Diş Fırçalama Teknikleri |
06-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Diş Fırçalama TeknikleriÖncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır En son dişetinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanır Dişlerin iç yüzeyleri , özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır Unutulmamalıdır ki, bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde oluşmakta , diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede olmaktadır Dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına rağmen sadece yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir fırçadan bile büyük zarar görebilir Hem dişin üst kısmında, hem de kökü kaplayan tabakada aşınmalara, dişetlerinde de çekilmelere yol açabilir Bu durumda dişler çürüğe daha yatkın hale gelir dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve yumuşak hareketlerle fırça oynatılmalıdır Yapılması gereken başka bir işlem de diş etlerini fırçalamaktır “Ama doktor, diş etlerim kanıyor” Fırçalamaya devam edilmelidir, çünkü diş etlerini besleyen damarlar dolaşım bozukluğu sonucunda dolgunlaşmıştır Buna tıp dilinde “konjestiyon” denir Tedavi etmek için kılcal damarları açmak yani fırça yapmak gerekecektir Böylece diş etinin damarları iyileşir ve kanama da kendiliğinden durur |
|