![]() |
Yeni TTK ve Denetim |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yeni TTK ve DenetimSıkça kullanılan bir söz vardır: 'Sayılı gün çabuk geçer' ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni Türk Ticaret Kanunu, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının uygulanmasını sağlamak ve benimsenmesini kolaylaştırmak amacıyla Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu'na (Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu) yetki ve görev vermiştir ![]() Kurul tarafından belirlenen standartlara uyulabilmesi için muhasebe ile ilgili yazılımlarda bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor ![]() ![]() BAĞIMSIZ DENETİM Yeni TTK, şirketlerin finansal tablolarının denetim yetkisine sahip meslek mensupları tarafından denetlenmesini gerektiriyor ![]() ![]() Bunların dışında; sermaye artırımı, sermaye azatlımı, birleşme, bölünme, kuruluş gibi bazı işlemlerin mevzuata uygunluğunun işlem denetçisi raporuyla onaylanması gerekiyor ![]() Bağımsız denetim yetkisini kullanacak meslek mensuplarının yetkilendirilme usulü konusu ise belirsizliğini koruyor ![]() 'Bağımsız Denetçilerin yetkilendirilmesi ile ilgili eğitim ve sınav koşullarına ilişkin belirlemeler önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulacaktır' açıklaması yer alıyor ![]() VUK DEĞİŞMELİ Vergisel açıdan bakıldığında, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen yeni TTK'nın ihtiyaca cevap verebilir şekilde uygulanabilmesi için bunlarla uyumlu Vergi Usul Kanunu (VUK) taslağının son halini alarak yürürlüğe girmesi ve Türkiye Muhasebe Standartlarında (TMS) yer alan düzenlemelerin ne şekilde uygulanacağının netleştirilmesi gerekiyor ![]() Bunların dışında, yeni TTK'da atıf yapılan ve finansal tabloların oluşturulmasına temel teşkil edecek TMS, vergi matrahına esas olan mali karı hesaplamaktan ziyade ticari karın tespitine yönelik ![]() ![]() TMS'de günlük amortisman, net bugünkü değer, karşılıklar gibi vergiden çok finansal tablolara yönelik düzenlemeler yer alıyor ![]() ![]() Standartların bu haliyle uygulanması durumunda şirketlerin birden fazla sayıda bilanço çıkarmaları söz konusu olabilecek ![]() ![]() AKLINIZDA BULUNSUN - İmtiyazlı hisse senetlerine ilişkin hükümler değişti 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 401 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerekli esas mukavele değişikliklerinin ve uyarlamalarının bu tarihe kadar gerçekleştirilmemesi halinde, ilgili esas mukavele hükümleri kendiliğinden geçersiz hale gelecek ve esas mukavelede öngörülen imtiyazların tümü kanunen sona erecek ![]() Dul kadına hem eşinden hem babasından aylık bağlanır mı? Kayınvalidem 1991 yılında ölen SSK emeklisi eşinden emekli maaşı alıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuyla ilgili yeni çıkan bir kanun yok ama bir yargı kararı var ![]() ![]() ![]() Yargının kararı ise 506 sayılı SSK'nın geçici 91 ![]() ![]() Buna göre, kayınvalidenize babasından da aylık bağlanması için SGK'ya yazılı olarak başvurup, talebin reddi üzerine iş mahkemesinde dava açabilirsiniz ![]() GÜNÜN SÖZÜ 'Susmak kabullenmek değil cevaptır anlayabilene ![]() ![]() Kaynak: Yeni TTK ve denetim - Metin Taş-Sezgin Özcan
![]() |
|