Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1835, 1878, abdullah, efendi, zühdi

Abdullah Zühdi Efendi ( 1835)- (1878)

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abdullah Zühdi Efendi ( 1835)- (1878)

hattat

--------------------------------------------------------------------------------

Babası, 1835 senesinde Şam’dan Kütahya’ya gelen Temim-i Dari sülalesinden Nabluslu Abdülkadir Efendi'dir Bu sebeple yazılarının altına;"Abdullah Zühdi min Sülaleti Temim-i Dari" yazardı Şam’da doğdu Doğum tarihi bilinmemektedir

Abdullah Zühdi Efendi, Kütahya’dan İstanbul’a geldikten sonra önce Eyyub Türbedarı Reşid Efendi'den, sonra zamanının büyük hattatı Kazasker Mustafa İzzet Efendi'den sülüs ve nesih yazı üsluplarını öğrendi Nuruosmaniye Mektebine ve Mühendishane-i Berr-i Hümayuna yazı muallimi tayin edildi

1858 tarihinde, Sultan Abdülmecid Han zamanında, Hicaz’da tamir edilen Harem-i şerifin kitabelerini yazmak için hattatlar arasında bir yarışma açıldı

Sultan Abdülmecid Han, yarışmaya katılan yazıları gözden geçirirken, Abdullah Zühdi Efendi'nin hattına hayran kaldı Onu saraya davet ederek; “Allahü teala feyzini müzdad etsin Sana kayd-ı hayat şartı ile yedi bin beş yüz kuruş maaş tahsis ettim ve seni Harem-i şerifin yazılarını yazmaya memur ettim” dedi ve Mecidi nişanı ile taltif etti Padişahın bu ilgisi, çok genç olan Abdullah Zühdi Efendi'nin meşhur hattatlar arasına girmesine sebeb oldu Abdullah Zühdi Efendi, bu şerefli vazifeyle Hicaz’a gitti Sultan Abdülmecid Han'ın vefatına kadar Medine-i Münevvere'de kalarak, Mescid-i Nebevi’nin tamir edilen kısımlarını güzel yazılarıyla süsledi

Abdullah Zühdi Efendi, daha sonra İstanbul’a döndü Oradan Mısır’a gitti Hidiv İsmail Paşa ile tanıştı Paşa, kendisine çok itibar etti “Mısır Hattatı” ünvanı ile vazife verdi Mısır’da cami ve resmi dairelerin kitabelerini yazdı Okullarda hat hocalığı yaptı Celi ve sülüs tarzında pek çok eserler bıraktı Mısır’da yetişmiş hattatlardan bir kısmı, Abdullah Zühdi Efendi'nin talebesidir Devrin vezirlerinden İbn-ül-Emin Hasib Paşa'ya bir tek mushaf-ı şerif yazmıştır

1878 tarihinde Mısır’da vefat etti Kurafe Kabristanı'nda İmamı Şafii’nin kabri civarına defnedildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com