|  | Abdülhamit'in Çanakkale Stratejisi |  | 
|  03-15-2012 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Abdülhamit'in Çanakkale StratejisiAbdülhamit'in Çanakkale Stratejisi II  Abdülhamit'in Çanakkale stratejisi yıllar sonra gün yüzüne çıktı  18 Mart 1915 Çanakkale Savaşı, kuşkusuz Türk tarihinin dönüm noktalarından biri  Zaferin 97  yıl dönümünde ilginç bir ayrıntı ortaya  çıktı  II  Abdülhamit, düşman saldırısına karşı Çanakkale'ye torpil döşetmiş Çanakkale savunması ile ilgili hazırlıklar, II  Abdülhamit Han'ın  emriyle başlatılmış  Çanakkale Boğazı'nın devletin savunmasında  olmasının öneminin farkında olan Sultan Abdülhamit, çeşitli çalışmalar  için girişimlerde bulunmuş  Düşman saldırısı ihtimaline karşı  Çanakkale'ye torpil döşetmiş  Bu bilgi "Osmanlı'nın Son Kilidi Çanakkale 2" kitabında yer alıyor  Padişahın başkimyageri olan Polonya asıllı Bonkowski Paşa, 1897 yılında  deniz savunmasıyla alakalı bir rapor hazırlayarak, Abdülhamit'e sunmuş  Raporu Osmanlı arşivlerinde bulan tarihçi Ahmet Temiz, Bonkowski'nin  savaştan 18 yıl önce hazırladığı bu raporun savunmayla ilgili önemli  bilgiler verdiğini belirtiyor  Abdülhamit Han'ın ileri görüşlülüğünün bu  belgede de ortaya çıktığını kaydeden Temiz, şöyle konuşuyor:  "Başkimyager, hazırlamış olduğu raporunda düşman devletler tarafından  İstanbul ve Çanakkale Boğazı'na karşı vuku bulacak bir saldırı esnasında  buraların muhafazası için denize döşenebilecek ve düşman gemilerinin  geçişlerine engel olabilecek torpilleri ele almıştır  " Padişaha sunulan raporda şu bilgiler yer alıyor: "İstanbul ve Çanakkale boğazlarının muhtemel bir düşman saldırısına karşı muhafaza altına alınmasından bahsediliyor  Ben de Halife Hazretleri'ne verdiğim vatanın  muhafazası sözü gereği, sadık tebaanın mesailerine gücüm yettiğince  katılmak üzere fenne müracaat ettim  Biraz fikir yürüttükten sonra, bir  nevi hareketli bir torpil icat ettim  Bu usul Çanakkale Boğazı sularında  münasip bir şekilde kullanıldığında Akdeniz adalarından zorla girmek  isteyen bir düşman filosunun girişini tamamen imkânsız kılmazsa bile  oldukça zorlaştırır  " trthaber 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |