![]() |
İslam'da Merhamet ve Merhametli Olmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam'da Merhamet ve Merhametli Olmakİslam'da Merhamet İslam Ansiklopedisi Rahmet kökünden gelen merha*met, acımak, şefkat göstermek, af, lü*tuf ve ihsanla muamele etmek gibi gü*zel anlamları içermektedir ![]() İslam dininin insana yaklaşımı cid*di bir değerlendirmeye tâbi tutuldu*ğunda, bu yaklaşımda, yumuşaklığın, şefkat ve merhametin ağır bastığı gö*rülür ![]() ![]() ![]() Kimileri, Kur'an'da mevcut olan azap ayetlerine, cehennem tasvirleri*ne, inkârcı ve isyancılara, günâhta di*renenlere yöneltilen tehditlere Kur'*an'ın tek gerçeği imiş gibi bakmaktadırlar ![]() ![]() Her dinde ve kutsal kitapta oldu*ğu gibi Kur'an'da da inançsızlıkta di*renenleri, doğru yoldan sapanları, günâhta ısrar edenleri, tutumlarının karşılığı olarak çeşitli cezaların ve acıklı bir sorun beklediğini haber ve*ren birçok ayet vardır ![]() Suç işleyenler, belirlenen kuralla*rın dışına çıkanlar için yalnız dinler tarafından değil, her çağda her dev*let ve otorite tarafından en hafifin*den, idama kadar her türlü ceza ter*tip edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buraya kadar belirtmeye çalıştığı*mız gibi suç, ceza ve tehditler madal*yonun yalnızca bir yüzü ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah kendisine ortak ko*şulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını dilediği kimse için bağışlar ![]() ![]() Bilinmektedir ki Kur'an'da birçok ayet "Gafurun" "Rahimün" diye so*na ermektedir ![]() ![]() ![]() * "De ki: Ey (günâh işlemekle) kendi nefisleri aley*hine haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günâhları bağışlar ![]() ![]() ![]() * "Rah*metim her şeyi kaplamıştır" (Kur'an, A'raf sûresi 156) ![]() * "Senin bağışlama*sı bol Rabbin merhamet sahibidir" (Kur'an, Kehf süresi 58) ![]() Anlamında*ki ayetler Allah'ın engin merhameti*ne birer örnektir ![]() ![]() Kur'an'ın umumi havasından çok açık bir şekilde Yüce Rabbimizin mer*hamet ve bağışlayıcılığının ağır bas*tığı sonucu çıkmaktadır ![]() Peygamberimiz Hz ![]() ![]() ![]() * "Siz yerdekilere acıyın ki göktekiler (Allah ve Melekler) de size acı*sın ![]() * "Merhamet etmeyene merhamet olunmaz ![]() * "Allah'ın kuluna merhameti, şef*katli bir annenin çocuğuna olan merhametinden daha fazladır ![]() * "Cenâb-ı Hakkın yüz rahmeti vardır ![]() ![]() ![]() Görülüyor ki Peygamberimiz hem Allah Teâlâ'nın engin merhametine tercüman olmakta hem de bir Pey*gamber olarak merhamet müjdeleri vermektedir ![]() İslâmı anlayışta başta insanlar bü*tün yaratıklara acınacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Müslüman din uluları bu İslâmi merhamet anlaşıyını çok iyi kavramış*lardır ![]() ![]() Beyazıd-ı Bistâmi şöyle diyor: "Benim müritlerim kıyamet gününde cehennemin kapı*sında durup, cehennemlik olanların yerine kendilerini cehenneme atmaz*larsa ben onlardan davacı olurum ![]() Ebu Hafs Haddat buyurdu: "Bü*tün cehennemliklerin azabı bana yükletilse, onlar affedilse, onların azabı bana çektirilse, onlar affedilse, onla*rın azabı bana çektirilse ben bundan memnun olurum ![]() İbrahim Düssükî: "Hiçbir din yol*cusu, bütün insanları sevinceye, on*lara şefkat besleyinceye, görünen ayıplarını örtünceye kadar olgunluğa ulaşamaz ![]() Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: İslâm merhametin kaynağıdır ve teo*ri ve pratikte onu en yetkin şekilde temsil etmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|