Eskişehir Yöresi Yemekleri ve Tarifleri |
06-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Eskişehir Yöresi Yemekleri ve TarifleriGöbete İlk önce un maya kullanılmadan yoğurt ve margarinle yoğrulur Elde edilen hamur ikiye ayrılır Hamurun yarısı açılarak siniye yerleştirilir Daha önceden hazırlanan iç malzeme, kavrulmuş kıyma, karabiber ve haşlanmış pirinç hamurun üzerine sürülür Hamurun öteki yarısı ise iç malzemenin üzerine serilir Hamurun kenarları birleştirilir Üzerine yumurta sarısı sürülür Hamur baklava dilimleri haline geldikten sonra tepsi içerisinde fırında pişirilir Pasa Pancar yapraklarından yapılır Pancar yaprakları yıkanıp haşlandıktan sonra kıyılır, yağda kavrulup üzerine yumurta kırılır Acı-gıcı Acı- gıcı denilen (ısırganotu) otun uzun yapraklarından yapılır Dolma içi gibi bulgur, kavurma, tuz, baharat atılıp hazırlanan iç, yaprak sarar gibi sarılıp tencereye yerleştirilerek pişirilir Ağzı Açık Katmer hamuru son kez iyice açıldıktan sonra kareler şeklinde 10x10 cm boyutunda kesilir İçine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konur Karenin iki kenarı, dikdörtgen olacak biçimde kapatılır Alt ve üst kenarları açık kalır Bunlar, yağlanmış tepsiye dizilir Fırında pişirilir Mercimekli Mantı Un, tuz, 1 yumurta ve suyla hamur yoğrulur Yufka açılır Kareler şeklinde kesilir İçine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konur Her kare ayrı ayrı mantı biçiminde kapatıldıktan sonra yağlanmış tepsiye dizilir Ocağın üzerinde çevire çevire altı kızartılır Sonra üzerine kaynayan su konup pişirilir Sarmısaklı yoğurtla servis yapılır Üzerine yağ gezdirilir Yufkalı Büryan Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayrılarak, iri olarak parçalanır Diğer tarafta zeytinyağında önce bademler kızartılarak bir tabağa alınır Soğan aynı yağda sarartılır Haşlanmış pirinç ilave edilerek 1-2 dakika karıştırılır Tavuk suyu 3 bardak ilave edilir Pilav gisi pişirilir Suyunu çekince üzerine diğer iç malzeme eklenir (et, badem, baharat) Yoğrulan hamur baklava usulü nişasta ve un ile tek tek açılarak ve araları yağlanarak 4 yufka tepsiye kenarları taşırılarak döşenir Ortasına hazırlanan iç konur Diğer 4 yufka buruşturularak, üstüste yağlanarak konur Alttan taşırılan yufkalar kenarları kıvrılarak kapatılır Üzeri yağlanır Sıcak fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir Sıcak olarak servis yapılır Katlama Böreği Un, yoğurt, sıvı yağ, su ve tuz karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir Biraz un ve nişasta ile tavlanıp, yedi pazı (yufka) açılır Açılan her pazı yağlanır Sonra bu pazılar rulo haline getirilir ve birer parmak arayla kesilir Kesilen hamurlar tekrar açılır ve bol yağda kızartılır Kabarması için de göbek kısmına kaşıkla hafifçe vurulur Piştikten sonra üzerine bir miktar toz ya da pudra şeker ilave edilerek servis yapılır Harşıl Ispanak yıkanıp süzülür ve haşlanır, haşlanmış ıspanak püre haline getirilir, yoğurt ince kıyılmış taze soğan ve çerkez tuzu ilave edilerek karıştırılır, bu karışım ıspanakla karıştırıldıktan sonra haşlanmış iki adet yumurta ile süslenip servise sunulur Bamya Çorbası Bamyalar 1 peçete arasında ovulur (Kenar kılçıklarının çıkması için) 1 tencere üzerine çıkacak kadar su konur Bir tutam tuz atılıp yarım saat haşlanır İplerinden sıyrılıp hazırlanır, kuşbaşından küçük doğranmış etlerde ayrı bir kapta haşlanır soğan yağda pembeleştirilir Sulandırılmış salça ilave edilir, 1 taşım kaynatılıp et suyu dökülür kaynamaya başlayınca limon suyu dökülür Haşlanmış bamya ve etlerde dökülür Tuz koyup yarım saat pişirilir Servise hazırlanır Tutmaç Ayıklanıp yıkanmış olan yeşil mercimek biraz suda iyice haşlanır Üzerine 4 bardak su veya et suyu ilave edilerek kaynatılır Kaynamakta olan mercimeğe iki su bardağı erişte (ev makarnası) ilave edilerek pişirilir, kabarmaya bırakılır 4 çorba kaşığı tereyağ veya margarin eritilerek yarpız içine atılıp kavrulur ve yemeğe dökülür İki diş sarmısak katılıp üzerine yoğurt ilave edilip karıştırılarak servis yapılır Kapama 1 bütün tavuk 3 su bardağı pirinç 2 çorba kaşığı tereyağı 45 su bardağı tavuk suyu Tuz, karabiber 1 Tavuğu temizleyip yıkayın Bir tencereye alıp 4 bardak su ekleyin ve tavuğu haşlayın Pişince, suyunu süzerek başka bir kaba alın Tavuğu iri parçalara ayırın 2 Pirinci tuzlu sıcak suda 15 dakika bekletin İyice yıkayıp süzün Karnıyarık tenceresinde tereyağını kızdırın Pirinci ilave edip şeffaşlaşıncaya kadar kavurun Tavuk suyuna su ekleyerek 45 su bardağına tamamlayın Pirince ekleyip tuz serpin ve pilavı pişirin 3 Pilavı fırın tepsisine alın Üzerine tavuk parçalarını yerleştirip fırına verin Tavuklar kızarıncaya kadar pişirin ÇİĞ BÖREK Malzemeler: - 10 kahve fincanı un, - 2 yemek kaşığı zeytinyağı, - 2 yemek kaşığı yoğurt, - 1 adet yumurta, - 1 yemek kaşığı sirke, - Tuz, - 2 su bardağı sıvıyağ, İçi için : - 1/2 kg yağsız dana kıyma, - 1 adet soğan, - Tuz, karabiber Yapılışı: Soğanı rendeleyip tuz ve karabiberle iyice karıştırın 1 kahve fincanı su ilave edin Unun ortasını açıp yoğurt, zeytinyağı, yumurta, sirke ve tuzu ilave edip hamuru yoğurun Ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp 20 dakika dinlendirin Unlu hamur tahtası üzerinde 18-20 cm çapında açın Açtığınız yuvarlak hamurun bir tarafına kıymalı harçtan ilave edip diğer tarafı ile kapatın Kenarını ruletle çıkartın Kızdırılmış sıvıyağda her iki tarafını kızartın Sıcak olarak servis yapın |
Eskişehir Yöresi Yemekleri ve Tarifleri |
06-22-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Eskişehir Yöresi Yemekleri ve TarifleriNohutlu mantı Malzemeler: 6 kişilik 1 su bardağı nohut 3 su bardağı un 1 adet yumurta aldığı kadar un 1 çorba kaşığı tereyağı 1 adet orta boy soğan 2 su bardağı yoğurt 3 diş dövülmüş sarımsak tuz, karabiber haşlamak için: 5 su bardağı su, tuz üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı salça Hazırlanışı: Un, yumurta ve suyu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun Hamuru 3 eşit parçaya ayırıp, elinizle yuvarlayın ve üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin Bu arada bir gece öncesinden suda beklettiğiniz nohudu haşlayın ve süzün Haşlanmış nohudu blenderden geçirin ve bir kenara alın Tereyağında ince kıyılmış soğanı hafifçe pembeleşene kadar soteleyin Nohut, tuz ve karabiber ilave edip, karıştırın Ocağın altını kapatıp, soğumaya bırakın Dinlenmiş hamurları 2 mm kalınlığında açın Açtığınız hamurları 3x3 cm kare olacak şekilde kesin Karelerin ortasına nohutlu karışımdan koyun ve hamurları önce üçgen şeklinde kapatın Sonra da iki ucunu birleştirerek kavuşturun Kaynamış tuzlu suda hamur yumuşayana kadar haşlayın ve kevgirle servis tabağına alın Yoğurt ve sarımsağı karıştırıp, nohutlu mantının üzerine dökün Eritilmiş tereyağında salçayı çevirin ve mantının üzerine gezdirin Sıcak olarak servis yapın Aşçının notu: Dilerseniz mantınızı tavuk veya et suyunda da haşlayabilirsiniz Kuzu sorpa Malzemeler: 5-6 kişilik 750 gram kuzu kuşbaşı 1 çorba kaşığı tereyağı 2 adet orta boy soğan 3 su bardağı kaynar su 1 su bardağı yoğurt 1 adet yumurta 2 tatlı kaşığı silme un yarım demet taze soğanın yeşil kısımları 5-6 dal ince kıyılmış taze nane tuz, karabiber Hazırlanışı: Tereyağını bir tencereye alın ve küp doğranmış soğanı ilave edip, hafifçe kavurun Kuzu kuşbaşı etini ilave edin ve harlı ateşte kavurmaya devam edin Üzerine kaynar suyu ekleyin ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu bir çırpıcı ile iyice çırpın Kaynayan etin suyundan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyin ve ılıştırın Daha sonra yoğurtlu karışımı etlerin üzerine yavaşça ekleyin ve 1 taşım kaynatın İnce kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, taze nane, tuz ve karabiber ilave edip, ocağın altını kapatın 5 dakika beklettikten sonra sıcak olarak servis yapın Haşhaşlı lokum [img](2)jpg[/img] Malzemeler: 6 kişilik 3 su bardağı un 2 su bardağı ılık sı veya ılık Süt 1 çorba kaşığı toz maya 1 tatlı kaşığı tozşeker üzerine: 2 su bardağı yağlı haşhaş 2 su bardağı dövülmüş ceviz üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı Hazırlanışı: Derin bir kaseye unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın Ilık su veya sütün içinde toz maya ve tozşekeri eritin 10 dakika hafif kabarmasını bekledikten sonra unun içine katın ve ele yapışan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamur iki misli kabarana kadar dinlendirin Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın ve her bir hamuru un yardımı ile 3 mm kalınlığında açın Açtığınız hamurların üzerine yağlı haşhaş sürün ve ceviz servin Her bir hamuru rulo yapıp, ortadan bıçakla kesin Kesilen kısım üste gelecek şekilde orta büyüklükte yağlanmış fırın tepsisinin içine yuvarlar bir şekil olacak biçimde yan yana dizin Tekrar lokum kabarıp, iki misli olana kadar bekleyin Lokumun üzerine yumurta sarısı sürün Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin Fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin ve servis yapın Aşçının notu: Eskişehir’de haşhaş havanda dövülür ve bir süre sıvıyağda bekletilir Böylece elde edilen yağlı haşhaş lokum ve dolama yapımında kullanılır Yağlı haşhaşı aktarlarda bulabilirsiniz Bıt bıt çorbası Malzemeler: 4 kişilik 2 su bardağı çiğ köftelik bulgur 200 gram kıyma 1 adet iri boy soğan 3 su bardağı su 2 tatlı kaşığı silme un 1 su bardağı yoğurt 1 adet yumurta tuz, karabiber kızartmak için: sıvıyağ üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı salça, nane Hazırlanışı: Bulgur, kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurun Kıymalı karışımdan küçük yuvarlar köfteler hazırlayın Köfteleri kızgın sıvıyağda kızartın Diğer tarafta suyu bir tencereye alın Unu ilave edip, karıştırarak erimesini sağlayın ve kaynamaya bırakın Kızarmış köfteleri ilave edin ve 10 dakika ağır ateşte kaynatın 1 su bardağı yoğurdu yumurta ile çırpın ve çorbanın kesilmemesi için 1 kepçe kaynayan sudan yoğurdun içine katıp, ılıştırın Daha sonra yoğurtlu karışımı yavaşça çorbaya ilave edip, karıştırın Bir taşım daha kaynatıp çorbayı ocaktan alın Üzeri için tereyağında salçayı çevirip, nane serpin Çorbanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın Aşçının notu: Arzu ederseniz çorbaya dövülmüş sarımsak da katabilirsiniz Çiğ köftelik bulguru market ya da aktarlarda bulabilirsiniz Çiğ köftelik bulgurla yemek yaparken yıkamadan kullanmak gerekir |
|