![]() |
Nur Damlaları (Şit A.s) |
![]() |
![]() |
#1 |
tersinim
|
![]() Nur Damlaları (Şit A.s)Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şit’in (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kâbil’in Hâbil’i öldürmesinden beş sene sonra Hibetullah olarak Şit (a ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Havva! Bu çocuk Hâbil’in yerinedir ![]() ![]() Hibetullah’a Şes, Şas, Şis ya da Şit denir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âdem (a ![]() ![]() -Muhakkak ki şu oğlum yerime geçecek olandır dedi ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Âdem (a ![]() ![]() ![]() ![]() -Oğulcuğum! Sen benim halifemsin ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Şit! Oğullarına söyle: Hiç ayrılmayacaklarmış gibi dünya’ya sarılmasınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlara söyle de hanımlarının sözlerini hakikat sanıp hemen kabul etmesinler ![]() ![]() ![]() Oğulların yapacakları işin sonunu iyice düşünsünler de öyle yapsınlar ![]() ![]() Rabbim kulları kötü bir iş yaparken içlerine bir burkuntu verir ![]() ![]() Şayet Ben yasak ağaçtan yiyeceğim sırada içimdeki endişe ve isteksizlik üzerinde durup, kararımı yeniden gözden geçirseydim sonunda bu pişmanlığa düşmeyecek, zelleye maruz kalmayacaktım ![]() Doğruluk ve isabet derecesini kesin bilmedikleri konularda birbirleriyle istişare etsinler, birbirlerine danışsınlar ![]() Dürüstlükleri konusunda şüphe etmedikleri kişilerle yapacakları danışmanın sonucundaki karara göre hareket etsinler ![]() Eğer Ben meleklerle istişare edip işimin sonucunu onlarla müzakere etseydim de ondan sonra bir karara varsaydım başıma gelenlere müstahak olmayacak, musibetlere maruz kalmayacaktım dedi ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vefat ettiğinde Onu babası ve annesinin yanına defnettiler ![]() Âdem’in diğer oğullarının soyları tükenmiş olup, insanoğlu Şit (a ![]() ![]() ![]() = = = Şit oğulları önceleri gelir, Âdem’in (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kâbil b ![]() -Ey Kabil oğulları! Şit oğulları Âdem’in (a ![]() ![]() ![]() Fakat sizlerin buna benzer bir şeyiniz yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Kâbil oğulları bu puta tapmaya başladılar ![]() Tarihte ilk put yontan, kavmini putlara tapmayı tavsiye eden bu adamdır ![]() Vedd, Süva, Yağus, Yauk ve Nesr putları (Nuh 23) gerçekte Âdem oğullarından iyi hâlli, iyi amelli; sevilen, sayılan kişilerdi ![]() Bunlar birbirleri ardına ölüverdiler ![]() ![]() Âdem oğullarından birisi: -Keşki şu iyi kişilerin suretlerini yapan birisi olsa da bizim için suretlerini yapsa? Biz o suretlere bakarak onları hatırlasak, onlara tazimde bulunsak, onları hiç unutmasak, öldükten sonra da onlardan yararlansak, faydalansak? Onlar bizlere ibadete teşvik ederler, doğru yolu hatırlatırlardı dedi ![]() Kabil oğullarından birisi ortaya çıkıp: -Ben onlara can vermeye güç yetiremem ama benzer suretlerini yapabilirim ![]() ![]() Onlar da: -Olur dediler ![]() Bunun üzerine Kabil oğullarından put yontucusu bu iyi huylu beş kişiye benzeyen beş put yonttu ve dikti ![]() ![]() Putu dikilenlerin kardeşleri, amcaoğulları, hısım ve akrabaları sık, sık buraya gelirler, onları tavaf ederler, tazimde bulunurlar, onları hayırla anarlar, başuçlarında ağlaşırlardı ![]() Zamanla bu ziyaretler, tazimler maksadı aştı, tapınmaya dönüştü ![]() ![]() -Bizler babalarımızı, atalarımızı şu putlara taparken, onlara tazim ederken bulmuşuzdur ![]() ![]() ![]() ![]() Sizler atalarımızdan daha iyisini, daha güzelini mi bilmektesiniz? Derlerdi ![]() ♦ ♦ ♦ Adem oğulları gün güne çoğaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seneler geçti ![]() ![]() Bu gruplardan bir kısmı kuzeye giderek Anadolu’ya geldi ![]() ![]() Her grup gittikleri yerlere yerleşip ilk medeniyetlerin tohumlarına attılar ![]() ![]() Bu gruplardan bir kısmı buz tutmuş olan Bering boğazını geçerek Amerika’ya ulaştılar ![]() ![]() Özelikle Mezopotamya, Filistin, Mısır ve Anadolu dolaylarına yerleşenler burada oldukça ileri medeniyetler kurmuşlardı ![]() ![]() Bu ufak, basit fakat sağlam gemilerle okyanusları aşmayı başardılar ![]() ![]() ![]() Fenikelilerde denizcilikte çok ileri gitmişlerdi ![]() Adem oğulları başlangıçta, ufak farklılarla anne ve babalarından aldıkları tüm özellikleri bütünüyle taşıyorlardı ![]() ![]() Güneşin daha az, daha etkisiz olduğu kuzey yörelerinde yaşayanların pigmentleri azalıp, saç ve göz renkleri açıldı ![]() ![]() Güneşin daha çok ve daha etkili görüldüğü ekvatora yakın bölgelerde yaşayanlarınsa pigmentleri çoğaldı, zamanla burada yaşayanlarda siyah veya sarı derili insanlar haline geldiler ![]() ![]() İnsanlar gittiklere yerlere yerleşince Adem’in (a ![]() ![]() ![]() Zamanla başka kelimelere ihtiyaç duyulunca her grup, her ırk kendine göre bir dil geliştirdi ![]() ![]() Bu yolla çeşitli milletler, çeşitli diller ortaya çıktı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|