09-13-2011
|
|
Şengül Şirin
|
Antofagasta,Şili"nin Kuzeyindeki Antofagasta Ilinin ve Antofagasta Bölgesinin Yönetim Merkezi.
ANTOFAGASTA

Antofagasta,Şili"nin kuzeyindeki Antofagasta ilinin ve Antofagasta bölgesinin yönetim merkezi Büyük Okyanus kıyısındaki Moreno Körfezinde liman 1879"a değin bir Bolivya kenti olan Antofagasta ,kıyıdaki rüzgarlı ve kıraç dağların eteklerinde kuruldu Gübre piyasasında 1866"dan sonra görülen canlılık ve 1870"te Caracoles"te gümüş bulunması,kentin büyümesinde önemli rol oynadı 1870"te tüzel kimlik kazandı
Bakır ve Kükürt ihracı,kentin bugün de başlıca işlevleri arasındadır Döküm cevher arıtma ve sülfürik asit üretim tesislerinin yanı sıra,yerel pazara dönük gıda,içki ve balıkunu üreten kuruluşlar da vardır Tarak ağı çeken balıkçı gemilerinin üretildiği bir tersane de bulunur 1956"da kurulan Kuzey Üniversitesi Şili"nin kuzeyindeki en büyük kent olan Antofagasta "dadır Ayrıca Pan-Amerikan otoyolu üzerinde bir ulaşım merkezi olan kent,kuzey ve güneydeki kentlerin yanı sıra maden ocaklarına ve Bolivya"nın Oruro,Arjantin"in de Salta kentlerine demiryoluyla bağlanır Antofagasta"da uluslararası bir havaalanı da vardır Nüfus (1990 tah ) 219 291
Kaynak:AnaBritannica cilt 2 frmsinsi net için derlenmiştir
|