve diğer ikinci derecedeki saz şairlerinin gelip oturdukları, saza, söze çok meraklı bir muhitti ![]() ![]() ![]() İşte Mustafa da bu Kastamonu delikanlılarından biriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk zamanları, kendisi bir ustaya çırak verildi, o usta ile üç , dört ay birlik çaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşık Kemali, Kastamonu da yalnız değildi ![]() ![]() ![]() Oğlunun anlattıklarına göre, Kemali, Anadolu’nun bir çok yerlerini dolaştı ![]() ![]() ![]() Şair, Ankara, Konya, İzmir, Samsun ve diğer bir çok vilayetler ve havalilerinde seyahatler yaptı ![]() ![]() Şair yedi, sekiz defada İstanbul’a gitti ![]() ![]() ![]() ![]() Şair, seyahatlerin den döndüğü zaman da Kastamonu da boş durmaz, gelen şairlerle olsun, yahut Meydani ile birlik olsun, tekke altında ve öteki kahvelerde saz çalmakla vaktini geçirirdi ![]() ![]() Kemali, Konyalı Yesarı baba ile de çok sevişirdi ![]() ![]() Şair, bir defa da, Vali Hamdi paşanın musırrane daveti üzerine Konya'ya gitti ![]() ![]() ![]() ![]() Konya da kaldığı müddetçe, kendisinden hoşlananlar , meram bağlarında şerefine pek çok mey be mahbub alemleri, saz ve söz eğlenceleri tertib ettiler ![]() Kemali, bir defa da Kırşehir’e gitti ![]() ![]() Kurban oldum, o meydane girince Hayyal ebed buldum, ikrar verince ![]() Kemali güşuma telkin edin ve, Hacı Bektaşı Veli hünkara düştüm Koşmasında da itiraf ettiği gibi Bektaşi oldu ![]() ![]() ![]() Dönmeyiz ikrardan asla Kemali aşkile ![]() Hacı Bektaşi Veli hünkardır, ararımız ![]() Diyerek ölünceye kadar Bektaşi kaldı ![]() Kemali fakir bir adamdı ![]() ![]() ![]() ![]() Ülfet mi edef, ehli geda ile ganiler, Anlar bu fena çifei dünyaya ilişdi ![]() Sözleriyle de ifade ettiği gibi zenginlerin fakirlere karşı aldığı hodbinane tavırlara kızar onların ihtirasları hiç hoşuna gitmezdi ![]() Göçüp namü nişandan varmıdır yopkluk devlet gibi ![]() Sözleri ile fakir kalmayı tercih eder ve Alemde Kemali hele bir şeye ilişmez, Ta (bezmü elest) den beri mevlaya ilişti ![]() Beyitlerinde söylediği gibi mütevekkil kaldı ![]() Mey ve mahbub ![]() Bütün ömrünün devamınca bu iki şeyin arkasından koştu ![]() ![]() ![]() Şu şiirler bunu çok güzel ifade etmektedir ![]() Susamış laline canım efendim, mey ver ey saki Gözetle nevbetin geldikçe, sun peymanı doldur ha! Mey içüb, mahbub sevmektir ![]() ![]() Bu pazarda bundan özke kisbu karım yok menim ![]() Bekleriz, nöbetimiz, badeyi sun dolu dolu ![]() Teşneler, saki sana hem bu kadar bekle demez ![]() Kastamonu’nun bu içli şairi,kendisine iyilik edenlere karşı hiçbir zaman hürmetten başka bir his taşımadı ![]() Kendisinden çok iyilik gördüğü Vali Hamdi paşaya, Konya dayken şu medhiheyi yazmıştı Terabhum sahibisin, hiç misalin yok bu dünyada ![]() Yaz sürdüm mübarek hakipaya, bunda Konyada ………………………………………………… ![]() Anınçün vasfi şanın eylemek uşşakına elzem ![]() Emekdarın, duacındır ![]() ![]() Veliyyü nimetin, devletlü sultanım efendimsin ![]() Kemali gittiği her yerde hem saz hemde sözün güzelliğinden hemde iyi ahlaklı kanaatkar,alçak gönüllü olamasın dan büyük taktirler görüyordu ![]() Edebi iktidarı hakkında söylenen sözlerden hoşlandığını ![]() Her kim okusa, dinlese erbabı Kemali ![]() Derler bu senin nazın ile eş’arama tahsin ![]() Kalendarisi de göstermektedir ![]() Kemali riyayı hiç sevmemiş, her zaman doğru özlü,doğru sözlü bir adam olarak kalmıştır ![]() Ne senden kimse incinsin, ne sen bir kimseden incin ![]() Fehvasına göre hareket eder ve hiçbir kimseyi incitmemeğe çalışırdı Halim, selim, sakin ve Kamil bir insandı ![]() ![]() ![]() Yalınız her mütasavvif şair gibi, Kemali de erbabına taş atmaktan ve bir parçacık olsun onların aleyhlerine söylemekten kendini alamamış ve tesiri altında kaldığı Derdli, Emrah gibi şairlerin yaptığı gibi onları (zahit, sofu) gibi tabirlerle küçük düşürmek istemiştir ![]() ![]() Kemali, edebi meslek itibarile Emrah ve Derdliden müteessir olmuştur ![]() ![]() Mesti nazım kim büyüttü böyle bir perva seni ![]() Mısrasıyla gazeline yazdığı , Sevdi gönlüm aşk ile Kameti bala seni Naziresile, Fuzulinin, Gözüm canım efendim, sevgilim devletlü sultanım ![]() Diye biten gazeline , Veliyyü nimetin, devletlü sultanım efendimsin ![]() Mısrasıyla bitmekte olan gazeli,yarım bir tanzir bile olsa, buna açık misal olabilir ![]() Yalnız sonraları girdiği Bektaşiliğin edebiyatından da mütessir olmuş ve bir çok nefes ve koşmalar yazmıştır ![]() Kemali, oniki telli (çöğür) adı verilen bir saz çalardı ![]() ![]() Söylediği şiirlerin herhalde neşrettiklerimizden fazla olduğunu kati olarak tahmin ediyoruz ![]() Kemalinin usta olduktan sonra, bir kısım aşıklara ustalık ettiği tahmin olunmaktadır ![]() ![]() ![]() Kemali hayatında bir defa evlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kemali artık ihtiyarlamıştı ![]() ![]() ![]() O sırada Çankırı’ya göz açıcılar gelmişti ![]() ![]() Göz açıcılar kemalinin de gözlerine baktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kemali, ihtiyarlığını ve seyahate tahammül edemeyeceğini anlayınca, Kastamonu da oturmağa karar verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat kendisini sevenler, maluliyet zamanında da Kemaliyi salıvermediler ![]() ![]() Şair böylece üç sene kadar evinde kaldı ![]() ![]() ![]() Kemali baba Kastamonu’nun şarkındaki Ahmed Dede kabristanına gömüldü ![]() Beldemizin Çöğür şairlerinden aşıkı hoşgü Kemali babanın sengi mezarına: Bia Arifü Edibin Ömrü zevali buldu İlanı mevteylleüb Ahir Visali buldu Hünkar Hacıbektaşın Hasmürüdi idi Serçeşmei rizadan Feyzü zülali buldu Bu şairi sühansaz <Elfakru fahrin> sırrın Virdi zeban ederdi Nakdi visali buldu Tarihi irtihalin Yazdı muhibbi Fevzi (Hak, Dost) deyüb de Aşık Kemali buldu 1 Oğlu Hasan, babasından naklen, Kemalinin sarayda on sekiz gün kaldığını ve külliyetli bir bahşiş de almış olduğunu söylemektedir Kastamonu : Safalan Talat Mümtaz Yaman Kastamonulu Aşık Kemali Hayatı ve Eserleri Kastamonu Halkevi Neşriyatından Kastamonu 1935 Eserlerinden bazıları: 1 Hüdanın aşkına ey badı seher Götür arzuhalim didare söyle Benim sevdalı…………… ![]() Yüz sür hakipaye hünkare söyle Varında yanına ol mehparenin Sun arzuhalimin men biçarenin Yalancı bi ikrar kalbi karanın Püseyle damenin yalvar ve söyle Gitmez oldu gözden yarin hayali Getirdi başıma bu kilükali Eğer sorarlarda noldu KEMALİ “Kaldı ayaklarda biçare” söyle 2 Hey gamzesi cellad müjgan okuna Nişan eyleyeli yaredir sine Cemalinde ümmülkitap okuna Tilavetin var (şın) ile (yasine) Beni kan ağlatan sinili yaşin Silmedi bir kere gözerim yaşin Bileyim dersen eğer ol yarin yaşin Girmiştir sevdiğim onikisine Derdi hasretile bağrım oyarım Bana uyana ben de uyarım Perişan halimi görse o yarim Rahmetsiz mi eder KEMALİ sine 3 Bir takım salüsler zahir ilminden Batını manaya takıldı kaldı Okur cennetin ismü resminden Anınçın esmaya takıldı kaldı Aşıklar cenneti cehennemi nider Bununçün çekmezler zerrece keder Kerbelada bunca gazi şehitler Hak için kavgaya takıldı kaldı Bu aşkın çillesi böyle bir verem Kimine sitemdir kimine kerem Tarihi KEMALİ basanlar kadem Bir piri danaya takıldı kaldı 4 Hey vefasız dilber billur gerdanın Dişlemedim dişleyenler dişledi Hışma geldiği dem tiri müzganın Sinem üzere ne cefalar işledi Oynatma aşıkın oyuubaz yarim İkrarım muhkemdir yoktur inkarım Tuzak kurup saydederken şikarım Bir takım aduler vardı kişledi Cevretme kuzum olmuştur üstad Kimini şad etti kimini naşad Ol dinsiz imansız gamzesi cellad Sen değil KEMALİ çoğunu şişledi 5 Cemalin sad hazaran maşallah Ahseni surette halketmiş halik Bir kere görenler cemalin vallah Halisen muhlisen olmaz mı aşık Sıdkı sadakatle gelen yanına Doyamaz hem lutfuna ihsanına Cevrü cefa eylemek senin şanına Layık mıdır şahım değildir layık Bir lezzet yok lebi zülalim gibi Bir gülşen yok hüsnü cemalin gibi Şemi ruhsarına KEMALİ n gibi Acep bulunur mu abası yanık 6 Azimet eyleyüp mülkü ademden Geldim bu aleme biçare düştüm Taallüm eyleyip her esmai ademden Maalin fehmedip esrara düştüm Erenler bezmine aldılar beni Küşat oldu anda gönül revzeni Geçince boynuma aşkın reseni Meydana erkanda ikrar düştüm Kurban oldum o meydana girince Hayyül ebed buldum ikrar verince KEMALİ güşuma telkin edince Hacı bektaşı veli hünkara düştüm 7 Kellepoş altından eylemiş huruç Ejdarhalar gibi seyrana zülfün Alemi başına eylemiş duruş Hükmeder kahrile her yana zülfün Akıl mı erer onun oyununa Yüz bin rica etsek girmez aynına Bir teli kafirin geçse oynuna Götürür encamı imane zülfün Çeşmindir çeşmimi pür huneyleyen Derdindir derunum mahzun eyleyen Derdimend KEMALİ mecnun eyleyen Şahane bakışın tufane zülfün 8 Bizi taneyleme sakın zahide Bize erenlerin apdalı derler Alişma alemden bir şeye asla Çıkar dilden hep kılü kali derler Sırrı faş eylemez sırra erenler Bir hesaptır sana gönül verenler Bir kere sevdiğim seni görenler Hiç bulunmaz bunun emsali derler Di’de mihman ettim esrarı aşkın Alemi yandırdı yar narı aşkın Gam alup satarken pazarı aşkın Derdimend KEMALİ dellalı derler 9 Dostum celaline razı ol gönül Vardır bir celalin cemali derler Cevrü cefa çekmek ne yaman müşkül Çekenin nicolur ahvalı derler Kudret endazesi bu servi dalın Müyesser olmaz mı acep visalin Bir mahlup ziyade bulsa kemalim Ardınca yakındır zevali derler Saf besaf halların bin canlar değer Ey canların canı ey hüsnü Enver Biraz dost kadrini vasfetsem eğer Hayli meddah miskin KEMALİ derler 10 Sermayei aşkı ararsan zahid Aşıkın çektiği yar cefasıdır Bade nuş ettiğim sorarsan zahid Hararet ehlinin dem gıdasıdır Ne çare çekmeli derdi serencam Dostan gelen sitem ikramdır ikram Coşgun sada ile çalıp çağırmam Meyli dünya değil aşk dalgasıdır Muhabbet şemine yangın KEMALİ Hakikat bahrine dalgun KEMALİ Uslanır sanmayın mecnun KEMALİ Beş nokta üç harfin budalasıdır 11 Dedim dilber niçin eylersin cefa Dedi güzellerde eski adettir Dedim gayrilere edersin vefa Dedi mutlak aşıklara nısbettir Dedim benim ile eylesen ülfet Dedi simü zersin olmaz muhabbet Dedim malın canım senin ey afet Dedi inanmazsan kuru sohbettir Dedim KEMALİ yi ağlatma yarim Dedi aşıkı ağlatmam karım Dedim kalmadı hiç sabra kararım Dedi sabrın sonu istirahattır 12 Zülfün sevdasile bu halkı alem Her biri bir sevdaya düştü Ol noktai bayı bilmiyen adem Manayı zahirde davaya düştü Müjkanların susamıştır canıma Siyah zülfün taktın bu gerdanıma Ateşi aşkını saldım canıma Sanki bir yıldırım binaya düştü Sekahum camını içen aşıklar Can gözünü candan açan aşıklar Dünya ve ukbadan geçen aşıklar KEMALİ hikmeti mevlaya düştü |
![]() |
![]() |
|