![]() |
Özne-Yüklem uyumu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özne-Yüklem uyumu2 ![]() >>Türkçe'de bazı özneler olumlu, bazıları olumsuz anlamlar verir ![]() ![]() “Kimse gelmemiş, maça gitmiş ![]() cümlesinde “gelmemiş” olanlar ile “gitmiş” olanlar aynı ancak “kimse” olumsuz bir öznedir ve yüklemi daima olumsuz çekimlenir ![]() ![]() ![]() ![]() >>Cümlede öznenin ifade ettiği şahıslarla yüklemin bildirdiği şahıs arasında bir uyum olmalıdır ![]() “Bu soruyu ancak ben ve sen çözebiliriz ![]() “Ödülü sadece ben ve sınıf arkadaşım kazanmıştık ![]() “Sen ve kardeşin hangi okulda okuyorsunuz?” (siz) “Sen hatta hepiniz bana yardım edin ![]() “Sen ve arkadaşların beni iyi dinleyin ![]() “Kardeşim ve annem okula gitti ![]() cümleleri buna örnektir ![]() >>Öznenin insan ya da başka varlıklar olması da yüklemin tekil veya çoğulluğunu etkiler ![]() ![]() ![]() “Kuşlar ağaçlarda ötüyorlar ![]() ![]() ![]() “Korkular üzerine gidildikçe azalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() >>Türkçe'de sıfatlar çoğul anlam verirse isimler çoğul eki almaz ![]() ![]() “Birçok insanlar bu kitabı beğendi ![]() cümlesinde “birçok” sıfatı çoğul bir anlam verdiği hâlde “insanlar” sözü de çoğul eki almıştır ![]() ![]() Herkes ondan nefret ediyor, yüzünü görmek istemiyordu ![]() İkinci cümlenin öznesi eksik ![]() ![]() Hiçbiri anlatılanlara inanmıyor, kendi fikrinden ısrar ediyordu ![]() İkinci cümlenin öznesi eksik ![]() ![]() Cümlede öznenin ifade ettiği şahıslarla yüklemin bildirdiği şahıs arasında bir uyum olmalıdır ![]() Özne birinci tekil, ikinci tekil (ben, sen) Özne birinci tekil, üçüncü tekil (ben, o); Özne birinci tekil, ikinci çoğul, (ben, siz); Özne birinci tekil, üçüncü çoğul (ben, onlar) şahıslarından oluşuyorsa yüklem, daima birinci çoğul şahsa (biz) göre çekimlenir ![]() "Bu işi ancak ben ve sen halledebiliriz ![]() "Dışarıda sadece ben ve o küçük çocuk kalmıştık ![]() "Ben ve siz yarışmada eşit durumda değildik ![]() "Ben ve birkaç yaşlı adam, kahvede uzun bir sohbete dalmıştık ![]() Eğer ; Özne ikinci tekil ve üçüncü tekil (sen, o); Özne ikinci tekil ve ikinci çoğul (sen, siz); Özne ikinci tekil ve üçüncü çoğul (sen, onlar); şahıslardan oluşuyorsa, yüklem ikinci çoğul şahsa (siz) göre çekimlenir; ancak İkinci tekil ve birinci çoğul (sen, biz) şahıslar özne olursa yüklem birinci çoğul şahsa (biz) göre çekimlenir ![]() "Sen va annen burada ne yapıyordunuz?" "Sen hatta hepiniz bu konuda suçlusunuz ![]() "Sen ve konukların, bize yarın gelebilirsiniz ![]() "Galiba sonunda senle biz aynı sonuca ulaştık ![]() |
![]() |
![]() |
|