![]() |
İlkeli Mi, Müdebbir ve Basiretli Mi? |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() İlkeli Mi, Müdebbir ve Basiretli Mi?CUMARTESİ akşamı ![]() New York Peninsula Otel'deyiz ![]() Başbakan'ın Ahmedinejad'la görüşmesi son güne kalıp bir de uzayınca saat 13 ![]() ![]() Otelde boş boş beklerken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gazetecilerle küçük bir bilgilendirme toplantısı yapmak istediğini söyledi ![]() Davutoğlu, "Yazmak için değil, bilgilendirmek için" diye rica edince sohbetin içeriğini yazmak mümkün olmadı ![]() Davutoğlu dış politikadaki gelişmeleri, Türkiye'nin duruşunu, Başbakan'ın tavrını, Obama ile görüşmedeki havayı anlattı ![]() Üzerinde durduğu en önemli konu "ilkeli dış politikaydı" ![]() "Olaylara göre değil, ilkelere göre tavır alıyoruz" dedi ![]() Bu ilkeli duruş nedeniyle Obama'nın Başbakan Erdoğan'a büyük saygı beslediğini ve güvendiğini söyledi ![]() İlkeleri ve duruşa yansımasını anlattı ![]() Anlattıklarından yola çıkarak, "ilkeli dış politikada" şimdilik çok büyük bir sorun yok ![]() Ancak Davutoğlu'nun "ilkeli dış politika" söylemine itirazım var ![]() İlkeli olmak, kişiler açısından doğru bir tavır olmakla beraber, ülkelerin dış politikaları açısından aynı ölçüde doğru mudur emin değilim ![]() Çünkü dış politikalar, genelde oluşan şartlara göre değişir ![]() İlişkide olduğunuz ülkelerin tavrı değiştikçe sizin de tavırlarınızı ona göre değiştirmeniz gerekebilir ![]() Yeni şartlar, yeni politikalar, yeni pozisyonlar, yeni ilkeler gerektirir ![]() Bu yüzden de "ilkeli dış politika" lafı bana çok da doğru gibi gelmedi ![]() Hatta bunu Enis Berberoğlu ile konuştuk ve ilkeliden daha çok "müdebbir ve basiretli dış politika" lafı daha doğru olur gibimize geldi ![]() Çünkü dış politika da aynı ticaret gibidir ![]() İyi tüccar ilkeli değil, müdebbir ve basiretli tüccardır ![]() "İlkeli ama batık" tüccar olmaktansa "müdebbir" ve başarılı tüccar olmak daha yeğdir ![]() "Müdebbir" köken itibarıyla "tedbirli"; "basiretli" ise "uzağı gören" demektir ![]() İlkeler bu ikisine sahipse o zaman başarılı olur ![]() 'Arap martı'ndan korkarım BİRLEŞMİŞ Milletler'de de, Avrupa basınında da gördüğüm şu: Bütün Batılı liderler sürekli bir "Arab Spring" yani "Arap Baharı" şarkısı söylüyorlar ![]() Belli ki, bu şarkı listelere en tepeden girmiş ![]() Arap Baharı falan deniyor da, ben ortada henüz bir bahar göremedim ![]() Evet Arap ülkelerinde, özellikle de Kuzey Afrika'da bir şeyler oluyor ama daha bahar yok ![]() Milletin kıştan bunaldığını görüyoruz ama baharı göremiyoruz ![]() Mısır'da Mübarek gitti ama yeni rejimin nasıl olacağı daha belli değil ![]() İktidarda hâlâ Mübarek artıkları ve belki de beterleri var ![]() ![]() Tunus'ta da seçime giren partilerin büyük bölümü Bin Ali'nin adamları ![]() ![]() Libya'da ise daha Kaddafi'den tam olarak kurtulamadılar ![]() ![]() Bu yüzden Avrupalı liderlerin Arab Spring şarkısını daha notaları yazılmadan, düzenlemesi yapılmadan, detone sesleriyle söylemeleri anlamsız ![]() Bizim Başbakan ise daha "tedbirli" ![]() İyimser ama işin bitmediğinin farkında ![]() Üstelik de üç Arap ülkesine bahar gelse ne olacak! Suudi Arabistan bütün baskıcı rejimiyle dimdik ayakta ![]() Bahreyn'de katliamlar oluyor, Avrupalılar sessiz ![]() Ürdün, Ortadoğu'nun en "karaktersiz" ülkesi olarak aynen devam ediyor ![]() Bu yüzden Arap Baharı'na fazla kanmayın ![]() Mart kapıdan baktırır ![]() ![]() Yok mu bunun yenisi! İSRAİL ve Kıbrıslı Rumlarla yaşadığımız doğalgaz arama krizi çok moralimi bozdu ![]() Yok yok, iki ülkeyle papaz olmamız değil moralimi bozan ![]() Moralim, bunca değişen Türkiye'de bazı şeylerin hâlâ değişmediğini görmek ![]() Benim çocukluğumdan beri Ege ve Akdeniz'de sürekli bir arama krizi yaşarız ![]() Petrol arama, doğalgaz arama ![]() Her krizde Türkiye ve Yunanistan karşılıklı olarak denize "arama" gemileri yollar ![]() 40 yıldır bu krizler sürer ![]() 40 yıldır biz aynı gemileri yollarız ![]() Ya MTA Sismik 1, yani Hora ya da Piri Reis ![]() Eskiden tam felaket Hora'mız vardı ![]() Sonra Almanya'dan Piri Reis geldi ama o da 33 yaşında ![]() Bırakın Ege'deki gerilimi falan, deprem araştırmaları için bile bize bir sismik araştırma gemisi lazım, eli yüzü düzgün, modern cihazlarla donatılmış ![]() Ama yok ![]() Bırakın Ege'de "boy göstermek için" doğru düzgün bir gemiye sahip olmayı, Marmara'daki fayları araştırmak için bile Fransa'dan sismik gemisi geliyor ![]() Rica ediyorum, şu ülkeye doğru düzgün bir sismik araştırma gemisi alalım artık ![]() Bırakalım 33 yaşına gelmiş, şehir hatları vapurunun yarı boyunda bile olmayan Piri Reis'i ![]() 33 yıl çalıştı, emekliliği hak etmiyor mu? Laf başka tavır başka KEMAL Kılıçdaroğlu beni şaşırtıyor ![]() İki hafta önce Habertürk'e geldi ![]() Uzun uzun konuştuk ![]() MİT-PKK görüşmesinin medyaya sızdığı günlerdi ![]() Konu açılınca, "Biz görüşmeye bir şey demiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben de "Televizyondan canlı mı yayınlasalardı görüşmeyi Kemal Bey ![]() ![]() "Tabii ki yayınlasınlar demiyoruz ![]() ![]() ![]() Kendi bakış açısına göre haklıydı ![]() Ancak "Biz görüşmelerine bir şey demiyoruz" dedikten sonra, şimdi aldıkları tavrı anlamakta zorlanıyorum ![]() Bence CHP, terörle mücadele meselesini yanlış bir biçimde ele alıyor ![]() Bu ele alış biçimi CHP'ye ne oy kazandırır, ne saygınlık ![]() Çünkü bundan oy kazanan bir parti zaten var ![]() NE ZAMAN ADAM OLURUZ? Yasaları değil insanları korumanın önemli olduğunu anladığımız zaman Fatih Altaylı
![]() |
|