| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| açısal, cismin, çizgisel, denir, dönmesine, göre, momentum, noktaya, vektörünün | 
|  | Açısal Momentum Nedir? Bir Cismin çizgisel Momentum Vektörünün Her Hangi Bir Noktaya Göre Dönmesine Açısal Momentum Denir. |  | 
|  04-13-2011 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Açısal Momentum Nedir? Bir Cismin çizgisel Momentum Vektörünün Her Hangi Bir Noktaya Göre Dönmesine Açısal Momentum Denir. Açısal momentum Nedir? Bir cismin çizgisel momentum vektörünün her hangi bir noktaya göre dönmesine açısal momentum denir  Cismin çizgisel momentum vektörü P,bu vektörü dönme noktasına bağlayan  konum vektörü r ise (r ve P bir birine diktir), cismin açısal momentum vektörü olur  Buradaki x işareti vektör çarpımını belirtmektedir   Görsel tanım Açısal momentumAçısal momentum vektörü dönme düzlemine dik olup, yönü sağ el kuralıyla bulunabilir  Baş parmak momentumun yönü, ona dik işaret  parmağı konum vektörünün yönünü gösterirse, avuç içinin yönü de açısal  momentumun yönünü gösterir  Bir sistemde açısal momentumun zamana göre değişmeyip sabit kalmasına açısal momentumun korunumu denir, dL/dt=sabit  Sistemde açısal  momentumun zamana göre değişimi aynı zamanda dönme momentini (tork)  verir,N=dL/dt  Açısal momentumun korunumu, fiziğin önemli korunum  yasalarından olup, onun birçok alanında kullanılır  Örneğin astronomide,  atom ve molekül fiziğinde, klasik ve kuantum mekaniğinde , çekirdek  fiziğinde, yüksek enerği ve parçacık fiziğinde çözümlemeler yaparken  açısal momentum korunumuna sık sık baş vurulur   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Açısal Momentum Nedir? Bir Cismin çizgisel Momentum Vektörünün Her Hangi Bir Noktaya Göre Dönmesine Açısal Momentum Denir. |  | 
|  04-13-2011 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Açısal Momentum Nedir? Bir Cismin çizgisel Momentum Vektörünün Her Hangi Bir Noktaya Göre Dönmesine Açısal Momentum Denir.Açısal momentum ,içinden geçen ya da dışında bulunan bir eksen çevresinde hareket eden bir cismin ya da cisimler sisteminin dönme eylemsizliğini gösteren özellik  Yer,Güneş çevresindeki yıllık dolanımı nedeniyle yörüngesel açısal momentuma,kendi çevresindeki günlük dönüşü nedeniyle de spin açısal momentuma sahiptir  Açısal momentum bir vektörel niceliktir,dolayısıyla da,ancak hızıyla birlikte yönü de belirtilirse eksiksiz biçimde tanımlanmış olur  Dolanmakta olan bir cismin açısal momentumunun büyüklüğü , o cismin doğrusal momentumu ile ( doğrusal hızı v ile kütlesi m"nin çarpımı) kütleçekimi merkezinden geçen ve anlık devinme doğrultusunda yer alan doğrunun dönme merkezine uzaklığını gösteren r"nin çarpımına kısaca mvr"ye eşittir  Öte yandan içinden geçen bir bir eksen çevresinde dönmekte olan bir cismin açısal memontumu cismi oluşturan tüm parçacıklar için hesaplanan mvr nicelikleninin toplamı olarak düşünülebilir  Kendi kütleçekimi merkezinin çevresinde dönmekte olan bir cismin ya da sistemin açısal momentumu da,yukarıdakine eş biçimde eylemsizlik momenti I ile açısal hız w "nın çarpımı yada kısaca Iw olarak tanımlanabilir  Açısal momentum vektörünün yönü cismin dönme ekseninin yönüyle aynıdır  Bu yön benzer biçimde döndürülen bir sağ-el vidanın ilerleme yönüyle aynısa,artı yön olarak kabul edilir  MKS ve SI birimleri sistemlerinde açısal momentum birimi,saniyede kilogram metre karedir  ( kg -m2/ sn)  Dış kuvvetlerin etkilerinden arındırılmış bir cismin ya da sistemin açısal momentumu değişmez ve değişmezlik "açısal momentumun korunumu" yasası olarak bilinir  Örneğin,dönen bir katı cisim,bir dış momentten etkilenmediği sürece sabit bir hız yönlenmeyle dönmeyi sürdürür  ( Gerçekte açısal momentumun değişme oranı uygulanan momente eşittir  ) Dönen bir buz dansçısı kollarını kapattığı zaman açısal momentumu Iw değişmediği halde,eylemsizlik momenti I azaldığı için daha hızlı dönmeye başlar  başka bir deyişle dansçının açısal hızı w artar  Büyüklük gibi yön de korunduğundan örneğin bir uçaktaki cayropusulanın yönlenmesi,uçağın hareketinden etkilenmez  sabit kalır  Elektron gibi temel parçacıkların benzer özelliklerine uygulanan yörünge ve spin açısal momentum kavramları için bak  spin Ayrıca,bak  momentum Kaynka;AnaBritannica cilt 1 denforumsinsi  net için derlenmiştir   | 
|   | 
|  | 
|  |