![]() |
Cümle Dışı Unsurlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümle Dışı UnsurlarCümlenin kuruluşuna katılmayan, yani öğe olmayan ve dolaylı olarak cümlenin anlamına yardımcı olan unsurlardır ![]() Bağlaçlar, ünlemler, ünlem grupları, hitaplar, ara sözler cümle kuruluşunun dışında kalan unsurlardır ![]() Ölmek kaderde var, bize ürküntü vermiyor ![]() Lâkin vatandan ayrılışın ıztırabı zor ![]() Şair, sen üzüldükçe ve öldükçe yaşarsın ![]() Ulu mabet, seni ancak bu sabah anlıyorum ![]() Neden böyle düşman görünürsünüz Yıllar yılı dost bildiğim aynalar ![]() Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul ![]() Varsın sonunda bizzat yarattığımız bu eser bizi inkâr etsin ![]() Bahçeye indim, fakat çiçeklerin eski kokusunu alamadım ![]() *Yardımcı ve açıklayıcı bir öğe olarak cümlenin içine giren ve çıkarılması cümlenin anlamında eksiklik ya da bozulma meydana getirmeyen sözlere ara söz denir ![]() ![]() Bu konuda kararlı olduktan sonra –geç karar vermiş olsan da- başarıya ulaşırsın ![]() Dün Ali amcalara, eski komşumuza, gittik ![]() ]Ara söz, iki virgül arasında, parantez içinde ya da iki kısa çizgi arasında verilir ![]() ![]() Başımın ağrısı yazları –sıcaklardan olmalı- daha da artar ![]() Arka sıradakilerden biri, gözlüklü olanı, bir soru sordu ![]() Kalıcı konutları bu yıl sonuna kadar –geçen seneki lâf- yetiştireceklermiş ![]() Çıkmamız gereken uygar milletler seviyesini –ki bu seviyeye hâlâ çok uzağız- Mustafa Kemal hedef olarak göstermişti bize ![]() ]Cümlede herhangi bir öğenin açıklayıcısı ve açıkladığı öğe ile aynı görevde olabilir ![]() Arka sıradakilerden biri, gözlüklü olanı, bir soru sordu ![]() Dün Ali amcalara, eski komşumuza, gittik ![]() Doğup, büyüdüğü yerleri, memleketini, çok özlemişti ![]() Onu dün akşama doğru, saat beş gibi, Kızılay’da gördüm ![]() ]Cümlenin herhangi bir öğesi olmaksızın da kullanılabilir ![]() Bu işi 2000 sununa kadar bitireceklerini –inanılacak gibi değil- söylüyorlar ![]() Bu adam, seni temin ederim, sahtekârın biridir ![]() Cihan yıkılsa, emin ol, bu cephe sarsılmaz ![]() ]Cümlenin herhangi bir yerinde bulunabilirler ![]() Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi Evet, her şey bende gizli bir düğüm ![]() |
![]() |
![]() |
|