|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| belirlendi…, haftada, kanserinde, kat, kez, mide, risk, sucuğun, taşıdığı, tüketilen |
Haftada 1-2 Kez Tüketilen Sucuğun Mide Kanserinde 3 Kat Risk Taşıdığı Belirlendi… |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Haftada 1-2 Kez Tüketilen Sucuğun Mide Kanserinde 3 Kat Risk Taşıdığı Belirlendi…Haftada 1-2 kez tüketilen sucuğun mide kanserinde 3 kat risk taşıdığı belirlendi… Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışmada, yemekleri çok sıcak yemenin 3 3, çok hızlı yemenin 5 4 kat risk yarattığı belirlendi![]() Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışma, yiyeceklere fazla tuz eklenmesinin 4 2, gün aşırı tuzlu ayran tüketiminin 1 8, tuzlu tereyağının 1 5, her gün ve her öğün turşu yenilmesinin 7 kat; sucuğun haftada 1-2 kez tüketilmesinin 3, haftada 1-2 kez hamur tatlısı tüketilmesinin 7 5 kat risk taşıdığı belirlendi![]() Çalışmada, yeşil yapraklı sebzelerin, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesinin ise mide kanseri riskini azaltığı, helikobakter piloriden korunulması ve tanı halinde mutlaka tam tedavinin şart olduğu ifade edildi ![]() Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Onkoloji Hastanesi Başhekimi ve Medikal Onkolog Prof Dr Şuayib Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beslenme şekli ile mide kanserinin birbiri ile ilişkili olduğunu söyledi![]() Mide kanserinde tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğunu, bu nedenle koruyucu hekimliğin önem kazandığını vurgulayan Yalçın, beslenme şekli, yaşam tarzı değişikliği ve tütün kullanımının sonlandırılması ile riskin önemli ölçüde azaltılabileceğini ifade etti ![]() Yalçın, mide kanseri tanısı konmuş yetişkinlerin beslenme ve yaşam tarzına ilişkin alışkanlıklarının mide kanseri riski üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan çalışmada önemli sonuçlar elde edildiğini belirtti ![]() Çalışmada, tüm katılımcılara beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim sıklığını saptayacak nitelikte bir anket uyguladığını belirten Yalçın´ın verdiği bilgiye göre, katılımcılar çalışmadan 3 5 ay önce tanı konulan hastaları kapsıyor![]() Çalışmada, tanı almadan önce mide kanserli hastaların yüzde 55 7´sinde bir ya da daha fazla tanı konmuş mide hastalığının varlığı dikkat çekiyor En sık görülen mide hastalıklarının başında yüzde 50 9 gastrit ile yüzde 44 1 ülser geliyor![]() Mide kanserli hastaların yüzde 12 3´ününe, kontrol grubundakilerin ise yüzde 8 5´inin ailesinde mide kanseri öyküsü bulunuyor![]() SİGARA VE ALKOL KULLANIMININ ETKİSİ BÜYÜK Çalışma grubunda sigarayı bırakan ve hala içen kişilerin yüzde 59,4´ünün, 13-23 yıl boyunca günde 13-22 adet sigara içtikleri belirtiliyor Kontrol grubundakilerin yüzde 55,7´sinin de 11-23 yıl 8-12 adet sigara içtiği ifade ediliyor![]() Öte yandan, her iki grupta alkol kullanma oranları çok fazla olmamakla birlikte, mide kanserli hastaların tükettikleri alkol miktarının kontrol grubundakilerden anlamlı derecede fazla olduğu vurgulanıyor ![]() FAZLA TUZ TÜKETİMİ MİDE KANSERİNİ TETİKLİYOR Çalışmanın en dikkat çekici sonuçları ise şöyle: ´´Çok hızlı yemek yemek, mide kanseri riskini yaklaşık 5 4 kat arttırıyor![]() Yemekleri çok sıcak yemek, istatistiksel açıdan önemsiz olmakla birlikte 3 3 kat risk yaratıyor![]() Yemeklerin tuzlu yenilmesi, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükseltiyor Bu nedenle, sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklenmesi riski yaklaşık olarak 4 2 kat artırıyor![]() Mide kanseri açısından gün aşırı tuzlu ayran tüketimi 1 8, tuzlu tereyağı 1 5 riske yol açıyor![]() Tuzlu çekirdek her gün tüketilen bir yiyecek olmamasına karşın, gün aşırı tüketilmesi halinde riski yaklaşık 1 3 artırırken, her gün ve her öğün turşu yenilmesi de 7 kat risk yaratıyor![]() Günde bir kez kırmızı et tüketilmesi mide kanserine yol açabiliyor Özellikle, işlenmiş et ürünü olan sucuğun haftada 1-2 kez tüketilmesi ortalama 3 kat risk yaratıyor![]() Çalışmada, şeker kullanımına da dikkat edilmesi tavsiye ediliyor Haftada 1-2 kez hamur tatlısı yenilmesi, mide kanseri açısından 7 5 kat risk taşıyor![]() Sık tüketim açısından kolalı içecekler riski yaklaşık 3 4 ve gazlı içecekler 6 kat artırıyor![]() SOĞAN VE SARIMSAK TÜKETİLMESİ RİSKİ AZALTIYOR Yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesi, mide kanseri riskini azaltıyor ![]() Mide kanserinden korunmak için, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durulması, peynir gibi çok tuzlu yiyeceklerin tuzsuzlarının tercih edilmesi öneriliyor ![]() Şeker ve şekerli yiyeceklerin mümkün olduğunca az tüketilmesi, vücut ağırlığının korunması tavsiye ediliyor ![]() Diyette tuz ve tuzlu besinlerin tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, sigaranın bırakılması ve helikobakter piloriden korunulması ve tedavi edilmesi gerekiyor – Bugün -
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır |
|
|
|