Biber Acı mıdır? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Biber Acı mıdır?Biber Acı mıdır? Biber acı değildir Acı, tatlının tersidir ve acıya örnek olarak kininin veya greyfurdun tadı gösterilebilir Biber acı değil yakıcıdır Bunun tersi ise serinletici olup, buna da örnek olarak nane veya mentol gösterilebilir Biberin yakıcılığı, içinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tür bileşikten kaynaklanır Bu maddenin büyük bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan biberin, yenildikçe yakıcılığı daha çok hissedilir Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas ettiğinde tahrişe de yol açar Hatta bu özelliğinden dolayı bazı romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir Yakıcı biberler koyu renkli ve çok sivri uçludur Biberler A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur Buna karşın, biberin içindeki kapsaisin maddesi, insanda tükürük salgısını da arttırır, solunum ve kan basıncında değişimler yaratır, bağırsaklarda emilimin azalmasına yol açar Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kanserojen maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya çıkmasında, hızlandırıcı rolü olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır Biberden ağzımız yanınca çoğumuz hemen su içeriz ve bir işe yaramadığını görürüz Peki nasıl oluyor da, biberin yakıcı tesirini su gideremiyor? Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için, ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez En iyi metot ekmek yemektir Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır Bir diğer etkili yol da süt içmektir Sütün içindeki kasein maddesi bir deterjan görevini üstlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler Bu da yeterli değilse rakı içilmesi önerilir Rakı da diğer alkol içeren sıvılar gibi yağı çözer ve sorunu giderir, ama sonuçları ertesi sabah ortaya çıkacak başka sorunlar getirir |
|
Biber Acı mıdır? |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Biber Acı mıdır?çok acı yaa, hele minik olanlar, ama acı kavramı demek farklıymış, acı bildiğimiz aslında yakıcıymış , teşekkürler bilgilendirdiğiniz için, gerçekten acı başka bir kavram |
|
Biber Acı mıdır? |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Biber Acı mıdır?Acı biber yendiğinde hissedilen acı, vücudun "doğal ağrı kesici" olarak bilinen endorfin hormonunu salgılamasına yol açar Endorfin, aynı zamanda haz hissi de verdiği için insanlar bir süre sonra bu hazzı yeniden hissetmek için daha acı biberler yemeye başlar Los Angeles’taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde “kapsaisin”, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor ![]() Dünyanın En Acı Biberi Keşfedildi A A 'nın haberine göre Bir parça biberi ısırdıktan sonra ağzından alev fışkırdığını hisseden Paul Bosland, sodasını başına dikerken, “Bu biber bir rekoru hak ediyor” diye düşündü Guinnes Rekorlar Kitabı yetkilileri de onunla aynı kanaate vararak, New Mexico Devlet Üniversitesinde profesör olan Bosland’ın, anavatanı Hindistan olan dünyanın en acı biberi “bhut jolokia”yı keşfettiğini onayladı![]() Biberin yerel adının “ruh biberi” olduğunu belirten Bosland, “Herhalde, yedikten sonra ruhunuzu teslim ettiğiniz için bu adı vermişlerdir” tahmininde bulunuyor ![]() Bhut Jolokia’nın, acılık ölçmeye yarayan ve kaşifinin adını taşıyan Scoville ölçeğine göre 1 001 304 birim olduğu, bu değerin, ünlü acı biber Red Savina’nın neredeyse iki katı olduğu belirtiliyor![]() New Mexico’da yetişen normal yeşil biber, yaklaşık 1500 Scoville birimi acılık taşıyor ![]() Scoville testi, bir miktar biber ekstresi, tadı hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli suyla seyreltilerek yapılıyor Şekerli su ile biberin oranı, Scoville değerini veriyor |
|
|
|