![]() |
Ozanlarımız - Hilmi Şahballı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - Hilmi ŞahballıHilmi Şahballı Hilmi Şahballı Karlı dağların ardından Yare doğru yürüyorum Yunus'un feyiz aldığı Yere doğru yürüyorum Şahballı'm konan göçecek Dünya fani ölüm gerçek Kula şefaat edecek Er'e doğru yürüyorum Hilmi Şahballı 01 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllarca yurtdışında bir çok ülkeyi gezmiş, Türkülerimizi okuyarak Türk kültürünün yayılmasına yardımcı olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Etkilendiği şair ve aşıklar ise: Hayati Vasfi Taşyürek, Aşık Mahzuni Şerif, Abdurrahim Karakoç, Aşık Veysel, Neşet Ertaş, Halit Araboğlu, Yusuf Polatoğlu'dur ![]() Çalışmaları arasında ayrıca 55 adet plağı, 5 adet filmi vardır ![]() Ayrıca : Kanal 6'da 50 bölüm Türkü Pınarı Programı; TGRT'de 100 bölüm Ozanların Dilinden Programı; 3 Yıl Merhum Sn ![]() ![]() Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin vermiş olduğu "2001 yılının Altın Adamları" ödülüne layık görülmüştür ![]() Sanat hayatına 35 senesini vermiş 30 ![]() ![]() Evli ve 5 çocuk babasıdır ![]() Eserlerinden bazıları: YÜRÜYORUM Karlı dağların ardından Yare doğru yürüyorum Yunus'un feyiz aldığı Yere doğru yürüyorum Kâh atlıyım kâh yayayım Hangi derdime yanayım Ben bu âlemde rüyayım Sırra doğru yürüyorum Şahballı'm konan göçecek Dünya fani ölüm gerçek Kula şefaat edecek Er'e doğru yürüyorum ÇOBAN ŞAHBALLI Bir köyümüz vardı baykuşu çoktu Yıldızları saya saya büyüdük Fakir yoksulduk ya anlımız aktı Karda kızak kaya kaya büyüdük Anam teşt içinde yurdu başımı Bizi çimdirirken gör telaşını Bazlamaya katık yaptım aşımı Teh dürümü yiye yiye büyüdük Kışın dam loğlardık kürürdük karı Av avlardık bulamazdık avcarı Ne pantol bilirdik nede şalvarı Uzun fistan giye giye büyüdük Dut toplamak için ağaca çıkardık Ölümden korkmazdık daldan sarkardık Horozun sesine erken kalkardık Ezan sesi duya duya büyüdük Sarılar köyündür oban Şahballı Dilde destan elde saban Şahballı Boşa büyüklenme Çoban Şahballı Dağda davar yaya yaya büyüdük DUYGUNUN ESERİ Güzel seni sana tarif edeyim Çünkü sevda vardır yolun ucunda Gönül uslanmıyor nere gideyim Bülbülün figanı gülün ucunda Ne kadar meth etsem az geliyor az Hepsi sende mevcut cilve, iş ve naz Yanakların elma dudağın kiraz Sandım bal akıyor dilin ucunda Gözlerin şaheser kirpiğin oktur Gülüşün ölümcül hastaya doktor Velhasıl cihanda menendin yoktur Sanki bir gül açmış dalın ucunda Hilmi Şahballı'yım alayım kadan Görünüşün berrak bir duru sudan Kavuşmadan göz edersem dünyadan Ruhum görmek ister salın ucunda VAKTİ DOLANA KADAR Zerre zerre arı çiçekten balı Süzer gider vakti dolana kadar Rüzgar ıslık çalar doğa sevdalı Tozar gider vakti dolana kadar Gelinin iffeti havası duvak Harç sağlam olmazsa dökülür suvak Merteklik olunca kesilir kavak Uzar gider vakti dolana kadar İyi düşün dostum bu dünya var ya Bazen yüze güler bazen angarya Yıldızlar sandaldır gökyüzü derya Yüzer gider vakti dolana kadar AĞLIYOR Suçsuz yere bir hücreye atıldım Kırıldı kalemler ferman ağlıyor Kendi dostlarımca taşa tutuldum Bendeki dertlere derman ağlıyor Malımı mülkümü ettiler tapu Sonunda yüzüme kapandı kapı Kendinden olunca baltanın sapı Toprak sancılandı orman ağlıyor Âşıklar çalardı yanık sazları Şahballı ordaydı bahar yazları Yaylada yas tutmuş Yörük kızları Çıkrık boynun bükmüş kirmen ağlıyor O DA YANDI BEN DE YANDIM Derman bulunmaz yaraya Oda yandı bende yandım Dağlar girince araya Oda yandı bende yandım Kerem'sen Aslı'yım dedi Can bağımı hedefledi Ben yandıkça yar üfledi Oda yandı bende yandım Şahballı'm neydim ne oldum Yüze güleni dost bildim Ne güldürdüm nede güldüm Oda yandı bende yandım EFENDİ Şu dağların arkasında köyüm vardır efendi Ne okul ne suyum vardır efendi Bir çift tatlı sözcük sizden Hemen bağlanırız özden Alkış bizden şak şak bizden Değişmeyen huyum vardır efendi Borçlu doğuyor bebekler Bir derdine bini ekler Perişanlık hat safhada Anadolu hizmet bekler efendi Şu dağların arkasında hastam vardır efendi Ne doktor ne ilaç vardır efendi Yine ben oldum aldanan Yüze güleni dost sanan 5 yılda bir hatırlanan oyum vardır efendi Sizler eğlenirken barda Açlıktan ölenler burda Yediğiniz lokmalarda Payım vardır efendi Şu dağların arkasında acım vardır efendi Dertli anam bacım vardır efendi Melhem olan yok yaraya emekler gitti araya Yazık fakır fukaraya kıyım vardır efendi At gözlüğü takmış göze Tepeden bakarlar bize Diyeceğim vardır size Rüyam vardır efendi ANLATAMADIM Ömrüm geldi geçti boş hayallerle Bir türlü ben beni duyuramadım Hiç vefa görmedim sevdiklerimden Derdimi kimseye anlatamadım Boş kovaya damla oldum dolmadı Doluya damladım dolu almadı Son şansımdır hiç ümidim kalmadı Bir türlü ben beni duyuramadım Şansımı aradım kaçtı fizana Ümitlerim düştü kaynar kazana Gülüp geçtim moralimi bozana Kendimi kimseye anlatamadım Gülüp eğlenmeyi çoktan unuttum Yazık oldu gençliğime yas tuttum Ben çevremi ben annemi unuttum Bir türlü sesimi duyuramadım YAYLA KIZI Yayla kızı neden benden kaçarsın Sensiz gitmek mümkün değil Sevdiğim Kuşlar gibi yükseklerden uçarsın Elin tutmak mümkün değil Sevdiğim Benliğimi sevgin ile sardırdın Şu Başımı taştan taşa vurdurdun Bezirganım işlerimi durdurdun Alıp satmak mümkün değil Sevdiğim Sen lale sümbülsün kırmızı gülsün Biraz himmet eyle Şahballı gülsün Menekşemi güzel sen mi güzelsin Ayırt etmek mümkün değil Sevdiğim CEVİZ AĞACI Hani biri vardı yıllar öncesi Yaprağın yolardı o benim işte Kazmayla kürekle arık yaparak Bahçeyi sulardı o benim işte Akşam sabah hiç gölgenden çıkmazdı Tembel yatar işe güze bakmazdı Bir atkısı vardı hiç bırakmazdı Boynuna dolardı o benim işte Ayaklarım yalın yırtıktı yakam Bir canlı kuluyla olmazdı şakam Bir kırık saz ile nefreti makam Söylerdi çalardı o benim işte Bazen başı ipe giden gibiydi Bazen ruhsuz kalmış beden gibiydi Bazen suyu kesik fidan gibiydi Açılır solardı o benim işte Kuşlar uçamazdı senin gölgende Çünkü lastik sapan var idi bende Yoğurt pekmez yerken koyu gölgende Parmağın yalardı o benim işte Hatırlıyor musun bak geldi yine Yumruğun vururdu hep sinesine Deliler misali kendi kendine Ağlardı gülerdi o benim işte Bir Şahballı vardı sorma ne için Şimdi hatırladın kavruldu için Komşu kızına hoş görünmek için Hep namaz kılardı o benim işte |
![]() |
![]() |
|