![]() |
Medreseler |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() MedreselerELLILI MEDRESELER Müderrislerine günlük (yevmiye) 50 akça verilen bu medreseler "Hâric" ve "Dâhil" olmak üzere ikiye ayrilirlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Medreseler |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() MedreselerTELVIH (KIRKLI) MEDRESELERI ![]() Müderrisine günlük olarak 40 akça verildigi için kirkli medrese diye anilan bu medreselerde belagattan Miftahu'l-Ulûm, usûl-i fikihtan Tavzih, fikihtan Radiyuddin Hasan Saganî'nin Mesariku Envari'n-Nebeviyye'si, Sadrusseria Ubeydullah b ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Medreseler |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() MedreselerMIFTAH (OTUZLU) MEDRESELERI Bu medreseler de, belagat ilminden Sa'düddin Teftazanî'nin belagata dair eseri olan "Serh-i Miftah"in adini tasimaktadirlar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Medreseler |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() MedreselerHASIYE-I TECRID (YIRMILI) MEDRESELERI Bu sinifa giren medreseler, Seyyid Serif Cürcanî'nin Hasiye-i Tecrid adli eserinin adini tasimaktadirlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Medreseler |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() MedreselerGENEL EGITIM VEREN MEDRESELER Osmanlilar medreseyi, Selçuklu ve Anadolu beyliklerini örnek alarak kurdular ![]() ![]() ![]() Bilindigi üzere Osmanlilar'da medrese egitimi hemen hemen devletin kurulusu ile baslamistir denebilir ![]() ![]() Osmanli 'Devleti'nin, medenî gelismeye imkân veren birçok konuda oldugu gibi, egitim ve ögretimdeki açik politikasini sonuna kadar devam ettirdigini, ülkeye davet ettigi hocalar ile ilim adamlari sayesinde ögrenmistik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ister klasik dönemde olsun, ister Tanzimat'tan sonraki yeni dönemde olsun genel egitim medreseleri devirlerindeki ilimlerin birlikte okutuldugu medreselerdir ![]() Istanbul'da Sahn-i semân ve Tetimmeler yapildiktan sonra, Osmanli Devleti hududlari içindeki medreselerde yeni bir düzenlemeye gidildigine daha önce temas edilmisti ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Medreseler |
![]() |
![]() |
#21 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Medreseler![]() MEDRESELER Islâm egitim tarihi içinde müstesna bir yeri bulunan Osmanli medreseleri, orta ve yüksek tahsili gerçeklestiren müesseselerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanli Devleti, mükemmel bir egitim, askerî ve idarî teskilâta sahip bulunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|