Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
tesadüfen, şanslıyım

Tesadüfen Şanslıyım

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tesadüfen Şanslıyım

Tolga ÇELEBİ

Elindeki 1 TL’lik bozuk parayı havaya fırlattım %50 yazı gelme olasılığı, %50 tura gelme olasılığı var Ben yazı geleceğini söyledim ve yazı geldi Ne kadar şanslıyım İkinci defa parayı havaya fırlattım, yine yazı veya tura gelme olasılığı şansa bağlı Gerçekten mi?

Eğer paranın hangi maddelerden yapıldığını ve net ağırlığını bilseydim Parayı hangi hızla havaya atacağımı hesaplayabilseydim, paranın yükselirkenki hızını hesaplayabilseydim, zeminin göstereceği etkiyi hesaplayabilseydim, fizik kanunlarına göre paranın kesin olarak yazı mı yoksa tura mı geleceğini hesaplayabilirdim Bu durumda şans yerine fizik kuralları beni başarıya ***ürürdü

Gelelim tesadüf kavramına Dışarı çıktım, yolda bir arkadaşıma rastladım, onunla sohbet ederken bir araç yoldan çıkıp bize çarptı

Ya da; dışarı çıktım, yolda arkadaşımı gördüm, selam verip yoluma devam ettim Arkamı döndüğümde bir aracın yol kenarındaki yayalara çarptığını gördüm

Ya da; dışarı çıktım, her zaman kullandığım yol yerine başka bir yoldan gittim Sonra birden büyük bir gürültü duydum Koşarak yola çıktığımda bir aracın yol kenarındaki yayalara çarptığını gördüm

Ne kadar çok olasılık var Ya da hiç dışarı çıkmadım ve camdan yoldaki kazayı gördüm

Hayatta hiçbir şey tesadüfen olmaz Her şey tam bir düzen ve plan dahilinde akıp gider Düzenin olmadığı yerde kargaşa vardır Ama evrene ve fizik kurallarına baktığımızda, etrafımızdaki her şeyin belirli kanunlar dahilinde hareket ettiğini görürüz Örneğin su, iki hidrojen ve bir oksijenden oluşur Dünyanın büyük bir kısmı sularla kaplı Bu sistem, suyun buharlaşarak gökyüzüne çıkması ve yağmur ile tekrar yeryüzüne inmesiyle kusursuz bir şekilde çalışıyor Yer çekimi kanunu, tam yaşayabileceğimiz şekilde ayarlanmış Suyun ve havanın kaldırma kuvveti, bizi denizde ve havada seyahat edebilir hale getirmiş Dünyanın güneş etrafındaki konumu, hayat bulmamıza sebep olmuş

İnsan vücudundaki organlar, dokulardan oluşur Dokular hücrelerden oluşur Her bir hücre, kendi içinde büyük bir fabrika gibi çalışır Hücrenin çekirdeği DNA’mızı saklar DNA’mız bizim hayat boyunca ihtiyacımız olan donanımı elde etmemizi sağlar

Evren; tesadüflere yer bırakmayacak kadar mükemmeldir Evren, çok çok çok büyük, hatta büyüklük kavramından da büyük bir yaratıcının belirli kurallar ve sistemler için de yarattığı eseridir Nereye baksanız, yaratıcının, Allah’ın yaratma sanatını görürsünüz Bizler tesadüfen yaşamıyoruz, aldığımız her nefesin, attığımız her adımın bir anlamı var Hayattaki her şey birbiriyle etkileşim ve iletişim halinde

Peki, tesadüf yoksa, şans var mı? Bazı insanlar, her zaman doğru zamanda doğru yerde bulunur Her zaman şanslıdırlar Bazı insanlar ise şanssızlığını yanında taşır Elini attığı her şeyi batırır Kimileri şanslıyken, kimileri şanssızlıklarla boğuşur durur

Psikolog Richard Wiseman, kendisini “şanslı” ve “şanssız” gören kişilerle yüzlerce deney ve görüşme yapmış Bu çalışmaların sonunda; şansın aslında bir tesadüf olmadığını ortaya koyan sonuçlar elde etmiş

Deneylerde; kendini şanlı gören insanların psikolojik yapılarının, şanssızlara göre daha olumlu olduğunu gözlemlenmiş Şanslı olduklarını düşünen insanların düşünce yapıları, ruh halleri, hayata bakışları, olaylara gösterdikleri tepkiler olumlu ve pozitifmiş Tutkuları, hayalleri başarı üzerine kuruluymuş Bu insanlar fırsat bulma ve ortaya çıkan fırsatları değerlendirme konusunda inanılmaz yetenekliymiş

Diğer taraftan şanssız olduğunu düşünen insanlar; başarısızlığı ve umutsuzluğu baştan kabul eden insanlardır Hayata küskün ve kendine acıyan insanlar

Wiseman, şanssız olduğunu düşünen insanlar üzerinde deneylere devam etdi Bu insanların bir ay boyunca şanslı bir insan gibi düşünüp davranmalarını istedi Yeni ortamlara girmelerini, deneyimlere açık olmalarını, hayata karşı daha olumlu bir tavır benimsemelerini, daha dışa dönük, daha sosyal olmalarını, kendilerini rahat bırakmalarını ve risk almalarını istedi

Bu deneyin sonuçları çok etkili oldu Gönüllüler şans fırsatlarının neler olduğunu ve şansın kendilerine nasıl yaklaştığını fark ettiler Gönüllülerin %80’i kendilerini daha mutlu ve “daha şanslı insanlar” olarak nitelediler

İnsanlar düşünce kalıplarını değiştirerek, hayatını daha mutlu bir hale getirebilir Şanslı yada şanssız olduğumuz gerçeği tamamen bizim düşüncelerimizde saklı

Olumlu düşünen insanlar, eğilir ama kırılmaz Bir sorunla karşılaştığında yılmadan farklı bir yol arar Çözüme ulaşacağına inanır Düşünceleri her zaman aydınlık ve parlaktır Olumsuzluklar, karamsarlıklar ve kötü fikirlerden uzak dururlar Böylece kendilerinin şanslı olduğunu iddia ederler

Şanssız insanlar hayata kğüser ve çaba göstermekten vazgeçer Çünkü zihinlerinde kendilerini kısıtlayan bir çok etken vardır İşte birkaç örnek:

- Tekrar deneyeceksin de ne olacak

- Ben her zaman şanssızım

- Her işim ters gidiyor

- Elimi neye atsam mahvediyorum

- Çaresizim, başka bir yol kalmadı

- Bu işi de berbat ettim

Richard Wiseman’ın araştırma sonuçlarında göre şu karara vardı: “Şans sihirli bir yetenek değildir Şans, bir zihin durumu, düşünme ve davranma biçimidir İnsanlar şanslı ya da şanssız doğmazlar Duyguları, düşünceleri ve davranışlarıyla şansı da şanssızlığı da kendileri belirlerler

Düşünce yapımızı, olaylara gösterdiğimiz tepkileri değiştirirsek, yeni bir hayata kavuşabiliriz

EVFRENDE ŞANSA VE TESADÜFE YER YOK

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com