![]() |
Seytemur Emin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seytemur EminSeytumer Emin: “halkım için, yurtum için ateşte yanarım…” Zera BEKİROVA Namlı şairimiz, halkımıznın Kırımğa qaytuv ve ayak astı etilgen haklarını ğayrıdan tiklev oğrunda ki kureşnin ilki kunlerinden on saflarında bulunğan, İkinci Cian cenkinin sabık askeri Seytumer ağa Emin keçenlerde 80 yaşını tolturğanına bakmadan kuç-kudretke tolu ve hala daha saftan çıkmadan hareket etmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seytumer Emin asılında kimlerden ola ve ne yerde doğdu ? Ozunin bıldır neşir etilgen " Sen olmasan ![]() ![]() ![]() "Men Kimim ?" Men,mavi tonlarda doğdım anamdan, Onın için saçlarda sabalar cırı bar ![]() Çokrak suvları içtim men alandan, Onın için sesimde gurülder çokraklar ![]() Denizler boyladım cenklerde tökip kan, Onın için yüreğim dalğalı bir deniz ![]() Sürgünlik ayırdı tatamdan, anamdan ![]() ![]() ![]() Olar için ağlarım men keçe ve kundüz ![]() Afatlı yıllarda Halkımnen edim men, Olsem de kalsam da, islerim Onınnen! 1921 senesi Bahçesaray civarlarındaki Albat koyun de doğma Mahüldürli Zemine ile Albatlı Emin Ağanın ailesinde dünyağa kelgen Seytumer ta balalığından halkının başına koşkan belaafatlarnı paylaşıp kelmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muarriri Cebbar Aga ve daha binlernen semetdeşlerinen beraber Özbekistan'ın Bekabad şehirine ketirilip Farhad suv elektrik istasiyonu kurucılığına çalışmağa aydala ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seytumer Ağa ise endi bi yaşta milliy hareket işinen meşgul ola, halk arasında teşkvikat alıp bara, imzalar toplay, nümayişlerde çıkışta buluna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1987 senesi TASS nın Kırım Tatar halkı ustüne yanı zeherli iftira yağdırgan beyanatından son Seytumer Ağa binlernen semetdeşlerimiz arasında Moskvağa Kızıl Meydanğa narazılık numayişina kete ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şair Seytumer Emin'in şiirlerinde halkımıznın nefreti,keder ve sevinç kozyaşları, Vatan Kırımğa sınırsız sevgisi öz ifadesini tapa ![]() ![]() ![]() Seytumer Ağa hala daha safta, rahatlıkla ne ekenini bilmey, kartlıknı tanımay-hep hareket ete ![]() Dikkatinizğe Seytumer Eminnin " Sen Olmasan ![]() ![]() ![]() ![]() Bekabad Kırk dörtte ateşli yeller yüzümni yakkanda, Seni meni tek öldürmedin, Bekabad ! Sırdarya suvlarınen tolup-taşıp akkında, Bir yütum suv bile, bermedin, Bekabad ! Hast komendat çıkması sındırdı belimni ![]() Zehirinde kanaldım hastalıkka ![]() Zaman bulğavladı ayağımnı, elimni ![]() ![]() ![]() Kene de, sadık kaldım hor halkıma ! Yıllar keçse de, yüregimni hep yakasın ! Sen aklıma kelsen, Halâ seskenem ! Sırdarya, sen, kene de şaytınır akasın ![]() Unutıldı kara kunler, belleysin! Men,seni anam, Bekabad, hiç unutmadım! Ah, nasıl, nasıl anam, özüm bilem ! Lâkin men,müşkül alımdan hiç utanmadım! Men aziz Halkıma etmedim elem ! Sende söndi halkımnın aû, kuneşi- Cebbar ![]() Son nefesinde :- Halkım ! dep, berdi can ![]() Sende telef oldı kureşte Osman Hoca ![]() Menim de yüregimde kanlı yaran bar! Suvlar degil, zehirler aktı Deryandan ![]() Araretten suv tapmadık içmege ![]() ![]() ![]() Aklımda,nice yıl keçse de, aradan, Ruhsat bermedin yalıdan- yalığa keçmege ![]() ![]() ![]() Sende telef oldı yaşlığında anam ![]() Hor-fakır evlatlarım kaldılar sende! Yanam, yanam, men darğa pek yanam ! Kolum yetmey olarnı kucaklap sevmeğe ![]() ![]() ![]() Yok,unutmadım seni, afatlı Bekabad ! Mezarlık aldın ecelsiz Halkıma ! Kaltırarım, anğanda- yatkanda, turğanda ![]() ![]() ![]() Neler,neler kelmez bugün aklıma ! Nice, nice canlar elyak aldı sende ![]() Sende açtı koz yaşlar,akşam-saba Bir tilim otmekke telmirdi ana-baba ![]() ![]() ![]() Sabiyler dünyağa koterdiler sada ![]() ![]() ![]() O kara kunlarda koterildik kureşke ![]() Aşım ettik azatlık yolında,bizler ![]() Ettik biz, ay-yarık, kuvanalı kuneşke ![]() Kırılsa da kanatlar, talsa da tizler ![]() ![]() ![]() O kunler ! Unıtılmaz o kara kunler ! Lânetler yağdıram men sana, Bekabad ! Horlanğan halkıma baht - kuneş kuler ![]() Lânetler yağdıram men sana, Bekabad ! 1965 s ![]() Yazarın Adı: Zera BEKİROVA - KIRIM KALGAY Dergisi, Temmuz – Ağustos – Eylül 2001, Sayı: 21, Sahife 16 - 17 |
![]() |
![]() |
|