|  | İçit |  | 
|  01-21-2011 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   İçitİçit İÇİT a  Susuzluğu gidermek ya da serinlemek için içilen her türlü sıvı, içecek:  "Soğuk soğuk sularım sana içit olsun" (Dede Korkut kitabı, XIV  yy)  -ANSİKL  ¡çitlerin başlıca fizyolojik rolü, organizmanın suyunu en uygun  düzeyde tutmaktır ¡çitlerin sağladığı su, katı besinlerin getirdiği su  ile organizma içi yükselt-genmelerden doğan suya eklenir Besin-lerce  sağlanan su, miktar olarak, beslenme rejimine ve yemeklerin hazırlanma  tarzına göre değişir  Bu miktar günde ortalama 1 000 g kabul  edilmektedir  Vücuttaki yükseltgenmelerden doğan su, günde yaklaşık 300 g  kadardır  Geriye ¡çitlerden sağlanan su kalır ki, bunun da miktarı,  kişinin etkinliğine ve iklime göre günde 500-1 500 g arasında değişir içilen sular çok çeşitlidir: içme suları, doğal ve yapay maden suları ve gazozlar Hayvansal kaynaklar arasında tek içecek süttür  Sütün ayran,  kefir, kımız gibi değişik şekilleri olabilir  Bütün öteki içitler  bitkisel özsularla hazırlanır ve üretim yöntemine göre şu içitler  sayılabilir: meyve ya da sebze suları, limonata, portakal suyu ve meyve,  çiçek ve bitkilerle hazırlanan şuruplar  Ondan sonra mayalanmış içitler  gelir: meyvelerden yapılanlar (şarap, vb  ), tanelerden ve bitkilerden  yapılanlar (boza, bira, rus kvası), baldan yapılanlar (bal şerbeti),  bunların ardından da damıtık alkollü içkiler (rakı, cin, viski, likör,  konyak, vb); alkollü aromatik içkiler arasında kına kına şarabı, bitter,  sangria gibi aperi-tiflerle, punç, grog, sıcak şarap ve kokteyl gibi  içkiler yer alır  Alkolsüz aromatik içkiler arasında infusyon,  dekoksiyon ya da maserasyon yoluyla elde edilen çay, kahve, kakao, mate  (paraguay çayı), hindiba kahvesi ve gene bitkilerle yapılan ıhlamur,  adaçayı gibi tüm içitler sayılabilir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |