Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ankaralı, ismail, mutasavvıf, rüsuhi

Ankaralı İsmail Rüsuhi (mutasavvıf)

Eski 01-20-2011   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Ankaralı İsmail Rüsuhi (mutasavvıf)



Ankaralı İsmail Rüsuhi (mutasavvıf)

İSMAİL RÜSUHİ Ankaralı, türk mutasavvıf (Ankara, ? - ? 1631) Ankara'da medrese öğrenimi gördü Önce bayrami tarikatına bağlandı, daha sonra mevlevi oldu istanbul'da Galata mevlevihanesi' ne girdi Abdi Dede'nin yerine şeyh oldu Muhittin Arabi'nin felsefesinden yola çıkarak, Mevlana Celalettin Rumi'nin Mesnevi' sini Fatih ül-ebyât şerh-i Mesnevi (1835, 6 c) adı altında yorumladı Bu yorumu mev-levller arasında benimsendi; "Hazret-i Şarih" "Şarih-i Ankaravi" ya da "Ankara-vl" adlarıyla tanındı Altı cilt olan Mesnevi'nin 1411'de yazılan yedinci cildini de buldu, yorumladı Başta Yenikapı mevlevihanesi şeyhi Sabuhi Dede olmak üzere mevleviler bu yedinci cildin Mevlana'nın görüşlerine uymadığını ileri sürerek, eleştirdiler Muhittin Arabi'nin görüşleri ve Mesnevi'den yararlanarak tasavvuf öğretisini, dervişliğin özelliklerini anlatan Min-hâc ül-fukara (1840) adlı bir kitap yazdı Miftah ül-belağa ve misbah ül-fesaha (1867) adlı kitabında osmanlı edebiyatı ve dilbilgisi kurallarını açıkladı Muhittin Arabi'nin Nakş-ı füsûs adlı tasavvufu konu edinen yapıtını Zübdet ül-füsûs fi-nakş il -füsûs adıyla türkçeye çevirdi (1910)

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.