|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
biyografisi, hayatı, kimdirsemahat, semahat, özdenses |
![]() |
Semahat Özdenses kimdir;Semahat Özdenses Hayatı; Semahat Özdenses Biyografisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Semahat Özdenses kimdir;Semahat Özdenses Hayatı; Semahat Özdenses Biyografisi![]() 1913 yılında Üsküdar, İstanbul'da doğdu ![]() ![]() Üsküdar Kız Sanat Okulu’ndaki öğretimini müzik sevgisi ve tutkusu nedeniyle yarıda bırakan Özdenses, Lemi Atlı, Refik Fersan, Fahire Fersan gibi sanatçılardan ders aldı ![]() TRT Ankara Radyosu’nda ses sanatçısı olarak görev yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Ödülleri 2008, "Kültür ve Sanat Hizmet Ödülü", Kültür ve Turizm Bakanlığı Bestelediği ve yorumladığı bazı yapıtlar Ah Nideyim Akşam Oldu Hüzünlendim Bir İhtimal Daha Var Çıkar Yücelerden Dün Gece Mehtaba Dalıp Gül Ağacı Hasret Dolu Âhım Havada Bulut Yok Hem Cemalin Her Mevsim İçimden Hicaz Peşrev Hüseyni Peşrev Kanun Taksimi Klarnet Taksimi Peşrev Sormadın Hâlimi Ud Taksimi Yalnız Bırakıp alıntıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Semahat Özdenses kimdir;Semahat Özdenses Hayatı; Semahat Özdenses Biyografisi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Semahat Özdenses kimdir;Semahat Özdenses Hayatı; Semahat Özdenses Biyografisi" Akşam oldu hüzünlendim ben yine " SEMAHAT ÖZDENSES 1913 Hayatı 1913 Yılında Üsküdar 'ın Bağlarbaşı semtinde dünyaya gelen Semahat Özdenses , Üsküdar Harmanlık İlkokulunda okudu ![]() ![]() Babası Çanakkale şehitlerinden Yüzbaşı İshak Efendi ve annesi Pakize hanımdır ![]() 1939 yılında Yüzbaşı Faruk Ergökmen ' le evlendi ![]() Maçka Valide Çeşmesi semtindeki evinde sakin bir hayat geçiren Semahat Özdenses Türk Musikisine yeni isimler kazandırmak için hocalık görevini devam ettiriyor ![]() Sanat hayatı 1934 yılında yakın dostları olan Bedriye Hoşgör hanım 'ın evinde Lemi ADLI, Hayriye Hanım, Kemal Niyazi SEYHAN 'la tanıştı ve Özdenses ' in sesini dinleyen üstadlar hemen derslere başladılar ![]() onun okulu bırakması ve tamamemn kendisini musikiye yönlendirmesi için ilk adım olmuştu ![]() Yaklaşık dört ay sonra Beyoğlu Ambasadör 'deki iki odalı Radyo Evinde Medeni Aziz Efendi ' nin " Kerem eyle mestane kıl " isimli eseri ilk şarkısını okuyordu ![]() tanıştırdı ve Odeon plak şirketi ile sesini duyurmaya başlayan Özdenses , bir yandanda Lemi Adlı , Refik Fersan ve Faire Fersan 'dan dersler almaya devam etti ![]() makamındaki " Beklerim hergün bu sahillerde " isimli şarkısı ile ilk plağı piyasa çıkıyordu ![]() Ankara Radyosu’na davet edildi ![]() Radyosuna devam etti ![]() ![]() 1940 yılında bestekarlık hayatına başlayan Semahat Özdenses Uşşak Makamında "Akşam oldu hüzünlendim ben yine " ve "Her mevsim içimden gelir geçersin " Hüzzam Makamındaki Dün gece mehtaba dalıdım adlı şarkılarıyla adını altın harflerle Türk musikisi bestekarları listesine yazdırıyor du ![]() ![]() 1971 yılında İstanbul 'a gelerek "istanbul Radyosu " da göreve başladı ![]() Kadıköy Belediye Başkanlığınca Kadıköy Kültür Merkezine ismi verildi ![]() Üsküdar İlçesi Boybey Sokakta ikamet ettiği sokağın diğer adı da Semahat ÖZDENSES Sokağı olarak adlandırıldı ![]() Semahat Özdenses Şarkılaından bir demet : Akşam oldu hüzünlendim ben yine Makam : Uşşak Usül : Düyek Beste : Semahat Özdenses Güfte : Ahmet Cengizoğlu Akşam oldu hüzünlendim ben yine Hasret kaldım gözlerinin rengine Gel mehtabım gel sevgilim gel yine Hasret kaldım gözlerinin rengine Her mevsim içimden gelir geçersin Makam : Uşşak Usül : Düyek Beste : Semahat Özdenses Güfte : Hüseyin Çolak Her mevsim içimden gelir geçersin Sen vefasız yolcu kalbim viran edersin Merhaba demeden elveda dersin Sen vefasız yolcu kalbim viran edersin Dün gece mehtaba dalıp hep seni andım Makam : Hüzzam Usül : Düyek Dün gece mehtaba dalıp hep seni andım Beste : Semahat Özdenses Öyle bir an geldi ki mehtap seni sandım Güfte : Mahmut Nedim Güntel Sevgili rüyana mı aldın beni bir dem Öyle bir an geldi ki mehtap seni sandım Semahat Özdenses repertuarından bir demet : Zaman içinde ömür bir gün gibi çok kısa Bayati Düyek Bitmeyen bir gecenin sabahında uyandım Hicaz Düyek Öyle bir âh eylerim ki âh elimden âh çeker Hicaz Müsemmen Ağla sevdiceğim gül ruhlerinden Hüseyni Curcuna Dile yâdın gelir bakınca ay'a Hüzzam Curcuna Dün gece mehtâba dalıp hep seni andım Hüzzam Düyek Kader ayırsa bile hayâlimden gitmedin Hüzzam Düyek Mahzûn kalbim günden güne aşkınla eriyor Hüzzam Düyek Mızrabından dökülen nağmede kaldı bu gönlüm Hüzzam Düyek Öyle bakma güzel gözlüm Hüzzam Düyek Sensiz doğar gün batar Hüzzam Sofyan Sonmuş bu gidiş dönmedi hicran seferinden Hüzzam Can mısın cânân mısın sen söyle Allah aşkına Isfahan Devr-i Hindî Son hâtıranın üstüne ben hicranla eğildim Karciğar Aksak Uyutmaz kimseyi sensiz benim feryâd ü efgânım Karciğar Düyek Sevgilim sevgilim yanımda mısın Mahur Curcuna Yücelse arşına rûhum senin kemâlindir Nihavend Curcuna Bir lâhzada sevdim seni sevgili gel geliver Rast Düyek Ne bir dost ne yabancı kimseden bir nefes yok Saba Düyek Hastayım zevk u safâdan uzak Suz-nak Curcuna Akşam oldu hüzünlendim ben yine Uşşak Düyek Gönül hasretle giryandır Uşşak Aksak Her mevsim içimden gelir geçersin Uşşak Düyek Şarkılarla anlat ki beni rûhundaki esrâra gire Uşşak Düyek Türk Sanat Müziği, Avni Anıl’ın ardından bir başka efsane bestecisini daha yitirdi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|