Ek Fiiler |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Ek Fiilerİsim soylu kelimelerin sonuna gelerek onların yüklem olmasını sağlayan, ek hâlindeki fiildir ![]() “imek” fiilinin ek olarak kullanımıdır Genellikle bitişik yazılır![]() Dört kipe göre çekimi vardır: Geniş zaman -di’li geçmiş zaman -miş’li geçmiş zaman Şart kipi 1 Geniş zamanİsim soylu kelimelere kişi ekleri getirilerek yapılır Bunlar geniş zaman eklerinin yerini tutar Üçüncü kişilere “-dir” eki getirilir![]() “insanım, insansın, insan(dır), insanız, insansınız, insan(dır)lar” Ben bir küçük kelebeğim ![]() Üstümüze doğan bir güneşsin sen ![]() Her taraf bugün bir başka güzel(dir) ![]() Bu ek fiillere getirildiğinde kesinlik veya olasılık anlamı katar ![]() Ulaş şimdi tatil yapıyordur (olasılık)Bu durumda işe gitmeyecektir (kesinlik)2 – Görülen geçmiş zamanEk-fiilin bilinen geçmiş zaman çekimi, kavramların ve varlıkların bilinen geçmişteki durumuna şahit olunduğunu gösterir ![]() “idim, idin, idi, idik, idiniz, idiler” Bir güzelin hayranıydım ←hayranı i-di-mDün daha heyecanlıydın ←heyecanlı i-di-nMerhametli biriydi ←biri i-di3 -Öğrenilen geçmiş zamanEk-fiilin bilinmeyen (öğrenilen) geçmiş zaman çekimi, kavramların ve varlıkların öğrenilen geçmişteki durumunun başkasından duyulduğunu anlatır ![]() “imişim, imişsin, imiş, imişiz, imişsiniz, imişler” Suçlanan ben-miş-im ← ben imişimMeğer sen ne çalışkan-mış-sın ← çalışkan imişsinAdam yirmi yıldır evine hasret-miş ← hasret imiş4 ŞartEklendiği isimlerle yancümlecik kurar ve temel cümlenin şartını bildirir Bazen karşılaştırma anlamı da katar![]() “isem, isen, ise, isek, iseniz, iseler” Elbise ucuzsa hemen alalım ←ucuz iseMaaşlar düşük, giderlerse oldukça fazla ←giderler ise (karşılaştırma)Dikkat Ben iyi bir okurum Ek-fiilin geniş zamanıHep iyi kitaplar okurum Şahıs ekiBenim okurum anlayışlıdır İlgi eki ve iyelik ekiÖğrenciydi ek-fiil çekimi Uyuyordu birleşik çekim Öğrenciymiş ek-fiil Uyuyormuş birleşik zaman Öğrenciyse ek-fiil Uyuyorsa birleşik zaman Not: Ek-fiilin olumsuzu ek-fiilden önce “değil” kelimesi getirilerek yapılır: birinci değilim, değildim, değilmişim, değilsem 7 TAMLAMA EKLERİBu eklerden tamlayan eki (ilgi eki: -in: kalem-in), isim hâl eklerinde; tamlanan eki (-i: uc-u) de iyelik eklerinde anlatıldığından burada tekrarına lüzum görülmedi
|
|