![]() |
Feyzullah Seçkin (Ozan Feyzi) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Feyzullah Seçkin (Ozan Feyzi)BALIMDIR GÜLÜM İstemem dilimde başka bir tadı, Arada tadılan balımdır gülüm ![]() Saklıdır içimde bilinmez adı; Bahtıma açılan falımdır gülüm ![]() Yaralı gönlümde derde dermanım, Karalı yazgımda gizli fermanım ![]() Ataşlı Dağı'ndan türlü elvanım; Çiçeği solmayan dalımdır gülüm ![]() Alıp bedestenden ettiğim kârım, Kalbimin sultanı eşsiz hünkârım ![]() Akşamdan sabaha gamım efkârım; Halimden bilmeyen zalımdır gülüm ![]() Feyzi gel bu sırrı faş etme sakın, Olmak ister isen canana yakın ![]() Alevin üstüne ederken akın; Bazen ölüm bazen kalımdır gülüm ![]() 1 Kasım 08 / Ank ![]() İÇİNDE Beden hasta düştü gönlüm ah eder; Sürerim devranı aman içinde! Yuvalandı başa gelip de keder; Yitirdim cananı zaman içinde! Ağaç parçasıdır tufanda salım, İki kaş arası ölümle kalım ![]() Kopmaya meyletti tuttuğum dalım, Yaşarım yalanı yaman içinde! Feyzi'yim düşmüşüm körlük ağına, Hiç yağmur düşmedi gönül dağına ![]() Yitik damga vurdu gençlik çağına, Ararım kalanı saman içinde! 22 Ekim 08 / Ank ![]() YAZ BAHAR AYLARI Yaz bahar ayları gelip geçince, Garip gönül yine figana düştü ![]() Narına yanıp da canan seçince, Can ateşi yine bu cana düştü ![]() Başlayınca ağıt doğduğum andan, Neylesem olmadım sonradan handan ![]() Katlimin fermanı gelince candan, Harımın çıngısı cihana düştü ![]() Yasaklı ağlarken ben yana yana, Boyandı her yanım al kızıl kana ![]() Bir sırrın feryadı düşse de bana, Derdimi diyemem nihana düştü ![]() Feyzi damla değil deryadan ayrı, Ben canan bilemem canandan gayrı ![]() Dilden yareliyim olamam sayrı, Dermanı ararken el yana düştü ![]() 10 Ekim 08 / Ank ![]() (Ozanın kendi sitesinden alınmıştır) |
![]() |
![]() |
![]() |
Feyzullah Seçkin (Ozan Feyzi) |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Feyzullah Seçkin (Ozan Feyzi)"Teknik Ressam olarak çalıştığım meslek hayatımda,ekvatorun etrafını en az iki defa dolaşacak uzunlukta çizgi çizdim de; haksızlığın, adaletsizliğin, yoksulluğun ve kötü kaderin üstünü çizemedim" diyen Feyzullah SEÇKİN: 1953 yılının Mart ayında Sivas - Şarkışla Ortaköy'de gökyüzünü tepe pencereden alacakaranlık gören, toprak bir damda doğdu ![]() ![]() Babasının dostları olması dolayısıyla çocukluğu Âşık Veysel, Âşık Ali İzzet, Sefil Selimi, Aziz Üstün ve dayısı olan Âşık Hasan (Mihmani) gibi ustaların sazlı, sözlü muhabbetlerini dinleyerek geçti ![]() ![]() Daha çok, Mustafa Abdal Tekkesi'nde Baba'nın seferberlikte askere alınması sonucu "Baba Vekili" olarak görevlendirilen, Âşık Veysel'e ilk sazını veren, okur-yazar olmadığı halde, bütün halk ozanlarının deyişlerini ezbere bilen, "Karaşıh" diye anılan dedesi Mustafa'dan etkilendi ![]() ![]() Ortaokul ikinci sınıfa kadar Ortaköy'de okudu ![]() ![]() ![]() Sivas'daki yaşamında, resmi ve özel sektörde çalıştığı sıralarda, aynı zamanda uzun yıllar siyasi parti yöneticilikleri, sendikacılık, belediye meclis üyeliği gibi toplumsal görevlerde bulundu ![]() Emekli olduktan sonra mesleki çalışmalarına, yurtiçinde çeşitli illerde ve yurtdışında (Rusya, Ukrayna, Türkmenistan) devam etti ![]() Halen Ankara'da yaşamını sürdüren Feyzullah SEÇKİN (Feyzi) evli, bir erkek çocuk babası ve iki erkek torun dedesidir ![]() Geleneksel Türk Halk Şiiri'ni yaşatmak amacıyla, kurallara bağlı kalarak şiirlerini türkü (koşma) formatında: 6+5, 4+4+3, 4+4, 5+3 ölçülerinde ve abab - aaab - aaba düzenindeki kalıplarla yazmaktadır ![]() ![]() Eserleri Ozanlar Birliği tarafından çıkarılan Antoloji I-II ciltlerinde ve çeşitli internet sitelerinde yayınlanmakla birlikte; ozanın bir de kendi sitesi bulunmaktadır ![]() feyzullahseckin ![]() ![]() Eserlerinden bazıları şöyle: CANANI GÖRDÜM Alnımın yazısı kara bahtımda: Canımın içinde cananı gördüm ![]() Sevgiden kurduğum gönül tahtımda: Canımın içinde cananı gördüm ![]() Bülbülüm bir güle tutuldum erken, Güz yelleri değdi güleyim derken ![]() Dost bağında ahı figan ederken: Canımın içinde cananı gördüm ![]() Gönül sevdasından aldım yareyi, Sevgide aradım derde çareyi ![]() Bağlarken başıma türlü kareyi: Canımın içinde cananı gördüm ![]() Var mıdır sevdayı murattır sanan; Derdine düşmeden yârini anan? Çölün ortasında hasretle yanan; Canımın içinde cananı gördüm ![]() Feryat ile geçti gençlik çağları; Yol vermedi bize hüsran dağları ![]() Gezerken gönlümde viran bağları: Canımın içinde cananı gördüm ![]() Feyzi'yim cananım göynür özümde, Divane gönlümde dertli sözümde ![]() Türküler yaktığım harlı közümde: Canımın içinde cananı gördüm ![]() O YÂRE KÜSTÜM Gönlümün defteri karalanınca, Yıkıldı dağlarım o yâre küstüm ![]() Sevgiye yolumuz aralanınca, Ah edip ağlarım o yâre küstüm ![]() Dertlere tutuldum yüreğim hasta, Derman bulamadım güzelde hasta ![]() Yüzümde güllerim açmıyor yasta, Karalar bağlarım o yâre küstüm ![]() Karları yağdırdı gonca gülüme, Ölürsem gelmesin artık ölüme ![]() Gözyaşları doldu firkat gölüme, Selinde çağlarım o yâre küstüm ![]() Yeni bir yaşama bensiz başlasın, Nerede isterse orda kışlasın ![]() Bulduğu yâri de onu dışlasın, Eridi yağlarım o yâre küstüm ![]() Feyzi'yim sevmiştim zalim kadını, Tövbe olsun daha anmam adını ![]() Anılarda kaldı etmem yâdını, Kesildi bağlarım o yâre küstüm ![]() DERDİMİ YANAYIM Derdimi yanayım bilmem ki kime? Aklımı başımdan aldı bir güzel ![]() Merhemi bulamaz gitsem hekime, Beni dertten derde saldı bir güzel ![]() Resmine bakıp da bana yâr sandım, Yaktığım türküde adını andım ![]() Tatlı sözlerine diline kandım, Şu garip gönlümü çaldı bir güzel ![]() Kapıldım sevdanın coşkun seline, Ölürsem kınalar yaksın eline ![]() Siyah saçlarını dökmüş beline, Verdiği resimde kaldı bir güzel ![]() Feyzi'yim sönmüyor gönlümün harı, Köz olup yandığım sevdamın narı ![]() Ben petek misali canansa arı, Söyleyen dilimde baldı bir güzel ![]() GAM ÇEKER Ben sevda peşinde nara yandıkça; Közümde titreyen küller gam çeker ![]() Göğsümü döverek yâri andıkça; Sözümde inleyen diller gam çeker ![]() Göklere yükselir ahım figanım, Gayri boy vermiyor servi fidanım ![]() Selâmsız sabahsız geçer revanım; Düzümde inmeyen beller gam çeker ![]() Sırrı serdarımdı bildiğim ezel, Lâl olan dilimden düşmeyen güzel ![]() Ömrümün bağından uçtu bir gazel; Yüzümde gülmeyen güller gam çeker ![]() Feyzi'yim yâremiz gül yâresidir; Kadrimi bilmeyen can paresidir ![]() Bilmem ki yârenin ne çaresidir; Gözümde dinmeyen seller gam çeker ![]() ÖZÜ ÇÜRÜK Özü çürük sözü çürük bir yâre, Verirsen gönlünü ağlar gezersin ![]() Tabipler Tabibi bulamaz çare, Başına karayı bağlar gezersin ![]() Yoksunsa ikrarsız imandan dinden, Akıl başta kalmaz eder kendinden ![]() Gözünün yaşını yıkar bendinden, Kızılırmak gibi çağlar gezersin ![]() Divane gönüller anlamaz durdan, Geçmeye çalışır çekilen surdan ![]() Işık gelmeyince ay ile nurdan, Hüsran yüreğini dağlar gezersin ![]() Feyzi'yim sararıp soldukça yüzün, Dalın gazel olur gelmeden güzün ![]() Kaplar yüreğini derinden hüzün, Virane bahçeler bağlar gezersin ![]() |
![]() |
![]() |
|