Şeker Nedir? |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Şeker Nedir?Şeker Nedir? Birçok meyve, sap ve köklerin öz suyundan ya da nişastasından çıkarılan, karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) den bileşmiş bulunan, beyaz, su da, erir mayalanabilir, tatlı maddelerin genel adı Kimyasal ad bakımından karbonhidratlar dandır Karbonhidratlara mono sakkaritler ve disakkaritler sınıf içinde bulunanları, genel olarak şekerleri içine alır (glikoz, levüloz, sakkaroz gibi Bunlar da, sırasıyla üzüm şekeri meyve şekeri, kamış şekeri adları ile de anılırlar) Bizim pratikte kullandığımız şeker özellikle Türkiyede, şeker pancarından elde edilen şekerdir Şeker pancarından şeker, şu yollarla elde edilmektedir: Şeker pancarı kök kısımlarından kurtarılarak güzelce temizlendikten sonra özel makinelerde ince ince dilimlenir Bu dilimler 80 - 90C arasında su ile muamele edilir Bu takdirde şeker eriyerek suya geçer Karışımı ısıtmaktan maksat, protoplazmayı öldürtmektir Çünkü şeker canlı hücre çeperlerinden geçemez Bu takdirde elde edilecek öz su miktarı beklenilenden az olur Bu şekilde elde edilen şeker eriyiği daha bir çok yabancı maddeleri ihtiva eder Bunlardan kurtarmak için karışım kireç sütü ile muamele edilir Organik asitlerle proteinli maddeler kalsiyum tuzu halinde çöker Şeker ise kalsiyum sakkarat halinde çözülmüş olarak kalır, ayrılır Daha sonra karışım içerisinde CO gazı gönderilir Aşırı Ca (OH)2 ve kalsiyum sakkarattaki kalsiyum, karbonat teşkili ile çökelir Eriyikte serbest sakkaroz kalır Tekrar filterpreslerden süzülür Süzüntü vakum kazanları içerisinde düşük baskı altında buharlaştırılarak koyulaştınhr Bu sırada şekerin büyük bir kısmı kristalleşir Geride kristallenmeden kalan kısım % 50 şeker ihtiva eden Melas tır Melastan tekrar şeker elde edildiği gibi fermantasyona uğratılarak alkol de elde edilebilir Fakat büyük bir kısım fabrika civarında hayvan yemi olarak kullanılır Ham şeker kristalleri alınır Üzerine su veya şeker şurubu püskürtülerek yıkanır Ve son melas kısımlarından temizlenir Sonra şurup haline getirilerek kemik külü ile rengi giderildikten sonra tekrar vakum kazanlarında koyulaştırılarak kalıplara dökülür Böylece kesme şeker elde edilmiş olur Yıkanmış ham şeker santrfüje edilerek sıvı kısmından ayrıldıktan sonra sıcak hava ile kurutulursa toz şeker elde edilir Bu şeker elde edilişi büyük ve modem fabrikalarda yapılmaktadır Şeker fabrikaları, kampanya denilen senenin bir kaç ayı zarfında çalışır Çünkü topraktan sökülen pancarlar derhal istenmelidir Stok edilirse fermantasyona uğrayarak şeker kısmı bozulur Birçok meyve, sap ve köklerin öz suyundan ya da nişastasından çıkarılan, karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) den bileşmiş bulunan, beyaz, su da, erir mayalanabilir, tatlı maddelerin genel adı Kimyasal ad bakımından karbonhidratlar dandır Karbonhidratlara mono sakkaritler ve disakkaritler sınıf içinde bulunanları, genel olarak şekerleri içine alır (glikoz, levüloz, sakkaroz gibi Bunlar da, sırasıyla üzüm şekeri meyve şekeri, kamış şekeri adları ile de anılırlar) Bizim pratikte kullandığımız şeker özellikle Türkiyede, şeker pancarından elde edilen şekerdir Şeker pancarından şeker, şu yollarla elde edilmektedir: Şeker pancarı kök kısımlarından kurtarılarak güzelce temizlendikten sonra özel makinelerde ince ince dilimlenir Bu dilimler 80 - 90C arasında su ile muamele edilir Bu takdirde şeker eriyerek suya geçer Karışımı ısıtmaktan maksat, protoplazmayı öldürtmektir Çünkü şeker canlı hücre çeperlerinden geçemez Bu takdirde elde edilecek öz su miktarı beklenilenden az olur Bu şekilde elde edilen şeker eriyiği daha bir çok yabancı maddeleri ihtiva eder Bunlardan kurtarmak için karışım kireç sütü ile muamele edilir Organik asitlerle proteinli maddeler kalsiyum tuzu halinde çöker Şeker ise kalsiyum sakkarat halinde çözülmüş olarak kalır, ayrılır Daha sonra karışım içerisinde CO gazı gönderilir Aşırı Ca (OH)2 ve kalsiyum sakkarattaki kalsiyum, karbonat teşkili ile çökelir Eriyikte serbest sakkaroz kalır Tekrar filterpreslerden süzülür Süzüntü vakum kazanları içerisinde düşük baskı altında buharlaştırılarak koyulaştınhr Bu sırada şekerin büyük bir kısmı kristalleşir Geride kristallenmeden kalan kısım % 50 şeker ihtiva eden Melas tır Melastan tekrar şeker elde edildiği gibi fermantasyona uğratılarak alkol de elde edilebilir Fakat büyük bir kısım fabrika civarında hayvan yemi olarak kullanılır Ham şeker kristalleri alınır Üzerine su veya şeker şurubu püskürtülerek yıkanır Ve son melas kısımlarından temizlenir Sonra şurup haline getirilerek kemik külü ile rengi giderildikten sonra tekrar vakum kazanlarında koyulaştırılarak kalıplara dökülür Böylece kesme şeker elde edilmiş olur Yıkanmış ham şeker santrfüje edilerek sıvı kısmından ayrıldıktan sonra sıcak hava ile kurutulursa toz şeker elde edilir Bu şeker elde edilişi büyük ve modem fabrikalarda yapılmaktadır Şeker fabrikaları, kampanya denilen senenin bir kaç ayı zarfında çalışır Çünkü topraktan sökülen pancarlar derhal istenmelidir Stok edilirse fermantasyona uğrayarak şeker kısmı bozulur |
|