Sıralı cümleler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sıralı cümleler3 Sıralı CümlelerBağımsız cümlelerin, aralarındaki anlam ilgisinden dolayı virgülle veya noktalı virgülle birbiri ardına sıralanmasıyla oluşan cümleler topluluğudur ![]() En az iki cümleden oluşur ![]() “Yağız atlar kişnedi, / meşin kırbaç şakladı, / Bir dakika araba yerinde durakladı ![]() Neden sonra sarsıldı altımda demir yaylar, / Gözlerimin önünden geçti kervansaraylar ![]() ![]() ”“Gök sarı, / toprak sarı, / çıplak ağaçlar sarı ![]() ![]() ![]() Arkada zincirlenen yüksek Toros dağları,” “Başını kaldırarak boşluğu dinliyordu, / Gökler bulutlanıyor, / rüzgar serinliyordu ”Sarı çiçeğin saçları yolunmuş, kana bulanmıştı ![]() Bu, asırlardan beri böyle olagelmişti, asırlarca da böyle sürüp gidecekti ![]() * Sıralı cümlelerin bütün öğeleri ayrı olabildiği gibi bazıları ortak da olabilir ![]() Otobüs her zamanki gibi yine geç geldi; / biz de derse geç kaldık ![]() Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır Özne ortak![]() Mallarımızı önce çaldılar, sonra geri bize sattılar Özne ve nesne ortak![]() Merdivenleri kardeşin yıkasın, sen de sil Nesne ortak![]() İnatçı adama dil döküyor, sürekli yalvarıyordu Özne ve dolaylı tüml![]() Sıralı cümleler ikiye ayrılır: 1 Bağımlı sıralı cümle: Öğe ortaklığı olan cümledir Farklı yüklemlerin özne, nesne, tümleç gibi ortak öğeleri vardır![]() (Ben) Dün akşama kadar çalıştım, çok yoruldum (Özne ortak)Her zaman planlı çalışır, başarılı olurdu ( Z T ortak öge)2 Bağımsız sıralı cümle: Öğe ortaklığı olmayan sıralı cümledir Cümleler arasında anlam ilgisi olduğu hâlde hiçbir öğesi ortak olmayan cümlelerdir![]() Biri yer, biri bakar Horoz ölür ,gözü çöplükte kalır ![]() Sakla samanı gelir zamanı Besle kargayı, oysun gözünü ![]() Laf çok, icraat yok ![]() Sınıf temiz, öğrenciler temiz, gökyüzü temizdi
|
|
|
|