Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1949, ibrahim, kaypakkaya

İbrahim Kaypakkaya ( 1949)

Eski 07-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İbrahim Kaypakkaya ( 1949)

1949 yılında Çorum'un Alaca ilçesinde doğdu TKP/ML kurucusu Hasanoğlan Öğretmen Okulu’nda, Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ve İÜ Fen Fakültesi Matematik-Fizik Bölümü’nde okudu FKF Çapa Şubesi’nin kuruluşuna katıldı 1968 yılında TİP Eminönü ilçe teşkilatına üye oldu Ant ve Türk Solu dergisi yazı kurulunda bulundu Amerikan 6Filosunu protesto eylemlerine katıldı MDD-SD tartışmalarında önce SD sonra MDD tezini benimsedi TİP’ten ihraç edildi Doğu Perinçek liderliğinde bir oluşum olan PDA -TİİKP içinde yer aldı Bilahare bu hareketten ayrılarak arkadaşlarıyla TKP/ML’yi kurdu 24 Ocak 1973’te Tunceli kırsalında yakalandı 35 ay gözaltında kaldı 18 Mayıs 1973’te gözaltındayken öldü

HAKKINDA YAZILANLAR

1Kaypakkaya ile Birlikte

(Anılarla Geçmişe Yolculuk)

Cilt: 1

Ali Taşyapan

Belge Yayınları / Yaşam ve Anılar Dizisi

"Ben anılarımı yazılacak değerde görmüyorum Fakat bazı devrimci dostlarım bunun karşıtını düşünüyorlar Bu dostlar, 68 kuşağından, Çapalı ve İbrahim Kaypakkaya'yı en çok tanıyanlardan biri olmamı, iki cezaevi dönemi yaşamımı ve politik bir geçmişe sahip olmamı çok önemsiyorlar Yaşadıklarımı, bildiklerimi yazıya dökmeden beraberimde mezara götürür olmama hayıflanıyorlar Şöyle düşünüyorum: Madem yazmaya, yazıyorum, neden yazım işini yanlız politik geçmişimle sınırlayayım? Yaşamımın diğer dönemlerine neden üvey evlat muamelesi yapayım? O dönemlerin de ilginç görüntüleri var Okuyucuyu güldüren, düşündüren, üzen, sevindiren, manzaralar elbet bulunur Hem bu, anı defterine bir çeşni de katar İşte değerli dostlar, bu yüzden laf torbasının ağzını sonuna kadar açacağım, beceremiyeceğimi bildiğim için edebi bir tarzda yazmaya özenmeyeceğim, çal kalem mektup yazar gibi patır-kütür yazacağım

2İbrahim Kaypakkaya

Ser Verip Sır Vermeyen Komünist Önder

Hayatı ve Mücadelesi

Nihat Behram

Umut Yayımcılık / Belgesel – Roman Dizisi

Eğer insanlık, elecete bir komünizm panteonu kurarsa, hiç kuşku yok ki, bu panteonun eskiden adına Türkiye denilen kesiminde, genç ve ateşli bir komünist önderin, bir inanç ve direniş sembolünün, defne çelengi içindeki başına, ışıklandırılmış kasketli başına yer verecektir

3Fırtınalı Yıllarda İbrahim Kaypakkaya

"Bilinmeyen" Yazılar

Ethem Direhşan

Belge Yayınları / Yaşam ve Anılar Dizisi

Kaypakkaya'nın hiç de hak etmediği "ignorasyon"a karşı, hasbel kader katkıda bulunmak amacı ile hazırlanmıştır Kitabın derleniş amacı, salt bir belgesel olmayı gütmemektedir Bunun da ötesinde amaç, Kaypakkaya'nın devrimci mücadeleye "ilk" başlangıcından, öldürüldüğü tarihe kadar kat ettiği güzergah hakkında özellikle, yeni devrimci nesillere bir ipucu vermektir Dolayısiyle, derlenen yazılar bir anlamda Kaypakkaya'nın "bilinmeyen" yazılarıdır 60'lı yılları araştırmak, devrimci geçmişimizin güzel ve doğru değerlerini, Sol'un da "resmi tarih"ine hapis olmadan inceleyip, bulup ortaya çıkartmak biz genç araştırmacıların tutkusudur ve böylede olmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com