Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
istanbul, lisesi

İstanbul Lisesi

Eski 03-23-2011   #1
Şengül Şirin

İstanbul Lisesi

İstanbul lisesi

İstanbul lisesi, istanbul'da lise Çekirdeğini, Selanikli Abdülkâmil Efendi ile emekli bahriye yüzbaşısı Nadir Efendi'nin Şems ül-mekâtlp adıyla kurdukları (1884) okul ve bu ortaklığın bozulması üzerine ertesi yıl Nadir Efendi'nin Süleymaniye yakınlarında kurduğu "Numunei terakki" adındaki okul oluşturur (1885) Kısa zamanda gelişen bu öğretim kurumu Maarif nezareti tarafından satın alınarak (1896) resmileştirildi Numunei terakki idadisi 4 yıl ilkokul, 3 yıl rüştiye ve 3 yıl idadi olmak üzere 10 yıl eğitim veriyordu, ikinci meşrutiyette (1908) ilk kısmı ile rüştiye sınıfları birleştirildi, beş yıl oldu Bir yıl sonra okulun adı "istanbul Leyli idadisi" olarak değiştirildi

Bu dönemde okul, Bezmi-âlem Sultanin Sultan Mahmut II türbesi arkasında yaptırmış olduğu binada bulunuyordu Okul 1910'da "istanbul lisesi" adını aldı ve Türkiye'de "lise" sözcüğü ilk kez bu okulda kullanıldı 1913'te adı "istanbul Sultanisi"ne çevrilen okulda yine ilk, orta ve lise kısımları vardı, ilk kısımdan başlayarak fransızca okutuluyor, fransız liselerinin programları uygulanıyordu Beden eğitimi öğretmeni Ahmet Robenson' un çabalarıyla okulda istanbul Spor kulübü ile "Keşşaf" adlı bir izci örgütü kuruldu (1912) Okul, 1914'te Yüksekkaldı-rım'da Saint-Benoit binasına taşındı

1917'de almanca öğretim yapılmasına karar verilerek Almanya'dan 22 öğretmen getirildi Okul, 1919'daSaraçhanebaşı'n-daki Münir Paşa konağına, kısa bir süre sonra da Mercan sultanisi'ne taşındı 1923'te istanbul Erkek lisesi adı ile Beyazıt'ta Fuatpaşa konağı'na geçti 1933'te de Cağaloğlu'nda, önceleri Düyunuumu-miye'nin olan bugünkü binasına yerleşti Yatılı kısım 1934'te kaldırıldı, 1958'de yeniden açıldı 1958-1959 öğretim yılından bu yana almanca öğretim yapmaya, 1965-1966 öğrenim yılından bu yana da kız öğrenci alınmaya başladı Okulun adı 1982-1983 öğretim yılında "istanbul lisesi" olarak değiştirildi

istanbul lisesi ortaokul (3 yıl) ve lise (3 yıl) olmak üzere iki aşamalıdır Ayrıca 1 yıl hazırlık öğrenimi yapılır 1988'de toplam öğrenci sayısı (kız ve erkek; yatılı ve gündüzlü) 1 145'ti Okula merkezi sistemle yapılan sınavla öğrenci alınır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com