|  | İtibar |  | 
|  06-28-2011 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   İtibarİtibar İTİBAR a  (ar  itibar)  1  Başkalarından saygı görme, çevresinde saygı  uyandırma; saygınlık: Artık hiçbir itibarı kalmadı  Delegeler arasında  itibarı çok fazla   —2  Bir kimseye gösterilen ilgi, saygı: Komşularımın hepsinden itibar gördüm   —3  Özellikle ticarette borcunu ödeme konusunda duyulan güven; kredi:  Piyasada hiç itibarı kalmadı, senetleri peş peşe protesto ediliyor,  itibarı sarsılmak   —4  Bir şeye itibar etmek, ona değer vermek, onu önemsemek! kimseye,  sözlerine itibar etmek, ona, sözlerine güvenmek, doğru söylediğine  inanmak: Ben söyledim ama sözlerime itibar etmediniz   || İtibar kazanmak, saygınlık kazanmak, saygınlığını yeniden elde etmek   || itibara almak, göz önünde bulundurmak, hesaba katmak   || itibardan düşmek, sözkonusu bir şeyse, önemini yitirmek, eski değeri kalmamak; bir kimseyse, saygınlığını yitirmek   —Huk  itibar emri, kredi görevlendirilmesi  (Bir kimse, kendi adına ve  hesabına ve görevlendirenin sorumluluğu altında, bir üçüncü kişiye kredi  açmak ya da krediyi yenilemekle görevlendirilmiş ve bunu kabul etmişse,  görevli, vekillik yetkisini aşmadıkça, görevlendiren, kredi borcundan  dolayı kefil gibi sorumlu olur [Borçlar k  md  400]  ) İtibar mektubu, kredi mektubu  (Mektup sahibiyle çoğu kez banka olan  muhatap arasında bir vekâlet İlişkisi, mektubu alan üçüncü kişiyle de  yetki durumu doğar  Muhatap, itibar mektubuyla, üçüncü kişinin  isteyeceği paranın ödenmesi konusunda bir vekâlet, üçüncü kişi de parayı  muhataptan alma yetkisini alır  ) —Sey  oy  itibar söyleşmesi (muhaveresi), gölge oyununda Karagöz'le  Hacivat'ın, kişinin toplum içinde nasıl itibar kazanacağı ve itibarlı  olana nasıl davranılacağı konusunda yaptıkları söyleşme   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |