![]() |
Ünlemler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ÜnlemlerÜNLEMLER Aniden ortay çıkan duyguların etkisiyle ağızdan bir çırpıda çıkan, bu duyguları daha etkili anlatmaya yarayan kelimelerdir veya sözlerdir ![]() Bu kelimelerin yanında dilek, emir, tehdit gibi anlamlar taşıyan kelimeler, cümleler ve yansımalar da ünlem değeri kazanabilir ![]() Bu bakımdan ünlemler ikiye ayrılabilir: 1 ![]() Asıl görevi ünlem olan kelimelerdir ![]() ![]() ![]() Seslenme Ünlemleri Ey Türk Gençliği! Hey! Biraz bakar mısın? Bre melûn! Ne yaptın? Hişt! Buraya gel! Şşt! Sus bakayım! Bunların yanında adlar ve özel adlar da seslenme ünlemi olarak kullanılabilir ![]() Anne! Hemşehrilerim! Tanrım! Mehmet! Duygu Ünlemleri Ee, yeter artık! Aa! Bu da ne? Ah, ne yaptım! Eh! Fena değil ![]() Hah, şimdi oldu! Hay Allah! Vah zavallı! Vay sersem! Aman dikkat! Eyvah! Geç kaldım! İmdat! Boğuluyorum! 2 ![]() Anlamlı kelimelerin bazılarına vurgu ve tonlama yoluyla ünlem değeri kazandırılabilir ![]() ![]() Komşular! Babacığım! Simitçi! Çok ilginç! Ne kadar güzel! Çabuk eve git! Ne olur yardım et! Çık dışarı! Yansıma kelimelerin hemen hemen tümü ünlem olarak kullanılabilir ![]() Şır! Çat! Güm! Hav! Miyav! Tıs! |
![]() |
![]() |
|