![]() |
Ozanlarımız - Salim Solmazgül |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - Salim SolmazgülSalim Solmazgül Salim Solmazgül Dünyaya oturup yatmaya değil Bir nehir misali akmaya geldim Efendi pozunda sömürücünün Pis çamaşırını dökmeye geldim Korkarsam namerdim kısa ömürden Asla hoşlanmadım beyden emirden Zalimin bileği olsa demirden Solmazgül ben onu bükmeye geldim ![]() Salim Solmazgül, 1975 yılında Tokat ili Artova ilçesi Aktaş köyünde dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Halk şiiri ve ozanlarla ilgili araştırmalar yaparak bu konulardaki bilgisini artırdı ve kendisini geliştirdi ![]() ![]() ![]() Halk şairleri arasında başta Everekli Seyrani olmak üzere Aşık Mahzuni ve Aşık Hüdai'nin onun için ayrı bir yeri ve önemi vardır ![]() ![]() E-mail Adresi: salimsolmazgul@yahoo ![]() Eserlerinden bazıları: DÖKMEYE GELDİM Dünyaya oturup yatmaya değil Bir nehir misali akmaya geldim Efendi pozunda sömürücünün Pis çamaşırını dökmeye geldim Zalimin yanında ah der miyim ben Asılsam kesilsem inler miyim ben Hoca rahip haham dinler miyim ben Zalimin zulmünü yıkmaya geldim İnsan olan bana kabahat bulmaz Yoksulluk biterse ikilik kalmaz İnsanın zencisi beyazı olmaz Asaleti kökten sökmeye geldim Korkarsam namerdim kısa ömürden Asla hoşlanmadım beyden emirden Zalimin bileği olsa demirden Solmazgül ben onu bükmeye geldim ![]() BİR KAMİLE VARAMADAN Bülbül kesmez figanını Gidip gülü saramadan Cahil bilmez kendisini Bir kamile varamadan Kimse beni duymaz sağır İstediğin kadar bağır Yıllar geçer ağır ağır Bir gün yüzü göremeden Ben alıştım ağlamaya Ciğerimi dağlamaya Dert dökerim bağlamaya Tellerine vuramadan Söylesemde cahil bilmez Beden ölür aşık ölmez Her Kays olan mecnun olmaz Canana can veremeden Solmazgül ne söyler dilin Bütün dertler bana gelin Yiğit olan ölmez bilin İkrarında duramadan BİLMESİN DİYE Suskun olanlara efendi derler Hiç aklı başına gelmesin diye Yüzüne bakıp da bir de överler Aptal olduğunu bilmesin diye Dünya nimetinden mahrum kalanlar Hakkını aramaz suskun olanlar Onları avutur türlü yalanlar Şaşırıp yolunu bulmasın diye Ah şu yoksulluğa kader diyenler Sabah akşam yavan ekmek yiyenler Bilin artık kimdir sizi soyanlar Hakkımızı kimse çalmasın diye Ey Solmazgül nedir bizdeki haller İsterim susmasın konuşsun diller Açın gözünüzü açın yoksullar Davamız mahşere kalmasın diye İNSAN-I KAMİLLER ANLAR HALİNDEN Sakın umudunu yitirme gönül Mecnun isen Leyla geçer çölünden İnsan gibi yaşa insan gibi öl İnsan-ı kamiller anlar halinden Bilirsin bu dünya fanidir fani Var mı hiç ölmeyen var ise hani Gel boş yere üzme bu garip canı Ağlasan da gülmek gelir elinden Bir sen misin dertli elde neler var İnsan hep gülmez ki bazen de ağlar Akşam batan güneş sabaha doğar Anla artık Solmazgül’ün dilinden KUL NEYLER BANA Mana aleminde Mecnun olmuşum Gayrı bundan sonra çöl neyler bana Bana benden yakın dostu bulmuşum Dağ başından geçen yol neyler bana Arif olan anlar heyecanımı Dosta kurban edem şirin canımı Aşk ile yaşarım her bir anımı Bir anda geçse de yıl neyler bana Aşk öğretmen oldu dersimi aldım Bendeki ben ile ummana daldım Yokluk alemine Süleyman oldum Bu saatten sonra mal neyler bana Solmazgül aşk açtı bu kör gözümü İnsan sevgisinde buldum özümü Çekinmeden söyler oldum sözümü Enelhak diyorsam kul neyler bana KEL GÖRÜNÜR İnsanadır benim sevdam Diken bana gül görünür Hor bakamam hiç kimseye Her çiçekte bal görünür İçtiğim aşkın şerbeti Sevgi yenecek nefreti Budur dünya adaleti Takke düşer kel görünür Aşk deryasına dalınca Yüreğe sevgi dolunca Aslı gibi yar bulunca Kerem yanar kül görünür Solmazgül hallerim böyle Sen dertleri derman eyle Alıp verdiğim nefesle Zaman geçer yol görünür |
![]() |
![]() |
|