Adal,hayatı,yaşamı,emirlik |
04-14-2011 | #1 |
Şengül Şirin
|
Adal,hayatı,yaşamı,emirlikADAL Adal,Doğu Afrika"da,Aden,Körfezinin güneybatısındaki Danakil-Somali bölgesinde tarihi Müslüman emirliğiBaşkenti bugün Etiyopya sınırları içinde kalan Harer"deydiADAL,14yüzyılda küçük çaplı sınır baskınları ve çatışmalarla Hıristiyan Habeşiştan ile sürtüşmeye başladı16yüzyılda saldırılarını artırınca kısa bir süre de olsa uluslararası düzeyde dikkatleri üstüne çektiBu saldırılarda Adal kuvvetlerine Aden Körfezi kıyısındaki Zeylan valisi Mahfuz komuta ediyordu1516"da Mahfuz ile birçok yandası Habeşlerin kurduğu bir pusuda öldürüldü Birkaç yıl sonra Ahmad Gran ( Solak Ahmed ) adlı yeni bir önder ortaya çıktıMüslüman göçebelerden topladığı yandaşlarıyla Habeşiştan"a cihad açan Ahmad Gran,ülkenin dağlık bölgelerinde ilerleyip,Habeş imparatorunu ülkeden ayrılmaya ,halkı da kitleler halinde din değiştirmeye zorladıBöylelikle Adalllılar 1533 öncesinde orta Habeşistan"ın büyük bir bölümünü denetim altına aldılarKiliseleri ve manastırları yakıp yıktılarKaçak Habeş imparatoru yardım yardım için Portekize başvurdu1541 "de tüfekli 400 Portekiz askeri Mitsiwa"da karay çıktıBunun üzerine Adal kuvvetleri de Arap,Türk ve Arnavutlardan oluşan 900 tüfekli asker ve toplarla güçlendirildiAdal"ın üstünlüğü Ahmed Gran"ın 1543"te Tana Gölü yakınlarındaki bir çarpışmada öldürülmesine değin sürdüDaha sonraki Galla (Oromo) istilaları Adal"ın gücüne son verdiAdal hükümdarları kuzeydeki çöle kaçtılar,göçebe yandaşları dağıldıve Adal önemini yitirdi Kaynak;AnaBritannica cilt 1"de frmsinsinet için derlenmiştir