![]() |
Gravür Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gravür Nedir?![]() R ![]() Gravür Sanatı Nedir ? Tanım : Fransızca "Gravure" sözcüğünden alınan gravür, kazıma resim sanatı demektir ![]() ![]() Gravür sanatı, çinko, bakır, madeni veya tahta ya da linolyum (=muşamba) gibi plakalara kazıma tekniğini içerir ve kazınan resimlerin kağıda basılması ve çoğaltılmasıyla elde edilir ![]() Tarihçe : Grafik sanatların bir kolu olan ve Osmanlıca’da “ hakk “ (=kazıma-kabartma) sözcüğü ile ifade edilen resim tekniğinin, XV ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() XVIII ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jean-Baptiste van Mour, Antoine Ignace Melling, Eugene Flandin, Thomas Allom, William Bartlett, Gaspare Fossati, Louis-François Cassas, Joseph Schranz, Germain-Fabius Brest, Amadeo Pireziosi ve CarI Gustaf Löwenhielm ![]() ![]() İstanbul'da, azınlıklar, evlerindeki özel preslerle gravür baskıları yaparken, Türkler de bu sanata ilgi duymuş ve çeşitli baskılar gerçekleştirmişlerdir ![]() ![]() Bilinen ilk gravürler, Osman Hamdi Bey'in açtığı Güzel Sanatlar Akademisi’nde taş baskı yöntemiyle yapıldı ![]() ![]() Cumhuriyet döneminde, 1937'de, Güzel Sanatlar Akademisi’nde açılan gravür atölyesinde, ilk Türk gravürcüleri yetiştirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teknik : Gravür, esas olarak iki teknikle yapılır : Tahta üzerine kabartma gravür ve metal üzerine oyma gravür ![]() 1- Tahta Üzerine Kabartma Gravürler: a- Lifli tahta üzerine kazıma gravür tekniği b- Uç tahta gravür tekniği c- Tümsek gravür tekniği d- Japon gravür tekniği 1- Metal Üzerine Oyma vb ![]() b- Kalburlama gravür tekniği c- Kuru uç gravür tekniği d- Siyah usul veya mezzo tinto tekniği e- “Ofort” tekniği f- “Acqutinta” teknikleri g- Kalem tarzı gravür veya ruletli gravür tekniği h- Yumuşak vernik tekniği i- Bakır üzerine silme tekniği Sonuç : Milli Kütüphane Başkanlığı Kitap Dışı Materyaller Şubesi’nde arşivlenmiş olan ve orijinalinden kopya yöntemiyle elde edilerek (2 ![]() ![]() ![]() Ayrıca büyütülerek çerçeveleştirilmiş –sergi için- çok sayıda gravür arşivimizde bulunmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gravür Nedir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gravür Nedir?çok detaylı ve güzel işlenmiş konu, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun gravür sanatı ile uğraştığına şaşırdım, gerçi şiirleri de şaşırtırdı beni, çok usta titiz resim çalışmaları olan birinin şiirde aynı titizliği göstermeyip adeta "çalakalem" yazmasını anlayamazdım,şimdii daha da şaşırdım,çünkü konudan anladığıma göre sabır ve incelik isteyen bir çalışma gravür sanatı, elinize sağlık ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|