|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
akrabalara, kızılot, prof, satış, vadeli, yasağı, şükrü |
![]() |
Akrabalara Vadeli Satış Yasağı / Prof. Dr. Şükrü Kızılot |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Akrabalara Vadeli Satış Yasağı / Prof. Dr. Şükrü KızılotYENİ Türk Ticaret Kanunu’nu karıştırdıkça, ilginç düzenlemeler ortaya çıkıyor ![]() ![]() İLGİLİ MADDE Kanun’un “şirketle işlem yapma ve şirkete borçlanma yasağı” başlıklı 395/2 ![]() ![]() Buradaki borçlanma; limited ve anonim şirketlerin pay sahiplerine, şirkete borçlanma yasağı getiren 358 ve 664/b maddeler dışında, farklı bir borçlanmayı ifade ediyor ![]() KAN VE KAYIN HISIMLARI İnsanın iki türlü akrabası oluyor ![]() ![]() 1- Kan Hısımları: a) Birinci Derece: Annemiz, babamız ve çocuklarımız ![]() b) İkinci Derece: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (anneanne, babaanne) ![]() c) Üçüncü Derece: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze ![]() 2- Sıhri Hısımlar: a) Birinci Derece: Kayınvalide, kayınpeder ![]() b) İkinci Derece: Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) ![]() c) Üçüncü Derece: Eşin kardeşinin çocukları olan yeğenler ![]() ![]() Eşin dayısı, amcası, halası, teyzesi ![]() BORÇLANMA NEDENİ Yukarıda belirtilen kişiler şirkete niçin borçlanırlar? Yanıt: Vadeli bir mal alırlar veya şirketin bir hizmetinden yararlanırlar ![]() Buna göre, bir kişinin yönetim kurulu üyesi olduğu; - Otomobil bayii: O kişinin eşinin dayısına ya da baldızına taksitle otomobil satamayacak ![]() - İnşaat şirketi: O kişinin kendisine veya kayınbiraderine vadeli apartman dairesi satamayacak ![]() - Konfeksiyon mağazası: O kişinin teyzesine, kayınvalidesine taksitle elbise satamayacak ![]() - Buzdolabı, TV satan bir anonim şirket, yönetim kurulu üyesinin kardeşine, taksitle buzdolabı ve TV satamayacak ![]() Şimdi bunları okuyunca, “Ne yani kardeşim, annem, babam, yeğenim, baldızım, eşimin dayısı yönetim kurulu üyesi olduğum şirketten borçlanarak ya da taksitle mal alamayacak mı?” diye tepki gösterebilirsiniz ![]() Haklısınız ama yasa maddesi de böyle! ![]() ![]() Dikkatle okuyun, ortaya çıkan anlam bu ![]() ![]() Mevcut şekliyle, yukarıdaki maddenin aksine hareket edenlere, 300 günden başlayan “adli para cezası” uygulanması gerekiyor (Md ![]() ![]() Ödenmediği takdirde 300 günden başlayan hapis cezası var ![]() ![]() UNUTULANLAR Limited şirket ortaklarının kan ve kayın hısımlarının borçlanması ile ilgili yasaklama yok ![]() ![]() Anonim şirketlerde, ortak veya yönetim kurulu üyesi olmayan, genel müdür ve müdürlerin borçlanmalarına yasaklama yok ![]() ![]() Çelişkilerle dolu olan ve farklı yorumlara sebebiyet veren “borçlanma” maddesi, bir an önce değiştirilmeli ![]() ![]() ![]() Kaynak: Türkiye Gazetesi
![]() |
|