Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
güllaçın, noktası, püf

Güllaç'ın Püf Noktası Ne?

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Güllaç'ın Püf Noktası Ne?







Ramazan ayının vazgeçilmezidir Güllaç En iyisini yapmanın yolu için uzmanın önerilerini dinleyin


Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen iftar sofralarının vazgeçilmezi güllaç, bu yıl da ramazan sofralarını süslüyor

Osmanlı saray mutfağı araştırmacısı, Türk Mutfağı ve Edirne'den Yemek Kültürü adlı kitabın yazarı Müşerref Gizerler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güllacın Osmanlının kuruluş yıllarından itibaren Osmanlı mutfağında yer almaya başladığını söyledi

Gizerler, Osmanlı döneminde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılan güllaç yapraklarının, kamıştan yapılan sırt küfeleriyle paşa konaklarına taşındığını belirtti

GÜLLAÇIN PÜF NOKTASI

Güllacın püf noktasını sütün bol kullanılması olarak açıklayan Gizerler, güllaç yapraklarının üzerine süt döküldükten sonra güllaç yapraklarının hava aldırılmaması gerektiğini kaydetti

Gizerler, güllacın yapıldığı gün yenilmesini tavsiye ederek, ertesi güne kalan güllacın içindeki cevizin kararması ve sütün tadının kaçması nedeniyle, ilk günkü damak tadının bulunamayacağını söyledi

Final Pastahaneleri sahibi Özcan Taylan da, güllacın ramazan sofralarında ayrı bir yeri olduğunu belirtti

Taylan, güllacın hafif bir tatlı olması nedeniyle ramazanda tercih edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Güllaç hafif olması nedeniyle orucun ardından duyulan şeker ihtiyacını karşılaması ve rahatsız etmemesiyle ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılardandır Un, nişasta ve sudan yapılması nedeniyle katkı maddesi olmaması da sağlıklı oluşunu gösterir Narla süslediğimiz (ramazanın güllüsü) vitrinlerdeki yerini aldı''

Taylan, güllacın kilogram fiyatının içindeki malzemeye bağlı 15 - 18 YTL arasında değiştiğini kaydetti

GÜLLAÇ TARİFLERİ

Bir asrı geçkin zamandır güllaç üreten Saffet Abdullah Güllaçları'nın internet sitesinden edinilen güllaç tarifleri şöyle:

Klasik Güllaç:

3 litre süt, 1 kg şeker ile kaynatılıp ılık vaziyete getirildikten sonra, tepsiye konan her güllaç yaprağının parlak tarafı üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaçların üzerine dökülür Buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz, badem, fıstık, fındık ve arzu üzerine gül suyu ilavesiyle servis yapılır

Bademli Güllaç:

Malzemeler: 1 litre süt, 10 yaprak güllaç, 500 gram şeker, 100 gram file badem, (sos için) 1, 2 adet nar, 25 gram Antep fıstığı

Hazırlanışı: Şeker sütte tamamen çözülünceye kadar kaynatılır Süt ılıklaşınca yapraklar ortadan kırılarak tek tek servis kabına konulup sütle ıslatılır Her katın arasına file badem serpilir Kalan şekerli süt güllacın üzerine dökülür En az dört saat bekletildikten sonra üzeri nar ve fıstıkla süslenip servis edilir

Lorlu Güllaç:

Malzemeler: 1/2 paket (6 yaprak) güllaç, içi (kesmik - lor), 2 kg süt, 1,5 limonun suyu, 2,5 yemek kaşığı şeker, (Şerbeti) 2,5 bardak şeker, 2,5 bardak su

Yapılışı: Önce loru hazırlayın Bunun için sütü kaynatın Kaynamaya başladıktan sonra önceden sıkıp hazırladığınız limon suyunu içine dökün Süt birkaç saniye sonra kesilmeye başlar 2-3 dk kadar kaynattıktan sonra ocağı kapatın Üstte bir peynir tabakası, altta sarımsı (yoğurt suyu gibi) bir su görülecektir Bir tülbent (veya elek) yardımıyla bu suyu süzdürün Üstte kalan tabaka lor peynirinizdir İyice suyu süzülen ve biraz ılıyan loru bir tabağa alıp içine 2,5 yemek kaşığı şekeri karıştırın Bu karışım güllacınızın içi olacak



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.