![]() |
cavit Saracoğlu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() cavit Saracoğlu9 Haziran 1935’te Üsküp’te doğdu ![]() Üsküp’te, “İrfan”, “Vuk Karaciç” ve “Tefeyyüz” okullarında okudu ![]() ![]() ![]() Genç yaşlarında şiir yazmaya başladı ![]() ![]() 1988 yılında Türkiyeye göç etti ![]() ![]() ![]() Cavit SARACOĞLU'nun ''Ağlayan Vardar'' şiiri Maziyi ruhuma bir önsöz gibi Derinden anlatıp çağlayan Vardar Ümitsiz neşesiz bir öksüz gibi Baygın baygın akıp ağlayan Vardar ![]() Anlat şu derdini niye gizlersin Şu hasret nedendir kimi izlersin Hedefin garp değil şarkı gözlersin Koşarsın doğuya taşkınca Vardar ![]() Geçmişi anlatan ey koca Vardar Coşardın gelirdi rıhtım sana dar Ağzını kapattı şimdi bu gaddar Benimle bir yürek dağlayan Vardar ![]() Haklısın inleyiş devridir inle Osmanlı marşını rüzgârdan dinle İlk giren askere yanık sesinle Hoş geldin diyerek kol açan Vardar ![]() Şanlı tarihimin eserisin sen Beş asrı yaşatan bir serisin sen Şimdi güya bir serserisin sen Yürüyüp akarsın şaşkınca Vardar ![]() Bir zaman bizlerdik hâkim burada Anlı şanlı idik suda karada Kosova Fatihi Sultan Murad’a Rehberlik ederek yol açan Vardar ![]() İmanlı neferler temiz suyunla Abdest alıp kılmış eğik boyunla Şimdi ise şu küffar cümbüş oyunla İçini kirletip pisletir Vardar ![]() Gökler mi gürlüyor toplar mı patlar Rüzgâr gibi koşan o yağız atlar Kılıç mı çarpışır şimşek mi nedir Herhalde tekbirden düşman çatırdar ![]() Yaş dökmeden seni geçemiyorum Zehir mi suyun ki içemiyorum Bakınca bir türlü seçemiyorum Karşımda pek garip yabancı Vardar ![]() Sanma hayal bu ses bu avazeler Mutlaka o canlı devri tazeler Baksana rüzgârın şu esmesine Yatan şehitleri hep yelpazeler ![]() Şu coşan hissimin tercümânı ol Köpürüp taş Rumeli ummânı ol Dertlerimin bari sen dermânı ol Çoğaltma kalbimde usancı Vardar ![]() Esen yel o vakti yeniletiyor Hasrettir ki onu hep inletiyor Beş asrın o gaza narelerini Kuş ve ırmaklarından dinletiyor ![]() (Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi 7, Suat Engüllü, Makedonya Türk Edebiyatı, Kültür Bakanlığı, Ankara, 1997, s ![]() |
![]() |
![]() |
|