Tevriye Sanatı |
06-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tevriye SanatıTevriye’nin lügat manası, bir şeyi arkaya atmak, örtmek demektir Buna ihâm denildiği gibi bedî ile Arapça kitaplarında “tevcih” ve “tahyil” adları da verilmiştir Edebiyatta: iki ya da daha fazla anlamı olan bir kelimenin yakın anlamını (müverrîh-i bih) söyleyip uzak anlamını (müverrîh-i anh) kastetmektadir (1) Örnek Beyitler: ● Merdümân-i çeşmi ki anuñ tig-i müjgân baglanur Bî-niyâm ol resme seyfi kangı insân baglanur Hufî ○ Onun gözünün iki bebeği kirpik kılıçlarını kuşanırlar Kılıcı kın olmadan o şekilde hangi insan bağlanabilir ? “İnsan” [ = 1 insan, 2 göz bebeği ] kelimesi iki anlama gelecek şekilde kullanılmıştır Bunu şairin kirpiklerin bir “niyâm” [ = kın ] içinde bulunmamasını kastederek ve belki de bunların adetçe çokluğunu ima ederek “Kılıcı böylesine kınsız hangi insan bağlanır” derken sevgilinin gözlerinin kan dökme ve kılıç kullanımındaki maharet ve ustalığını ima etmektedir ● Gözünüñ serhengi cânuma çeker her lahzada hançer Dökerdi kanum ortada dü hâcip olmasa ebrû Şeyhi ○ Gözünün yasakçısı her an canıma hançer çeker Eğer arada iki kaş perdeci olmasa kan mı dökerdi Edebî metinlerde sürekli bir sultan olarak tasavvur edilen sevgilinin kaşları, gerektiğinde kaşını çatarak âşığı ile arasına mesafe koyup onun yaklaşmasını engellemesi sebebiyle hâcibe benzetilmiş Ancak “hâcib” kelimesinin Arapçadaki anlamını zaten “kaş” demek olduğu ve ayrıca fail isim olarak “engelleyici kimse” anlamı da bulunduğu göz önüne alınacak olursa; şairin “ebrû” [ = kaş ] ve “hacib” [ = 1 kaş, 2 engelleyici, 3 perdedâr, protokol memuru ] arasında oluşturduğu ilişki ve kelimenin birden ve hatta ikiden çok anlama sahip olmasındaki (tevriye) incelik daha iyi anlaşılabilir 1 Açıklamalar ve örneklerle Edebi Sanatlar, Numan Külekçi ● Esîrümdür ben anı öldürem bugün yarın dirmiş Yiter ölince bu dirlik efendüm pâdişâhumdan Usûlî ○ “O benim esirimdir, onu bugün yarın öldüreceğim” dermiş Bu, efendim padişahımdan bana ihsan olarak ölünceye kadar yeter İkinci mısradaki “ölince” kelimesi hem “ölünceye kadar” hem de “öldüğüm vakit” anlamlarına gelecek şekilde kullanılmıştır (Tevriye) Diğer Örnekler: ● Senüñle bu fenâ dünyî bugün Firdevs-i a’lîdür Veger sensüz ola yarın gerekmez hûr u Rızvânı Tevriye: Fena = 1Kötü 2 Fena Ahmedî ● Cân nice tuhfe virem ş’ol dilbere kim zülfinüñ Bir kılını silkicek biñ göñül ü cân döker Tevriye: Can : 1 Can, 2 Gönül Şeyhî ● Lâleyiî yakdı oda ey gonca-leb şevkuñ odı Kıldı lü’lüyi dişüñ reşki sadef karnında âb Tevriye: Ab: 1- Parlak 2- su Hufî ● Şem’-veş şevk-i ruhine yanduguma germ olur Arz olan kanlu yaş ile mâcerâyı gözlemez Melhi Tevriye: Macera: 1- Gözyaşlarını ima için kullanılır 2- Birlikta yaşanan günler ● Tıfı iken Zâl-i Zeri yâhud bulup bir kûşede Mihr ile besler kenârında felek Ankâ Misâl Câfer Çelebi ● Sûret-i hâl durur bir nokta-veş bi-pâ vü ser Tîre-baht u vâlh ü üftâde miskinüñ bu hâl Tevriye: Miskin= 1- Zavallı fakir 2- Mis kokulu Câfer Çelebi ● Bunca demlerdür anı hûn-i cigerle beslerüm Kanlar aglarsa benümçün çeşm-i giryân aglasun Âhî ● Aglamakla Âhî gözden çıkdı ey pîr-i hıred Demdür aglarsa yetim oldı ol oglan aglasun Ahi Tevriye: Ağlamak 1-Ağlamak 2- Beyazlaşmak ● Mustafânuñ sünneti devrüñde cârîdür şehâ Ehl-î İslam du’â-yı devletüñ farz-i e’am Fîgânî Tevriye: Mustafa 1-Hz Muhammed Mustafa 2- Şehzâde Mustafa ● Çarh elinden döne döne iñlerem dôlâb-vâr Gözlerüm dôlâb üzre kuze-i pür-âbdur Kemâl Paşazâde Teviye: Döne Döne 1- Dönerek 2-Tekrar Tekrar ● Arızuñ 3abın görüp şekker ezilür dem-be-dem Vechi var düşse ağızdan ağıza dilden dile Mu’îdî Tevriye: Şeker ezme: 1- Ezilmek 2- Utanmak ● Câm dut sâkî ki gülbünler gül îzhâr itdiler Sen dahi bir gülbün-i ra’nâ sen it izhâr gül Fuzûlî Tevriye: Rana: 1- Çok güzel 2- İki renkli açan gül fidanı 3- İki yüzlü ● Başa almış mihrini rûz-i ezelden çeih-i pîr Eyle kim gül-ruhlar eyler zînet-i destâr gül Fuzûlî Tevriye : Mihr = 1- Sevgi 2- Güneş ● Hûblar senüñ kapuña gelürler bölük bölük Gitmezler özge kapuya sensen agalari Fuzûlî Tevriye: Kapı: 1- Yeniçeri ağasının makamı 2- Sığınılacak ve yardım istenilecek yer ● Kaşlaruñ yayını kur kim cân olur kurbân aña Tîr-i gamzeñ gezle kim hâcet degül peykân aña Nihani Tevriye: Kurban: 1- Yay kılıfı 2- Kurban olmak uğruna ölmek ● Ârızûn koyup güne tapduklarıyçün ey güneş Sun ‘nakkâşı yüzin kara yazar hindûlerüñ Emrî Tevriye: Tapmak: 1-İbadet etmek 2- Tabi olup boyun eğme |
|