![]() |
Abdülaziz Efendi (Hekimbaşı) - Abdülaziz Efendi Kimdir (Türk Hekimler) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdülaziz Efendi (Hekimbaşı) - Abdülaziz Efendi Kimdir (Türk Hekimler)Hekimbaşı Abdülaziz Efendi (1736-1783) Dr ![]() Günümüzün önde gelen ney ve tanbur icracılarından biri olarak kabul edilen Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1736’da İstanbul’da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülaziz Efendi ilk defa batı dillerinden bir anatomi kitabını Türkçeye çeviren değerli hekimlerimizdendir ![]() ![]() ![]() ![]() Süleymaniye Kütüphânesi’nde Es’ad Efendi yazmaları arasında bulunan nüsha, mütercimin elyazısını ihtiva eder ve 1771’de tamamlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yek câm-ı vâjgûn çerh-i desîse-kâr Mest ü harâb-ı gaflet eder ehl-i rif’atı Ettin idbâr gerçi hekimâne intisâb Lâkin bir özge derde düşürdün tabâbeti Tarih düşürmekte mahareti olduğu görülmektedir ![]() ![]() Aziz, gâyet-i âdâb ile dedim târih Mübârek eyleye Mevlâ culûs-i Osman’ı (Hicrî: 1168, Milâdî: 1754) İyi bir mûsikîşinas olan hekimbaşı Abdülaziz Efendi’nin mûsikî sanatını kimden öğrendiğini bilmiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bestekâr olarak az bestelediği anlaşılıyor ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Ey gamze söyle zahm-ı dilimden, zebânım ol – Güfte: Nedîm 2 ![]() Ârâm edemem yâre nigâh eylemedikçe – Güfte: Hekimbaşı Abdülaziz Efendi 3 ![]() Söyle güzel, ruh-i musavver misin – Güfte: Hekimbaşı Abdülaziz Efendi 4 ![]() Be-şest tîg-ı tegafül-i men cefâ-cûrâ 5 ![]() Bir dilberi sevdim ki güzeller güzelidir 6 ![]() Âşıka tân eylemek olmaz, müptelâdır neylesin – Güfte: Nef’î Kısa sayılabilecek bir ömre hekimlik de dahil olmak üzere san’atın pek çok dalında kalıcı eserler sığdırabilmiş Hekimbaşı Abdülaziz Efendi, Ziyâ Paşa’nın şu beytini akla getiriyor: Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde… * Mart-Nisan-Mayıs 2009 tarihli SD Dergi 10 ![]() ![]() :) yardımcı olabildiysem sevindim:) |
![]() |
![]() |
![]() |
Abdülaziz Efendi (Hekimbaşı) - Abdülaziz Efendi Kimdir (Türk Hekimler) |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdülaziz Efendi (Hekimbaşı) - Abdülaziz Efendi Kimdir (Türk Hekimler)Abdülaziz Efendi (Hekimbaşı) - Abdülaziz Efendi Kimdir Hekimbaşı Abdülaziz Efendi Türk hekim, tıp bilgini, bestekâr ve şairdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimbaşı Abdülaziz Efendi “Aziz” mahlasıyla Türkçe ve Farsça şiirler yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimbaşı Abdülaziz Efendi Klasik Türk Musikisi alanında önemli bir bestekardır ![]() ![]() ![]() Bayati Beste: Ey gamze söyle zahm-ı dilimden zebânım ol (Güfte: Nedîm) Bayati Nakış Ağır Semai: Ârâm edemem yâre nigâh eylemedikce (Güfte kendisinin) Bayati Nakış Yürük Semai: Söyle güzel rûh-i musavver misin? (Güfte kendisinin) Hüzzam Beste: Âşıka tân etmek olmaz mübtelâdır neylesin (Güfte: Nef’î) Şehnaz Buselik Ağır Semai: Be-şeset tîğ-ı tegafül Şehnaz Buselik Yürük Semaî: Bir dilberi sevdim ki güzeller güzelidir |
![]() |
![]() |
|