Dondurma Tarifleri |
06-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dondurma TarifleriDondurma ve Sağlıklı Beslenme Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenmedir Bu da, vücudumuzun tüm besin ögelerinden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin ve mineraller) ihtiyaç duyduğu miktarda alabilmesi anlamına gelir Yiyeceklerin besin değeri, sahip oldukları besin ögelerinin miktarıyla doğru orantılıdır Bu anlamda dondurma, değişik besin ögelerini bünyesinde toplayan, besin değeri yüksek bir yiyecektir Dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, C, D, E ve B Grubu vitaminleriyle, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur Bunu rakamlarla örneklersek; 100 gram kaymaklı dondurmada ortalama 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg sodyum, 160 mg potasyum, 01 mg demir, 130 mikrogram A vitamini, 021 mg E vitamini, 025 mg B2 vitamini ve 013 mg niacin vardır Dondurma çocuklar için de önemli bir besin kaynağıdır Çünkü içinde çocuk gelişiminde özel bir yeri olan sütü içerir Bir süt ürünü olan dondurma da, bu açıdan çocuk beslenmesinde önemli bir işlev üstlenir Çünkü dondurma; karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından sütten daha zengin bir besin maddesidir Vitamin ve mineralleri ise, süte yakın miktarlarda içerir Dondurma, çocukların sağlıklı bir şekilde beslenebilmesine yardımcı olur |
|