Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Köşe Yazıları

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
basiretli, ilkeli, müdebbir

İlkeli Mi, Müdebbir ve Basiretli Mi?

Eski 09-28-2011   #1
GöKKuŞaĞı

İlkeli Mi, Müdebbir ve Basiretli Mi?

CUMARTESİ akşamı
New York Peninsula Otel'deyiz
Başbakan'ın Ahmedinejad'la görüşmesi son güne kalıp bir de uzayınca saat 1300'te kalkması gereken uçağımızın yola çıkması belirsiz bir saate sarkmış
Otelde boş boş beklerken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gazetecilerle küçük bir bilgilendirme toplantısı yapmak istediğini söyledi
Davutoğlu, "Yazmak için değil, bilgilendirmek için" diye rica edince sohbetin içeriğini yazmak mümkün olmadı
Davutoğlu dış politikadaki gelişmeleri, Türkiye'nin duruşunu, Başbakan'ın tavrını, Obama ile görüşmedeki havayı anlattı
Üzerinde durduğu en önemli konu "ilkeli dış politikaydı"
"Olaylara göre değil, ilkelere göre tavır alıyoruz" dedi
Bu ilkeli duruş nedeniyle Obama'nın Başbakan Erdoğan'a büyük saygı beslediğini ve güvendiğini söyledi
İlkeleri ve duruşa yansımasını anlattı
Anlattıklarından yola çıkarak, "ilkeli dış politikada" şimdilik çok büyük bir sorun yok
Ancak Davutoğlu'nun "ilkeli dış politika" söylemine itirazım var
İlkeli olmak, kişiler açısından doğru bir tavır olmakla beraber, ülkelerin dış politikaları açısından aynı ölçüde doğru mudur emin değilim
Çünkü dış politikalar, genelde oluşan şartlara göre değişir
İlişkide olduğunuz ülkelerin tavrı değiştikçe sizin de tavırlarınızı ona göre değiştirmeniz gerekebilir
Yeni şartlar, yeni politikalar, yeni pozisyonlar, yeni ilkeler gerektirir
Bu yüzden de "ilkeli dış politika" lafı bana çok da doğru gibi gelmedi
Hatta bunu Enis Berberoğlu ile konuştuk ve ilkeliden daha çok "müdebbir ve basiretli dış politika" lafı daha doğru olur gibimize geldi
Çünkü dış politika da aynı ticaret gibidir
İyi tüccar ilkeli değil, müdebbir ve basiretli tüccardır
"İlkeli ama batık" tüccar olmaktansa "müdebbir" ve başarılı tüccar olmak daha yeğdir
"Müdebbir" köken itibarıyla "tedbirli"; "basiretli" ise "uzağı gören" demektir
İlkeler bu ikisine sahipse o zaman başarılı olur

'Arap martı'ndan korkarım

BİRLEŞMİŞ Milletler'de de, Avrupa basınında da gördüğüm şu:
Bütün Batılı liderler sürekli bir "Arab Spring" yani "Arap Baharı" şarkısı söylüyorlar
Belli ki, bu şarkı listelere en tepeden girmiş
Arap Baharı falan deniyor da, ben ortada henüz bir bahar göremedim
Evet Arap ülkelerinde, özellikle de Kuzey Afrika'da bir şeyler oluyor ama daha bahar yok
Milletin kıştan bunaldığını görüyoruz ama baharı göremiyoruz
Mısır'da Mübarek gitti ama yeni rejimin nasıl olacağı daha belli değil
İktidarda hâlâ Mübarek artıkları ve belki de beterleri var Şimdilik bir şey yaptıkları yok fakat iktidarı korurlarsa ne yapacaklarını tahmin etmek güç değil
Tunus'ta da seçime giren partilerin büyük bölümü Bin Ali'nin adamları 105 partili seçimden ne çıkar belli değil
Libya'da ise daha Kaddafi'den tam olarak kurtulamadılar Kurtulduktan sonra iktidar nasıl oluşacak, kabileler nasıl uzlaşacak o da netlik kazanmadı
Bu yüzden Avrupalı liderlerin Arab Spring şarkısını daha notaları yazılmadan, düzenlemesi yapılmadan, detone sesleriyle söylemeleri anlamsız
Bizim Başbakan ise daha "tedbirli"
İyimser ama işin bitmediğinin farkında
Üstelik de üç Arap ülkesine bahar gelse ne olacak!
Suudi Arabistan bütün baskıcı rejimiyle dimdik ayakta
Bahreyn'de katliamlar oluyor, Avrupalılar sessiz
Ürdün, Ortadoğu'nun en "karaktersiz" ülkesi olarak aynen devam ediyor
Bu yüzden Arap Baharı'na fazla kanmayın
Mart kapıdan baktırır Unutmayın

Yok mu bunun yenisi!

İSRAİL ve Kıbrıslı Rumlarla yaşadığımız doğalgaz arama krizi çok moralimi bozdu
Yok yok, iki ülkeyle papaz olmamız değil moralimi bozan
Moralim, bunca değişen Türkiye'de bazı şeylerin hâlâ değişmediğini görmek
Benim çocukluğumdan beri Ege ve Akdeniz'de sürekli bir arama krizi yaşarız
Petrol arama, doğalgaz arama
Her krizde Türkiye ve Yunanistan karşılıklı olarak denize "arama" gemileri yollar
40 yıldır bu krizler sürer
40 yıldır biz aynı gemileri yollarız
Ya MTA Sismik 1, yani Hora ya da Piri Reis
Eskiden tam felaket Hora'mız vardı
Sonra Almanya'dan Piri Reis geldi ama o da 33 yaşında
Bırakın Ege'deki gerilimi falan, deprem araştırmaları için bile bize bir sismik araştırma gemisi lazım, eli yüzü düzgün, modern cihazlarla donatılmış
Ama yok
Bırakın Ege'de "boy göstermek için" doğru düzgün bir gemiye sahip olmayı, Marmara'daki fayları araştırmak için bile Fransa'dan sismik gemisi geliyor
Rica ediyorum, şu ülkeye doğru düzgün bir sismik araştırma gemisi alalım artık
Bırakalım 33 yaşına gelmiş, şehir hatları vapurunun yarı boyunda bile olmayan Piri Reis'i
33 yıl çalıştı, emekliliği hak etmiyor mu?

Laf başka tavır başka

KEMAL Kılıçdaroğlu beni şaşırtıyor
İki hafta önce Habertürk'e geldi
Uzun uzun konuştuk
MİT-PKK görüşmesinin medyaya sızdığı günlerdi
Konu açılınca, "Biz görüşmeye bir şey demiyoruz Elbette görüşülür Sorunu çözmek için kiminle gerekiyorsa onunla görüşülür Biz de iktidar olsak görüşürdük Bizim kızdığımız, görüştükleri halde görüşmüyoruz demeleri İşte görüşüyorlarmış Belgelendi Görüşsünler ama bunu da kamuoyundan gizlemesinler" dedi
Ben de "Televizyondan canlı mı yayınlasalardı görüşmeyi Kemal Bey Bu görüşmeler genelde gizli olur" dedim
"Tabii ki yayınlasınlar demiyoruz Ama görüştüklerini söyleyince bize yalancı dediler, şerefsiz dediler Biz bunu vurguluyoruz" dedi
Kendi bakış açısına göre haklıydı
Ancak "Biz görüşmelerine bir şey demiyoruz" dedikten sonra, şimdi aldıkları tavrı anlamakta zorlanıyorum
Bence CHP, terörle mücadele meselesini yanlış bir biçimde ele alıyor
Bu ele alış biçimi CHP'ye ne oy kazandırır, ne saygınlık
Çünkü bundan oy kazanan bir parti zaten var

NE ZAMAN ADAM OLURUZ? Yasaları değil insanları korumanın önemli olduğunu anladığımız zaman

Fatih Altaylı

GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com