Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1936, ince, özdemir

Özdemir İnce ( 1936)

Eski 07-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Özdemir İnce ( 1936)

1936 yılnda Mersin'de doğdu İlk ve orta öğrenimini Mersin'de tamamladı Gazi Eğitim Enstitüsü Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi Ortaokul ve liselerde öğretmenlik yaptı TRT'de çevirmenlik, şube müdürlüğü, Tv metin yazarlığı ve müşavirlik yaptı Şiir ve çevirilerinden dolayı ödüller aldı Pek çok gazete ve dergide şiir ve yazıları yayımlandı

ESERLERİ

Şiirleri, Kargı, Tutanaklar, Kiraz Zamanı, Karşı Yazgı, Rüzgâra Yazılıdır, Elmanın Tarihi, Kentler, Yedi Deryalar Geçsin, Siyasetnâme, Eski Şiirler, Hayat Bilgisi, Zorba ve Ozan, Başak ile Terazi, Canyelekleri Tavandadır, Burçlar Kuşağı, Güneş Saati, Gürlevik, Gündönümsü, Yazın Sesi, Yağmur Taşı, Tohum Ölürse adlı kitaplarında toplandı

HAKKINDA YAZILANLAR

Şiir antolojilerine kızgın şair

VAHAP MUNYAR

Hürportreler Hürriyet 2002 İlavesi

Mersinli olmasının bir etkisi var mıdır bilmem, ama Özdemir İnce edebiyat dünyasında ‘Akdeniz şairi’ olarak da tanınır AMAN Allahım

Genel Yayın Yönetmenim Ertuğrul Özkök'ün çektiği tombaladan bana Özdemir İnce'yi yazmak düştü

Önce bir küçük bilgi vereyim, neden bu kadar telaşlandığımı anlayın

Baktığım kayıtlar beni yanıltmıyorsa Özdemir İnce'nin tam 21 şiir kitabı, dördü kuramsal olmak üzere 11 deneme kitabı yayımlandı Yunan ve Fransız edebiyatından çok sayıda şiir çevirileri var Şiir ve yazılarının çevrildiği dil sayısı 20'ye yakın

Edebiyat eleştirmeni değilim Yazıları, şiirleri, kitapları üzerine söz söylemek bana düşmez

Öyleyse ne yapmalı?

Özdemir İnce gibi bir üstadı kırmadan bu işin üstesinden nasıl gelmeli?

En iyi yol biraz gazetecilik yapmak Dostlarından tüyo almak, onun farklı yönlerini Hürriyet okurlarına yansıtmak

Çünkü, şiirlerini, diğer kitaplarını zaten okurları biliyor

Özdemir İnce, Mersinli O, doğduğu büyüdüğü kenti unutmayanlardan

Sel felaketinden bir süre önce Mersin'i hem ekonominin, hem de edebiyat dünyasının gündemine yeniden soktu

Mersinli olmasının bir etkisi var mıdır bilmem, ama Özdemir İnce edebiyat dünyasında ‘‘Akdeniz şairi’’ olarak da tanınıyor

Bunda hem Yunan şiirinden yaptığı çeviriler, hem de bölge şairlerini çatısı altında toplayan kuruluşlara üyeliği rol oynuyor

İnce, birçok uluslararası şair ve yazar kuruluşlarına üye Uluslararası platformda Türk şiir ve edebiyatının tanınmasına katkı yapıyor

Biraz da Özdemir İnce'nin gazetecilik yönünden söz edelim

Bir kere TRT'nin ‘‘çekirdek kadrosu’’ndan TRT'de uzun yıllar dış haberlerden metin yazarlığına, daire başkanlığından genel müdür müşavirliğine uzanan görevlerde bulundu 1982'de TRT'den emekliye ayrıldı

Ertuğrul Özkök, Özdemir İnce'den Hürriyet'in yurtdışı okurlarına ‘‘Türkiye'den değişik bir pencere’’ açmak amacıyla yararlanmak istedi Yararını da gördü

Ardından haftasonu yazılarıyla Hürriyet'in tüm okurlarıyla buluştu

Şimdi de Özdemir İnce'yle ilgili iki dedikodu verip, yazıyı bitireyim

Birincisi, titizliği Yaptığı işe o kadar titizlikle sarılıyor ki, O'nun bu titizliği Ertuğrul Özkök'ü bile zorluyormuş! Hatta Özkök, kendisinden talepte bulunurken iki kere düşünüyormuş!

İkincisi de O'nu üzen bir antoloji Yeni yayımlanan bir antolojide Özdemir İnce'ye, ‘‘kendini iyi pazarlayan şair’’ benzeri bir tanımlama yapmaya kalkmışlar Bu tanımlama Özdemir Bey'i çileden çıkarmış Onlara ‘‘Beni bu antolojiden çıkarın’’ diye ultimatom çekmiş

Ohh Yazıyı bitirdim Üzerimden büyük yük kalktı

Umarım Özdemir İnce'yi incitecek bir pot kırmamışımdır

İyi yıllar…

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com