![]() |
fiilimsiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() fiilimsilerFİİLİMSİLER: Fiilimsi fiile benzeyen anlamına gelir ![]() ![]() ![]() 1-İsim-Fiil: Fiil kök veya gövdelerine "-ma(y)-ış-mak" eklerinden biri getirilerek yapılır ![]() Balık tutmak bir yetenek isidir Bakışın beni ürküttü Bir de böyle düşünmeyi deneyin ![]() Not=Bazı kelimeler fiilimsi olmaktan çıkıp varlığın adı olmuştur ![]() Sarma,dolma,kavurma vb ![]() ![]() ![]() 2-Sıfat-Fiil =(ortaç): Fiil kök veya gövdelerinin yanında "-an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek,-miş" ekler getirilir ![]() ![]() Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak ![]() Dönülmez akşamın ufkundayız ![]() Görür gözüm, görmez oldu ![]() Akacak kan,ölmüş eşek,pişmiş aş,öpülesi elleri var,bakar kör,konuştuğumuz insan,bilindik sözler ![]() Not=-er,-ecek,-miş,-mez ekleri zaman ekleriyle karıştırılmamalıdır ![]() Not=Sıfat-Fiiller bir isim niteledikleri için sıfat hareket ve zamir anlamı tamamıyla yitirmedikleri için de niteliği gösterirler ![]() Tanıdık birine rastladım ![]() 3- Zarf-Fiil =(Bağ-Fiil) Fiil kök veya gövdelerine "-ap,-arak,-dıkça,-ken,-ince,-madan,-maksızın,-eli,-an,-e" ekleri getirilerek yapılır ![]() ![]() Biraz oturup gitti Düşünerek konuşmalıyız ![]() Çalışırken uyuya kalmışım ![]() Sen gidince ah neler oldu Dereyi görmeden paçayı sıvama ![]() Göreve başlayalı üç ay oldu Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım ![]() Gide gide bir söğüde dayandım ![]() |
![]() |
![]() |
|