![]() |
Ozanlarımız - Mirati |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - MiratiMirati Zincir kar eylemez bizlere sofi! Bin can ile bir canana bağlıyız ![]() Anlayıp bilmişiz emri marufi Ol bakii adil han’a bağlıyız ![]() Seçmedik yarımız ağyarımızdan, Kimse vakıf değil esrarımızdan ![]() Dönmedik Mirati ikrarımızdan Hacı Bektaş Pir Sultana bağlıyız ![]() XIX uncu asrın en kuvvetli saz şairlerinden biri olan Kalecikli, Mirati hakkında bu gün maalesef elimizde hüccet sayılabilecek bir vesika yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu endişe ile çalışırken her müdakkikin uğradığı müşkilattan ben de vareste kalamamış ve müsbet bir netice temin edememiş bulunmaktayım ![]() ![]() ![]() Miratinin hayatını tenvire kafi malumatı şu tarzda elde etmiş olmaktayım: Çok değerli başmüddeiumumi Kalecikli B ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan başka B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Miratinin babası ve ecdadı hakkında bir kayde tesadüf edilememişsede anasının adı Fatma olduğu bildirilmektedir ![]() ![]() ![]() Miratinin temiz giyinir, uzunca boylu, geniş omuzlu, sarı sakallı, iri gözlü olduğu, kardeşi Çanşah imamına benzediği söylenmektedir ![]() Şairin tahsil derecesi hususunda elimizde sağlam bir vesika yoksada S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu rivayeti kaydı ihtiyatla telakki etmek lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Netice itibarile Mirati aşık ve Bektaşi edebiyatının, kültürünü temsil edecek ve divan edebiyatı müntesiplerile boy ölçebilecek nisbette ilim yapmış bir şairdir ![]() Miratinin aşıklığa niçin ve nasıl başladığına gelince bu hususta elde ettiğimiz malumat şudur: Mirati, Kaleciklilerin bildirildiğine göre saza sekiz yaşında başlamış ve saz çalmayı kendisine yegane oyun ve eğlence telakki etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mirati ilk defa Kastamonu tarikiyle İstanbul'a gitmiş ve Mehmet Ali Paşanın himayesi altında uzun bir zaman İstanbul da kalmış, bilhassa Tavuk pazarında tekellümündeki fesahat ve kudret ile şöhret almıştır ![]() ![]() ![]() - Sen de Mirati, ben de Mirati ![]() ![]() ![]() Mirati: - Baş üstüne buyur meydan senin, ayak senin ![]() ![]() Kalecikli sazla Tosyalı elindeki deynekle müşaareye başlamışlar ![]() ![]() ![]() Miratinin edebi hüviyetine gelince şair, evvelce bilmünasebe söylediğimiz gibi Bektaşi edebiyatında olsun Aşık tarzında olsun tarihe maledilebilecek bir kıymettir ![]() ![]() Fakat esef edilebilecek bir hadisedir ki bu çok kıymetli şairin matbuat aleminde çok mahdut şiirleri neşrolunabilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben burada elimden geldiği kadar milli ve mesleki vazifemi yapmak istediğimi zannetmekteyim ![]() ![]() ![]() İhsan Ozanoğlu XIX uncu asır saz şairlerinden Kalecikli Mirati Kastamonu 1940 Eserlerinden bazıları: -1- Amenna dedik biz ıkrareyledik Erenler bezminde laşekcesine ![]() Bağ ı hakikatta yetiştik, bittik, Buyaldık her gülden çiçekçesine; Söylesem kelamım gelmez tahrire; Ikrar verdik, iman ettik bir pire ![]() Nutk ı derunumuz sığmoz tefsire Er evladı eriz laşekçesine Vücud i mutlaktır heryerde iyan; Körler zannederler-didarı nihan ![]() Elhakku ezharu mineşşemsiken Sofi inadeder eşekcesine ![]() Mirati sözlerin canlı muamma; Arif olanlara olur hüveyda, Elsiziz, belsiziz, dilsiziz emma Gezeriz alemde erkekcesine ![]() -2- Noktanın sırrına vakıf olalı Zikr ü fikrim oldu bai bismillah ![]() Vücudum allemelasma bileli Heryüzden göründü semme vebhullah ![]() Kaf u nundan hitap edince ehad Ehadden var oldu ol nur i Ahmet ![]() Şeriat ahkamın sürdü ced beced; Nazildir şanında “kul kefa billah” ![]() Mirati bendendir ey nur i cemil ![]() Taatim kalildir ısyanım kesir ![]() Mücrimler hakkında buyurdu celil: Geldi “La taknetu min rahmetillah” ![]() -3- Ey şahi risalet, sultan ı kevneyn! Buyruldu şanına “Levlake levlak ![]() ![]() Ey nur i nebüvvet ceddülhaseneyn Senin için var oldu zemin ü eflak ![]() ![]() Sen şahlar şahısın, şehinşahısın; Tarikat burcunun mehru mahısın ![]() Nice mücrimlerin sen penahısın Münkir olan seni edemez idrak ![]() ![]() Vasıflar vasfeder ali zatini, Nakşederler daim hup sıfatını ![]() Dur etme babından bu Miratını Değildir rahında zerrece şekkak ![]() ![]() -4- Zahit bize ol feyyaz ı mutlaktan Mevid i didarı aşk olmuştu peyk ![]() Vad i akdeste Musaye haktan Erişti hitabı “Fahla’ naleyk ![]() Temenni kıldıkta aşık rahmana, Nağmesi erişir heft asümana ![]() ![]() Batın dıyarına guy i canana Aksetti saday ı lebbeyke lebbeyk ![]() ![]() Hızırdan nuş eden ab i hayatı Dareynde bulur elbette necatı ![]() Bibasarlar görmez eşki Mirati! Hezaran söylesen “Etabu ileyk ![]() -5- On sekiz bin alem icad olmadan Lamekan elinde ilmettim tahsil ![]() Mefhari kainat bünyad olmadan Bana irşad oldu o sırr ı kandil ![]() ![]() Vermeden ademin ism ü resmini, Anasırdan halketmeden cismini, Ol demde okudum rezzak ismini Kısmeti hak kıldı rızkımı tahvil ![]() ![]() ![]() Mirati zatinle rahata düştüm Zatimi zat bilip anda buluştum ![]() Bir hitap erişti Layakıl düştüm O demde lebbeyk çağırdı cibril ![]() Ne hikmet arifler salus gözüne Daim hor görünür mütekerrihtir ![]() Arifler nazırdır kendi özüne Niyyetine göre müteşebbihtir, Zahida taş atma aşıkanlara Kavlinde, filinde sadıkanlara, Emri nehyi tarıf etme anlara, Anlar her umurda mütenebbihtir ![]() Mirati görene gör neler vardır? Ol yarı görmeyen daim ağyardır ![]() Zahirde itikaf kuru dıvardır; Aşıklar cemale müteveccihtir ![]() -7- Sefine i ömrüm girdab ı gamde Lengerendaz yatar havasın bekler ![]() Mecnuni aşk olan guh i sitemde Başında aşiyan mevlasın bekler ![]() Şimdi bir tutarlar altunu pulu, Şeker ile şab’ı har ile gülü ![]() Karga ile bir görürler bülbülü, Serçe de ankanıu yuvasın bekler Ne hikmet pirlerden olmadı himmet İlahi feth olsun babi mürüvvet Herkes maksuduna erdi selamet Mirati mevlanın rızasın bekler ![]() -8- Dünyalıktan halim sorar bazısı Bizde sim yerine emraz bulunur ![]() Böyle imiş alnımızın yazısı Elde santur, keman ya saz bulunur ![]() Sanma ki Aşıklar beyhude gezer Eloğlu ariftir adamı sezer ![]() Harabat ehliyiz bizde sim ü zer Ne kışın bulunur, ne yaz bulunur ![]() Mirati kıssadan hıssadır pendim; Şimdi bir kimseye inanma kendim ![]() Fikirsizlik benim kendi efendim Zamanede adam pek az bulunur ![]() -9- Zincir kar eylemez bizlere sofi! Bin can ile bir canana bağlıyız ![]() Anlayıp bilmişiz emri marufi Ol bakii adil han’a bağlıyız ![]() Lamekandan fi mekana gelmişiz; Her bir sıfat ile mükim olmuşuz ![]() Noktai sır kafu nunu bilmişiz, “Küllü men aleyha fan” a bağlıyız ![]() Seçmedik yarımız ağyarımızdan, Kimse vakıf değil esrarımızdan ![]() Dönmedik Mirati ikrarımızdan Hacı Bektaş Pir Sultana bağlıyız ![]() |
![]() |
![]() |
|