|  | Alabaş Lahana - Alabaş Lahana Yetiştiriciliği |  | 
|  04-20-2011 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Alabaş Lahana - Alabaş Lahana YetiştiriciliğiAlabaş Yetiştiriciliği  Ekonomik önemi, Anavatanı ve Yayılma alanları Lahana grubu sebzeler içinde yer alan alabaş, gövde üzerinde oluşan yumrusu yenen bir sebze türüdür  Ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde  yetiştiriciliği yapılmaktadır  Ancak üretim alanın ve miktarı çok  düşüktür  Bu yüzden ülkemizde ekonomik  anlamda üretilip  tüketilmemektedir  Alabaş dış ülkelerde de fazla üretilmez  Anavatanı kesin olmamakla  birlikte batı Avrupa Olduğu sanılmaktadır  Ülkemizdeki üretim alanı ve  üretim miktarı hakkında kayıt  bulunmamaktadır  2  Morfolojik özellikleri 2  1  Kök 2  2  Yumru 2  3  Yaprak 2  4  Çiçek 2  5  Meyve Alabaşın lahana grubu sebzelerden ayıran özelliği sebze olarak değerlendirilen gövdesinin depo haline gelmesidir  2  1  Kök Ekimden sonra tohumlar 5-7 gün içinde çimlenir ve bitkiler toprak yüzeyine çıkarlar  Toprak altında ana kazık kök ve bu kazık kök  üzerinde saçak kökler oluşur  Köklerin boyu toprak yapısına ve  yetiştirme dönemindeki ekolojik koşullara bağlı  olarak değişmektedir  2  2  Yumru Çimlenen alabaş tohumlarında, kotiledon yapraklardan sonra gövde dokularının kalınlaşması ile birlikte sebze olarak değerlendirilen gövde şişkinleşerek yumru oluşur  Alabaşta yumru toprak yüzeyinden 3-5 cm  yukarıda  gövdenin şişkinleşmesinden meydana gelir  Alabaşta yumru rengi  açık yeşil veya  maviye çalan eflatun renkli olabilir  Yumrular  bitkinin gövdesi durumundadır  Erkenci çeşitlerde yumru ağırlığı  250-300 gr, geççi çeşitlerde ise bir kg’a  kadar çıkabilir  Yumruların  hasadı gecikirse irileşir ve ağırlıkları 2 kg’a  kadar ulaşır  2  3  Yaprak Yapraklar yumrunun üst kısmından çıkar  Yaprak sapları lahana grubu   sebzelerin yaprak saplarından daha uzun, ancak yaprak ayası daha   küçüktür  2  4  Çiçek Sebze olarak değerlendirilen yumru gövdesinin üst kısmının orta kısmından çiçek sürgünleri çıkar  Çiçeklenme ve çiçek organlarının şekli  lahana  grubu sebzelerin genel özelliğine uyar  Çiçek sürgünleri 100  cm’ye kadar boy  alabilirler  2  5  Meyve Alabaş meyvelerinde diğer lahana grubu sebzelerin meyve özelliklerine benzer  3  Tohum ve Çimlenme özellikleri Alabaş tohumlarının büyüklüğü ve rengi daha çok karnabahar tohumlarına benzer  1000 tane ağırlığı  3-4 gr arasında değişmektedir  4  Yetiştirme İstekleri 4  1  İklim istekleri 4  2  Toprak isteği 4  1  İklim istekleri Sıcaklık alabaş yetiştiriciliğinde büyük önem taşır  Çimlenmeden sonra  bitkilerin 10 °C’ nin altında bir hafta kalması halinde  bitkiler yumru  oluşturmaz  Ancak sıcaklık istekleri bilinmemektedir  Ancak  sıcaklığın  optimum 22° C olması istenir  Hassas olmayan geççi çeşitler 5° C   civarındaki sıcaklıklarda bile çiçeklenemez  Uzun gün koşulları çimlendirmeyi hızlandırır  Nem çok önemlidir kurak  havalarda yumru gelişmesi  yavaşlar, çatlamalar görülür  Yüksek nemde  kalite ve verim artar  4  2  Toprak isteği Alabaş her toprakta yetişebilir  Ancak iyi gelişme için besin maddelerince zengin toprak pH’sı 5  6-7  civarında olması gerekir  5  Yetiştirme şekli 5  1  Toprak  hazırlığı, ekim, dikim ve bakım işleri 5  2  Gübreleme Alabaş yetiştiriciliği doğrudan tohum veya fide dikimi ile yapılır  Soğuk bölgelerde  fide ile üretim yaygındır  5  1  Toprak hazırlığı, ekim, dikim ve bakım  işleri Alabaş yetiştirecek alan sürülür, gerekli gübre atıldıktan sonra yetiştirme yerleri ekim dikime hazır hale getirilir  Tohumların  ekileceği veya fidelerin dikileceği yerlere 60-70 cm  aralıklarla  açılır  Doğrudan ekim yapılacaksa sıcak bölgelerde sonbahar, soğuk   bölgelerde ilkbahar ekim için uygundur  Hasat dönemine kadar kültürel  işlemler  aksatılmadan yapılmalıdır  İkinci yetiştirme dönemi soğuk  bölgelerde uygulanan  fide ile yetiştirmedir  Sıcak veya ılık yastıklar  hazırlanır  Tohum ekiminden  yaklaşık 4-6 hafta sonra yastıklara ekilen  tohumlardan oluşan fideler dikim  büyüklüğüne gelirler  Dikim  büyüklüğüne ulaşan bu fideler dikkatli bir şekilde  sökülerek aynen  tohumda olduğu gibi karıkların boyun noktasına çamura  dikilir  Gerek doğrudan gerekse fide ile yapılan yetiştirme yönteminde düşük sıcaklıklara hassas olan bitkiler düşük sıcaklık koşullarında tutulmamalıdır  5  2  Gübreleme Alabaş yetiştiriciliğinde aşırı derecede N’li gübre uygulaması vegetatif gelişmeyi hızlandırır, hasat gecikir ve yumrularda yarılma görülür  Dekara kg N,  10-15 kg P2O5 ve 20-25 kg K2O bir defada ekim ve dikimden  önce verilmelidir  Potasyumlu gübre verilmemelidir  6  Olgunluk, Hasat ve  Depolama Alabaş yumruları fazla irileşmeden hasat edilmelidir  Hasadın  gecikmesi  yumruların koflaşmasına neden olur  Genellikle iri olmayan yumrular   tercih edilir  Erkenci alabaş yumruları düşük sıcaklıklarda 2-5 hafta  sonbaharda  hasat edilen geççi alabaş yumruları ise yaklaşık 2 aya kadar   saklanabilir  7  Verim Alabaş yetiştiriciliğinde ekim zamanı çeşit özelliği ve bitkiler arası mesafeler dekardan alınan alabaş verimini etkiler  Dekardan ortalama  2-5 ton arasında değişen alabaş yumrusu elde  edilir  8  Tohum üretimi İlkbahar döneminde yetiştirilen erkenci çeşitler hasat olgunluğuna geldiklerinde hasat edilemezse gün uzunluğu ve sıcaklığın artması ile alabaş bitkileri generatif döneme geçer  Yumrunun üst  kısmında  sürgünler meydana gelir  Daha sonra bu sürgünler zerinde çiçekler   meydana gelir  Tozlanma böcekler ile olur  Bitkiler diğer lahana grubu   sebzelerdeki gibi çiçeklenerek tohum bağlar  Lahana ve karnabaharda  olduğu gibi  hasat olgunluğuna gelmiş tohumluk bitkiler hasat edilip  harmanlanarak tohumlar  elde edilir  Sonbaharda yetiştirilen geççi çeşitlerde ise ya tohumluk alabaş yumrular bir başka yere şaşırtılır veya esas yetiştirme yerlerinde bırakılır  Çiçeklenen, meyve ve tohum bağlayan alabaş bitkileri hasat   olgunluğuna geldikten sonra yukarıda belirtildiği gibi hasat edilirler  Dekardan  ortalama 20-50 kg arasında tohum elde edilir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Alabaş Lahana - Alabaş Lahana Yetiştiriciliği |  | 
|  04-20-2011 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Alabaş Lahana - Alabaş Lahana YetiştiriciliğiAlabaş Lahana,( Brassica oleracea"nın gongylodes çeşidi  ) turpgiller ( Brassicaceae) familyasından 16  yüzyıldan beri bilinen en anayurdu Avrupa olan lahana çeşidi  En belirgin özelliği toprağın hemen üstünde bulunan,oldukça geniş gövdelidir  Yenebilir  duruma gelmesi için gövde çapının 5-6 cm"ye ulaşması gerekir  Bu aşamada daha önce yuvarlak olan gövde hafif basık bir biçim alır ve bitki büyümeye devam ederse gövde uzar  Yenebilen gövdelerin tadı şalgama benzer,ama daha tatlı ve yumuşaktır  Alabaş lahana,ticari üretimi pek yaygın olmamakla birlikte,bazı bölgelerde bahçelerde yetiştirilir  sevilen bir sebzedir  Avrupa"da hayvan yemi olarak da üretilir  Genç ve körpe yaprakları salata olarak,kalınlaşmış gövdesi ise pişirilerek yenir  Kaynak:AnaBritannica cilt 1 frmsinsi  netiçin derlenmiştir   | 
|   | 
|  | 
|  |