|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
düşülebilir, fakirlere, ismail, kökbulut, matrahından, vergi, yardım |
![]() |
Fakirlere Yardım Vergi Matrahından Düşülebilir / İsmail Kökbulut |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Fakirlere Yardım Vergi Matrahından Düşülebilir / İsmail KökbulutFakirlere yardım vergi matrahından düşülebilir / İsmail Kökbulut ![]() Ramazan ayında birçok hayırsever kişi ve kuruluş bağış ve yardımlarda bulunuyor ![]() ![]() Fakirlere yardıma devlet desteği İşletmelerin ve beyanname veren Gelir Vergisi mükelleflerinin belli şartlarla yaptığı gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağış ve yardımları vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün ![]() Bağışlar nereye yapılırsa gider olarak dikkate alınır? Bağışların fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek veya vakıflar aracılığı ile yapılması zorunlu ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan bağışların vergisel avantajından kimler faydalanabilir? Bağışların gider yazılmasına yönelik hüküm Gelir Vergisi Kanunu'nun 40 ![]() ![]() ![]() ![]() Kısaca 2011 yılı kazancını 2012 yılında beyan edecek olan; - Şirketler - Ticari, zirai, serbest meslek kazancı, ücret geliri, gayrimenkul sermaye üradı, menkul sermaye iradı, sair kazanç ve irad elde tüm mükellefler, bu tür bağışlarını indirim konusu yaparak daha az vergi ödemeleri mümkün ![]() Bağışların kapsamı nedir? Bu kapsama gıda, temizlik, giyim ve yakacak maddeleri giriyor ![]() ![]() Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli indirim konusu yapılıyor ![]() Uyulması gereken hususlar Bağışların mutlaka dernek veya vakıf adına düzenlenen fatura ile belgelendirilmesi ve taşıma için sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekiyor ![]() Bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi KDV'den istisna ![]() ![]() Bağışlanan malın maliyet bedeli (KDV dahil) indirim olarak dikkate alınacak ![]() Bağış konusu mal için yüklenilen KDV'nin indirimi mümkün değil ![]() ![]() Faturada "İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır" ibaresinin yer alması da zorunlu ![]() Fakirlere yardımda bulunmak isteyenler, bu yardımlarını gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflar aracılığıyla gerçekleştirdiklerinde vergisel avantaj elde ediyorlar ![]() Kaynak: Bugün Gazetesi
![]() |
|