![]() |
Metin Tekin ( 1956 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Metin Tekin ( 19561956 yılında Amasya’nın merkez köylerinden Akya-zı’da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASIRLIK YAZIMIZ KİTABI SUNUŞ Ne kadar geç kalındığını, ne kadar geç kaldığımı hazırlık çalışmaları sırasında daha iyi anladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keşke dedelerimiz hatıralarını kaleme alsalardı ![]() ![]() ![]() ![]() 93 Harbinin dehşetine şahit olmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedelerimiz yaptıklarını, şahit olduklarını; çocukları, torunları da dinlediklerini yazmamışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Zararın neresinden dönülse kârdır" anlayışı ile, hafızalardaki bilgilerin tamamını derlemeye çalıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arşiv çalışmalarının çok önemli olduğu bir çalışma içinde olduğumu baştan biliyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MSB arşivleri de bu çalışma için çok önemli idi ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara ve İstanbul'daki Devlet Arşivlerine de gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kitap, tenkitler ışığında daha iyi bir noktaya gelecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kitap dört bölümden oluştu: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalplerimizdeki kin ve nefret duygularını sadece Allah düşmanlarının üstünde tutalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitabın hazırlanmasında yüzlerce insandan faydalandığımı ifade ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitabın bütün bölümlerinde isimlerin yanında parantez içinde rakamların ve harflerin yazıldığı görülecektir ![]() ![]() Herkesi sevgi ve saygı ile selâmlıyor, dünyada cenneti hak etmeyi, cennette de birlikte olmayı diliyorum ![]() 29 Mayıs 2004 Metin TEKİN Ümraniye-İstanbul HAKKINDA YAZILANLAR ASIRLIK YAZIMIZ Köy bir dünyadır ![]() ![]() Kültürel özellikleri, sosyal yapısı ve tarihi geçmişiyle, havası, suyu, toprağıyla özlenen bir dünyadır köy ![]() İçimizde yer etmiş, İçinde yaşamayı hayal ettiğimiz bir dünya ![]() İşte böylesi köylerden bir köy ![]() Akyazı ![]() Amasya’ya bağlı küçük bir köy ![]() ![]() ![]() ![]() Akyazı konuşmak istiyordu ![]() ![]() Her köy gibi onun da bir söyleyeceği vardı ![]() Yazar Metin Tekin, köyünün bu sesini yüreğinde duydu ve kaleme sarıldı ![]() Akyazı’nın her şeyini anlatan bir kitap yazdı: Asırlık Yazımız Böylelikle Akyazı, dünyada hiç bir köye nasip olmayan dev bir kitaba kavuştu ![]() Metin Tekin’in kaleminden asırlık tarihini, geleneklerini göreneklerini, meşhur şahsiyetlerini, ilginç yürek yakan hikayelerini, hasretini, derdini sevincini, hayallerini anlattı ![]() Ve Akyazı, asırlık portresiyle edebiyat dünyamıza girmiş oldu ![]() Kitapta Akyazı bütün özellikleriyle anlatılıyor ![]() Köyün ilginç ve meşhur şahsiyetleri, adetleri gelenekleri, sosyal ve ekonomik durumu, hikayeleri ve tarihi geçmişi ![]() ![]() Kitabın en önemli ve farklı kılan özelliği , kitabın sonunda köyde yaşayan bütün ailelere ait bir soy ağacı bölümünün bulunmasıdır ![]() Köyde yaşayan bütün ailelerin soyağacı büyük bir titizlikle tek tek yazılmış, böylelikle Akyazı ruh kazanmıştır ![]() Bir köy için anlatılması gereken her şey yazar tarafından bütün detaylarıyla en ince hatlarına kadar yazılmış ![]() Yazarın titiz, hassas, ciddi araştırmaları ve çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu eser, edebiyat ve kültür tarihimizde önemli bir örnek teşkil edecektir ![]() İlk kez bir köy, böylesine detaylı, böylesine içten bir dille ve sonundaki soy ağacıyla böylesine titiz bir kitaba kavuşuyor ![]() Bu da Akyazı’nın şeref duyacağı asırlık yazısı olsa gerek ![]() Anadolu’nun tarihini, kültürel yapısını tanımak istiyorsanız bir köye bakın ![]() O köyde Anadolu’nun hikayesi gizlidir ![]() O köy Anadolu’nun özetidir ![]() Akyazı böyle bir köy ![]() Aslında asırlık yazımızı okurken Anadolu’nun asırlık yazısına şahit olacaksınız ![]() ![]() Bu tür eserler genelde üniversitelerde tez olarak ele alınır ve donuk, statik akademik bir üslupla yazılır ![]() Asırlık yazımız, bu tür eserlerden çok farklı ![]() ![]() ![]() ![]() Kitapta , Sefer Efendiler, Cafer Dedeler, Ali Çavuşlar, Hüseyin Pehlivanlar… hepsiyle tanışıyoruz ![]() Ve köyün asırlık tarihinde yer eden, bütün Anadolu köylerinin yaşadığı Yemen, Sarıkamış , Çanakkale ve İstiklal Savaşı hatıraları kitabın en etkileyici bölümleri ![]() ![]() ![]() Asırlık yazımız, model bir eser ![]() Ülkemizde bulunan 40 bin köye örnek teşkil edecek bir kitap ![]() Bir köyü ruh olarak, kültür olarak yansıtan Anadolu portresi asırlık yazımız ![]() Asırlık Yazımız’ı okurken sadece bir köyü tanımış olmayacaksınız ![]() ![]() ![]() Asırlık Yazımız’ı okurken kendinizi Akyazı Köyü’nde hayal edecek, Anadolu’nun sırlı yazısıyla tanışacaksınız ![]() Mehmet Uyar Sır Kapısı Yazar ve Senaristi/ Kanal 7 Yayın Danışmanı İLETİŞİM Yazan Metin Tekin İletişim 0535 8210284 GENEL DAĞITIM MARİFET YAYINLARI Yerebatan Caddesi Çatalçeşme Sokak No:27/3 Cağaloğlu/İSTANBUL Telefon 0212 5262270-5139225 Biyografi Net İletişim ve Yayıncılık Hizmetleri Ticarethane Sokak 41/39 Sultanahmet/ İSTANBUL Telefon 0212 5199691 [Sadece kayıtlı kullanıcılar linkleri görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() e-posta info@biyografi ![]() xxxx Köyüme Mektup Yerinde mi köyüm Bağları bahçeleri Selvi kavaklı dereler Yerinde mi Ahşap iskeleti çıkmış evler Yeşil kubbeler ve Yeşil minareler Güneşin sıcak bakışlarıyla Eridi mi Tepelerdeki karlar Yeşerdi mi ekinler Yeşerdi mi çimenler Yeşile boyandı mı Tarlalar Kırlar Ayva ağaçları çiçeklendi mi Sardı mı dereleri Nane kokuları Şırıl şırıl akıyor mu Vadilerdeki pınarlar Yoksa kesildi mi Billur suları Sildi mi yağmurlar Patika yollarda bıraktığım Ayak izlerimi Düzeldi mi yoksa Yokuşlar Tırmandıkça sızlatan Çocukluk dizlerimi Deli rüzgâra uyup da Salınıyor mu Evlerin üzerine doğru Selvi kavaklar Bereket fışkırıyor mu Kar sularını emmiş Kara topraklar Çiçekli yaylalarda Kuzular meleşiyor mu Çobanların kaval sesleri Dağlarla söyleşiyor mu Culalı Kaya'dan yükseliyor mu Bir bulut gibi kuşlar Yayılıyor mu dağların ovaların üzerine O kartal bakışlar Çırçır deresinde kol geziyor mu Korkular Güneşi gözlerden saklıyor mu Tepelerdeki korular Kurbağa sesleri geliyor mu derelerden Ninniler söylüyor mu söğüt dallarında Serçeler Kar gibi eriyor mu göz kapaklarında Uykuya doyulmaz Geceler Karışıyor mu birbirine Köpek ulumaları horoz sesleri kanı gıcırtıları Ve bölünüyor mu uykular Bölünüyor mu geceler Uyanıyor mu güneşle birlikte Uyuya kalmış duygular Sararıyor mu başaklar Sararıyor mu başaklarda taneler Dişeniyor mu tırpanlar Dişeniyor mu düvenler Seviniyor mu Bolluk bereket mevsimini sevenler Karaçam tepesinden iniyor mu rüzgâr Deli deli Ayırıyor mu buğdayları samanından Akşam üstleri esen Harman yeli Zümrüt taneli üzümler taşınıyor mu bağlardan Pekmez için ateşe konuldu mu kazanlar Geldi mi düğünler mevsimi Kavuştu mu birbirlerine Kalplerine ateşle Bu kararı yazanlar Yağdı mı yağmurlar Tav oldu mu tarlalar Uykuya daldı mı toprakta Tohumlar Başladı mı ahırlarda Çifte çifte doğumlar Geliyor mu serin serin Kıştan duyumlar Kış geliyor ben gelemiyorum Dönüyor mevsimler Ben dönemiyorum Zihnimden hiçbir şeyini Silemiyorum Köyüm Ben gelemem sen gel Gönlümden esen rüzgârlara Bin gel Özledim özledim Taştı sabrım hislerim Yolunu gözlerim Yoruldu gözlerim Özledim özledim Taştı sabrım hislerim Görmek isterim Görmek isterim Metin TEKİN İstanbul-1976 |
![]() |
![]() |
|