Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çeçenistan

Çeçenistan

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çeçenistan

Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasından sonra İçkerya Çeçen Cumhuriyeti adıyla bağımısızlığını ilan ettikten sonra, Çeçenistanı tanıyan ilk devleti Gürcistan oldu, ve sonraKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile karşılıklı tanışma anlaşmasına imza atıldı Ocak 2000'deAfganistan tarafindan tanındı[1] 1991'de yapılan seçimde ilk cumhurbaşkanı General Cahar Dudayev olduBoris Yeltsin sıkıyönetim ilan ederek savaşa devam etti Temmuz 1992'de Çeçen-İnguş parlamentosu Latin alfabesini kabul etti 1927'de Çeçen alfabesine geçtiler,Çeçenler Rusya ile federasyon anlaşmasını imzalamayı reddettiler 1996'da çatışmalara son vermek amacıyla Zelimhan Yandarbiyev Ruslarla barış anlaşması imzaladı O yıl geçici başbakan olarak Aslan Mashadov atandı Ardından 1997'de rakibi Şamil Basayev'i geride bırakarak Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti'nin 2 cumhurbaşkanı oldu fakat 2005'te öldürüldü Ölümünden sonra Argun'lu Abdul-Halim Sadulaev cumhurbaşkanı oldu fakat o da 17 Haziran2006'da öldürüldü çeçenistan özerk cumhuriyeti 1990 lı yılların başında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com