![]() |
Ozanlarımız - Meçhuli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - MeçhuliMeçhuli Bana ettiğini biliyor musun Sineme hançerin çaktın güzel dost Beni ağlattığın yetmez mi gayri Bu garip gönlümü yıktın güzel dost Bu kadar insafsız olur mu insan Ettiğin Hüseyn'e etmedi Mervan Hali hazır kendim hayatta iken İsmime Meçhuli taktın güzel dost Aşık Meçhuli bir konuşmasında yaşamını şöyle anlatır: “1949 yılında Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Kaşanlı köyünde doğdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlattığım gibi, hayatım fakirlik ve perişanlık içinde geçti ![]() ![]() ![]() 1966 yılında askerliğe çağrıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra yazdığım şiirler çevrede beğenilerek okunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meçhuli şiirlerinde aşk, gurbet, dostluk, yoksulluk, yalnızlık, adalet, halkçılık, bağımsızlık temaları üzerinde durur ![]() YAPITI Diri Gezen Ölü (1973) KAYNAKÇA S ![]() ![]() ![]() ![]() Asım Bezirci Türk Halk Şiiri II-1993 Eserlerinden bazıları: Güzel Dost Bana ettiğini biliyor musun Sineme hançerin çaktın güzel dost Beni ağlattığın yetmez mi gayri Bu garip gönlümü yıktın güzel dost Dertsiz iken beni verem eyledin Derdini yarama merhem eyledin Kendin Aslı beni Kerem eyledin Aşkın ateşine yaktın güzel dost Gönlümü kendine eyledin esir Seni sevmek midir bir bana kusur Zülfünün teline asılan Mansur İnsafsızca dara çektin güzel dost Sönmesin bu aşkım yansın dedikçe Yana yana seni ansın dedikçe Allahım kitabım sensin dedikçe Çıkıp yücelere baktın güzel dost Bu kadar insafsız olur mu insan Ettiğin Hüseyn'e etmedi Mervan Hali hazır kendim hayatta iken İsmime Meçhuli taktın güzel dost Dağ Başında Etrafımda insanlar çok Yalnızım dağ başında Dertlerimi bilenim yok Yalnızım dağ başında Yüce dağlar aşman oldu Hep sevenler pişman oldu Eski dostlar düşman oldu Yalnızım dağ başında Gece gündüz hayalimde O dost kaldı vebalimde Kimseler bilmez halimde Yalnızım dağ başında Günbegün dert çoğalıyor Gönlümü dosta bağlıyor Meçhuli neden ağlıyor Yalnızım dağ başında Dert Yağmuru Genç yaşta yağdı başıma Dert yağmuru dert yağmuru Kara bulut güneşime Dert yağmuru dert yağmuru Geceye kattı gündüzü Yitirdim baharı yazı Sanki okyanus denizi Dert yağmuru dert yağmuru Gizli yağdı bildirmedi Meçhuli'yi güldürmedi Boğdu suya öldürmedi Dert yağmuru dert yağmuru Bakasım Gelir Dertlerim örülmüş bir çorap gibi Söktükçe sevdiğim sökesim gelir İçime işledi şu zalim gurbet Gönül ah çektikçe çekesim gelir Hayli hasret kaldım yarı özlerim Yarın hasretiyle ağlar sızlarım yar sana kem gözle bakan gözlerin Dünyayı başına yıkasım gelir Meçhuli yarına sazıyla der ki Huri melek nesli şüphe mi var ki Perilerin şahı sultanı sanki Baktıkça yüzüne bakasım gelir Yoksulluk Bıktım artık senden yeter Ah yoksulluk seni seni Ah çektikçe ahım artar Ah yoksulluk seni seni Diyar diyar dolaştırdın Köle edip çalıştırdın Kötü söze eliştirdin Ah yoksulluk seni seni Şu sararmış güde benim Sarpa düşen yolda benim Neyim eksik elde benim Ah yoksulluk seni seni Berrak suyum bulandırdın Devri daim dolandırdın Kapı kapı dilendirdin Ah yoksulluk seni seni Yoksulların yüzü gülmez Dilekleri kabul olmaz Satarım ya kimse almaz Ah yoksulluk seni seni Beni namertlere muhtaç Bir gün tokum kırk gün de aç Hayatımı eyledin felç Ah yoksulluk seni seni Meçhuli'yem benim fakir Fakirlere katık şükür Fakirim görüldüm hakir Ah yoksulluk seni seni |
![]() |
![]() |
|