![]() |
{Cümlenin Öğeleri} |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() {Cümlenin Öğeleri}CÜMLENİN ÖĞELERİ Öğe:Cümleyi oluşturan bölümlerin her birine öğe denir ![]() ![]() Bugün / alış veriş yapmak için / çarşıya / çıkacağım ![]() ]Anlam bozulmayacak şekilde birbirlerinden ayrılabilirler ![]() çıkacağım ![]() çarşıya / çıkacağım ![]() alış veriş yapmak için / çarşıya / çıkacağım ![]() Bugün / alış veriş yapmak için / çarşıya / çıkacağım ![]() ]Her öğe görev ve anlam yönünden bir tek öğeye eşlik eder; onu tamamlar ![]() ![]() *Birinci derecede önem taşıyan öğe yüklemdir ![]() çarşıya / çıkacağım ![]() alış veriş yapmak için / çıkacağım ![]() bugün / çıkacağım ![]() Bugün alış veriş yapmak için çarşıya çıkacağım ![]() zaman amaç yer yapılacak bakımından bakımından bakımından iş *İkinci derecede önemli öğe öznedir ![]() ![]() Beğendi-k “-k” eki “biz”i karşılıyor ![]() *Sonra tümleçler gelir ki bunlar zarf tümleci, dolaylı tümleç, edat tümleci ve nesnedir ![]() Hiçbir zaman kader bizi senden ayırmasın ![]() Zarf tüml ![]() ![]() ![]() ]Bazı cümlelerde bazı öğeler hiç bulunmaz ![]() *Yüklemi geçişsiz fiilden oluşan cümleler nesne almazlar ![]() Tarlanın sınırına gelince dinlenmek üzere oturduk ![]() *İsim cümlelerinde tümleçler pek sık görülmez ![]() Ben / de / bir varisin olmakla / bugün / mağrurum ![]() Edat tüml ![]() ![]() ]Öğelerin tamamı kelime veya kelime grubu hâlinde olabilir ![]() Yağız atlar / kişnedi, meşin kırbaç / şakladı ![]() Bir dakika / araba / yerinde / durakları ![]() Giden geminin arkasından / bakakaldı ![]() ]Yüklem genellikle en sondadır ![]() ![]() ![]() “Bu şehrin çilesini ben çekerim yıllardır, Hasretini ben duyarım ![]() ]Cümle vurgusu yüklem üzerindedir ![]() ![]() Ben Ankara’ya yerleştim ![]() Ben Ankara’ya yerleştim ![]() Ankara’ya en geç ben yerleştim ![]() ]Asıl yargının bulunduğu cümleler gibi, ona bağlı olan yan cümleler de öğelerden oluşur ![]() ![]() Vatan için ölenler yüreğimizde yaşarlar ![]() ]Öğeler bulunurken, *Önce yüklem, sonra özne ve sonra tümleçler aranır ![]() *Sorular yükleme sorulup alınan cevaplar yüklemle birlikte tekrar edilmelidir ![]() *Öğeler bulunurken tamlamalar ve diğer kelime grupları bölünmez ![]() *Bağlaçlar öğe sayılmamalıdır ![]() Bugün alış veriş yapmak için çarşıya çıkacağım ![]() Kelime kelime grubu kelime kelime Semt belediyesine bağlı bir sağlık ocağında dolaylı tüml ![]() fazla iş özne olmaz ![]() Basit muayenelerin ve müdahalelerin dışında, zarf tüml ![]() ya bağlaç hastahaneye dolaylı tüml ![]() hasta belirtisiz nesne sevk ederler, yüklem ya bağlaç ölüler için edat tüml ![]() defin ruhsatnamesi belirtisiz nesne verirler ![]() Masasında dolaylı tüml ![]() bir de bağlaç bunların koçanları özne olurdu ![]() O koçanlardan kopardığım sayfaların arka yüzüne dolaylı t ![]() resimler belirtisiz n ![]() yapar, yüklem otomobil modelleri belirtisiz n ![]() çizer yük ya da bağ ilerde keşfetmeyi umduğum makineler b ![]() ![]() uydurur, yük bir de bağ tanıdığım artistlerin, ünlülerin listesini b ![]() ![]() çıkarırdım ![]() Az sonra zarf t ![]() annem özne gelir, yük koçandan , dol ![]() ![]() temiz bir sayfa b ![]() ![]() koparır, yük ön yüzünü b ![]() ![]() doldurur, yük gelenin işini b ![]() ![]() görür, yük defin ruhsatnamesinde yukarıya dol ![]() ![]() ölenin adını b ![]() ![]() yazar, yük en altta dol ![]() ![]() da bağl ![]() hep zarf t ![]() kendi kaşesi ve imzası özne olurdu ![]() Benim gözümde anneme ölüm karşısında üstünlük sağlayan bir şeydi yüklem bu ![]() Ölümü belirtili nesne başka adreslere dolaylı tümleç gönderirdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|